SK Hynix: a tegnapi tűz nem volt annyira komoly, mint amilyennek tűnt

Szerencsére csak egy ember sérült meg, az üzemegység gyártósorai és egyéb felszerelései pedig sérülés nélkül átvészelték a balesetet.

SK Hynix: a tegnapi tűz nem volt annyira komoly, mint amilyennek tűnt

Ahogy arról a tegnapi nap folyamán már beszámoltunk, az SK Hynix kínai gyárában tűz ütött ki, de azóta szerencsére kiderült, hogy a balesetnek nagyobb volt a füstje, mint a lángja: sem emberéletben, sem a gyár felszerelésében nem esett komolyabb kár.

A tegnap délután megjelent fotók alapján a többség sokkal rosszabbra számított, mint ami végül is történt. A vállalat hivatalos bejelentése szerint a tegnapi tűz valamivel több, mint egy órán át pusztított az üzemben, ám szerencsére időben sikerült megfékezni, így a tisztaszobákban található gyártósorokban nem esett kár. A hatalmas fekete gomolygó füst a levegőtisztító berendezésekben halmozódott fel, így onnan koncentráltan került a szabadba. A tűz egyébként chipgyártó eszközök telepítése közben történt, a baleset pontos oka azonban egyelőre nem ismert, ugyanis a szakemberek még jelenleg is vizsgálják a körülményeket.

Az eset folyamán szerencsére senki sem halt meg, mindössze egy munkás sérült meg, de ő is csak könnyebben. A vállalat illetékesei jelenleg úgy látják, a keletkezett kár túlnyomó részét megtéríti majd a biztosító, az ideiglenesen leállított üzemegységben pedig rövid időn belül újraindulhat a termelés.

A Hynix a világ második legnagyobb DRAM gyártójának tekinthető, a Wuxiban található üzem a Reuters információi szerint globálisan szinten a PC-s DRAM chipek 12-15%-át adja, ami nem kis mennyiség. A vállalat az idei év második negyedévében a memóriachipek piacának 30%-át uralta, leállított üzemegysége pedig teljes DRAM termelésének 40-50%-át adta.

Fontos tény, hogy a DRAM piacon az elmúlt hetek, illetve hónapok folyamán komoly átrendeződés történt annak érdekében, hogy a padlón lévő memóriaárakat sikerüljön ismét egészséges szintre emelni, így a gyártók hatalmas veszteségek helyett ismét nyereséget termeljenek. Ennek következtében néhány gyártó átrendezte termékkínálatát, mások pedig egyszerűen felhagytak a PC-s memóriachipek gyártásával és jövedelmezőbb területek után néztek, egyszóval a piac alaposan átalakult. A folyamat hatására az idei év első felében közel duplájára emelkedtek a memóriaárak, ami teljes egészében a visszafogott termelésnek köszönhető. Ebben a helyzetben egy ilyen gyárleállás mindenképpen éreztetheti hatását a memóriaárakban, ám ennek mértéke egyelőre kérdéses - minden attól függ, milyen gyorsan sikerül újraindítani a termelést.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward