Skylake alapú Intel Xeonok 28 processzormaggal?

A frissen kiszivárgott diák meglehetősen érdekes tulajdonságokról árulkodnak.

Skylake alapú Intel Xeonok 28 processzormaggal?

Az EXPreview virtuális hasábjain néhány hivatalosnak tűnő dia tűnt fel, amelyek az érkező, következő generációs Xeon processzorok várható tulajdonságairól rántják le a leplet. A dokumentumok alapján a Skylake alapú sorozatban 28 processzormaggal ellátott példányok is lesznek, igaz, megjelenésükre majd csak valamikor 2017 folyamán kerül sor.

A Purley platform részeként érkező Xeonok nagyon érdekesek ígérkeznek, de maga a platform is komoly jelentőséggel bír, hiszen a Nehalem óta ez képviseli majd a legnagyobb fejlődést – legalábbis generációk szintjén.

Az új, főként szerverekbe szánt processzorok között 28 CPU maggal ellátott, Hyper-Threading támogatással rendelkező példányok is lesznek – a Broadwellhez képest ez komoly előrelépés, hiszen a Broadwell alapú Xeon processzorok maximum 22-24 processzormaggal gazdálkodhatnak. A Skylake alapú megoldások TDP tekintetében modelltől függően 45 watt és 165 watt között helyezkednek el, extraként pedig még az AVX-512-es utasításkészletet is támogatni fogják.

Memória-alrendszer terén hatcsatornás DDR4-es memóriatámogatásra kell felkészülni, a memória-architektúra pedig teljesen megújul – ez a kijelentés alighanem a frissen bejelentett NVDIMM szabványra utal. Az NVDIMM lényege dióhéjban annyi, hogy a DDR4-es memóriamodulon a memóriachipek mellett NAND Flash memóriachipek is helyet kaphatnak, sőt, akár csak és kizárólag NAND Flash alapú DIMM modulok is készíthetőek.

Amennyiben az EXPreview által kiszivárogtatott diák hitelesek, úgy a Skylake Xeonok beépített PCI Express hubja 48 darab PCIe 3.0-s sávot kínálhat. A jelek szerint a platform részét képezi majd az Intel Omni-Path Fabric is, sőt, négy darab 10 Gigabites Ethernet vezérlő úgyszintén rendelkezésre állhat. Az egyik dián opcionális beépíthető gyorsítókról is szó esik, amelyek az adattitkosítást, a média kódolást, a fájltömörítést, illetve egyéb munkafolyamatokat is gyorsíthatnak.

Ugyan az egyelőre rejtély, hogy az információk hitelesek-e, a dolgok jelenlegi állása szerint a fenti paraméterek teljesen hihetőek. Aztán idővel úgyis kiderül, pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a 2017-ben érkező Skylake alapú Xeonok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward