Siri-vel és appokkal jön az új Apple tv

Az új Apple tv komoly előrelépés az elődjéhez képest. Ideje volt már a vérfrissítésnek, de az kérdéses, hogy van-e értelme az egész koncepciónak az okostévék korában

Siri-vel és appokkal jön az új Apple tv

A friss Apple tv-t a cupertinói cég forradalmian új megoldásnak nevezte a tegnapi eseményen, és az tény, hogy elődjéhez képest egy teljesen új koncepciót alkalmaz: már nem csak különböző tartalmak megjelenítésére lehet bevetni, hanem alkalmazások futtatására és játékra is, valamint ezt már akár beszéddel is irányíthatjuk.

A korábbi egymagos A5-ös SoC egységet 64-bites, két 1,4 GHz-es Typhoon CPU maggal ellátott A8-as egységre cserélték (ez van a tavalyi iPhone 6-ban például), amihez 2 GB-nyi LPDDR3-as rendszermemória, illetve 32 GB- vagy 64 GB-nyi háttértár társul. Az Apple tv háza a korábbi modellhez képest 10 milliméterrel magasabb lett, a fedélzeten pedig 2x2 MIMO 802.11a/b/g/n/ac WiFi és Bluetooth 4.0-s vezérlő is helyet kapott – de a szokásos 10/100 Mbps-os Ethernet portról sem kell lemondani (ami mondjuk 2015-ben lehetne gigabites is). A 425 grammos Appple tv alapterülete 98 x 98 milliméter, magassága pedig 33 milliméter. A korábbi iOS alapú rendszert egy teljesen új, sokkal több lehetőséget kínáló, rendkívül modern kezelőfelülettel ellátott operációs rendszer, a tvOS váltja.

A termék vezérlése egy új, meglehetősen egyszerű távirányítóval történik, ami Bluetooth 4.0-s kapcsolatot használ, de az új Apple tv azért még egy infra vevővel is rendelkezik. A távirányító felső részén egy nagyméretű, üvegborításos érintőpadot alakítottak ki, alul pedig menügomb, hangerőszabályzó gomb, illetve a lejátszást vezérlő és a mikrofont aktiváló gomb kapott helyet. A távirányító beépített mikrofonján keresztül csacsoghatunk Siri-vel, de még nem magyarul. Angolul vagy az egyéb támogatott nyelveken címekre, színészekre, műfajokra vagy speciális kritériumokra is szűrhetünk, de Siri akár kérésünknek megfelelő tartalmakat is felajánlhat. A beépített mikrofonon felül rendelkezésre áll giroszkóp és gyorsulásmérő is, a tápellátásról pedig Lightning porton keresztül tölthető akkumulátor gondoskodik, ami normál felhasználás mellett nagyjából három hónapig bírja a strapát egyetlen teljes töltéssel. Az Apple tv távirányító segítségével a TV-t és a házimozi rendszert is be lehet majd kapcsolni. Az Apple tv egy HDMI 1.4a típusú kimenettel rendelkezik, amelyen keresztül 1080p-s tartalmakat tud kiküldeni az adott kijelzőre. A Netflix 4K-s tartalmait tehát nem ezen fogjuk nézni, és nem csak a kimenet miatt. Az Apple tv nem támogatja a H.265-ös tömörítést (HEVC), és a 10 bites színcsatornákat sem hardveresen (main10 profil).

A filmnézés mellett viszont ezúttal appok futtatására is van mód: a demó alkalmával bemutatták, hogyan vásárolhatunk a karosszékben ülve, a nagyképernyős TV-t és az Apple tv távirányítóját használva egy appon keresztül. A játékok is komoly szerephez jutnak az új platformon, amit szintén egy demóval illusztráltak. A Hipster Whale egyik illetékese bemutatta, hogyan fut a Crossy Road az újdonságon, illetve hogyan irányítható a játék az új Apple tv távirányítón keresztül. Egy másik cég, a Harmonix embere azt demonstrálta, milyen felhasználói élményt nyújt a Beat Sports az Apple tv-n.

A játékok mellett persze a nagy stream szolgáltatók alkalmazásai is elérhetőek lesznek az Apple tv-re, így tartalmakból nem lesz hiány – itt HBO, Hulu, Netflix és Showtime appokra kell gondolni, hogy csak néhányat említsünk. A tvOS egyben a vállalat régóta pletykált előfizetéses televíziószolgáltatásának is előkészítheti a terepet, ha abból még ebben az életben lesz valami.

A tvOS-re külsős fejlesztők készítenek majd különböző alkalmazásokat, illetve egyszerűbb játékokat, amelyekhez az Apple nagy reményeket fűz, hisz iPhone és iPad esetében a célközönség több millió ilyen játékot töltött le, de ott sokkal nagyobb a felhasználói bázis.

Az Apple tv várhatóan október végén válik elérhetővé, méghozzá egyszerre mintegy 80 országban. A 32 GB-os modell 149 dollárba, a 64 GB-os modell pedig 199 dollárba kerül majd. Az előző generációnak nem volt zajos sikere, és az okostévék korában nem biztos, hogy az új Apple TV képes lesz arra, amire az elődje nem, pedig az alapján, hogy mennyit foglalkoztak vele a bemutatón, az Apple nagyon szeretné ha jól fogyna. Egy kudarc esetén lehetséges, hogy ez lesz az utolsó Apple TV.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward