Silicon Power Sky Share H10 – legyen saját felhőd, és tedd zsebre!

Következő cikkünk alanyáról első ránézésre talán sokkal kevesebbet gondolnánk, mint amennyi belső értékkel valójában rendelkezik. A Silicon Power Sky Share H10 az újgenerációs külső adattárolók képviselője, lássuk milyen extrákkal igyekszik bennünket elcsábítani!

Silicon Power Sky Share H10 – legyen saját felhőd, és tedd zsebre!

Bevezetés, külső, jellemzők

A Silicon Power neve az erős hazai jelenlétnek köszönhetően mostanra már sokaknak ismerősen cseng, és a cég nevét elmormolva elsősorban pendrive-ok, memóriakártyák, külső merevlemezek, SSD-k jutnak az eszünkbe. Ez a beidegződés teljesen jogos, hiszen kis országunkban főleg ezeken a termékvonalakon támadnak a Silicon Power produktumok, habár ezek mellett például memória modulokkal (asztali, mobil és szerver vonal egyaránt, lefedve a teljes DDR palettát: DDR, DDR2, DDR3) és vállalati termékekkel is foglalkozik a cég.

 Mi azonban maradjunk a hagyományoknál, hiszen az eddig ismert portfólióba illeszkedő, mégis rendkívül érdekes, és egyedinek tekinthető eszköz érkezett a tesztpadra. A Silicon Power egy laza mozdulattal külön kategóriát keltett életre ennek az ötvözetnek, melynek egyelőre egyetlen tagja van. Ez a csoport a WiFi Drives nevet viseli, melynek első fecskéje, a Silicon Power Sky Share H10 kopogtatott be az ablakon. A termékkategória nevének láttán már nem kell három diploma és két nyelvvizsga annak kitalálásához, hogy vajon mivel is állunk szemben. A „drive” személyében egy 2,5”-os merevlemezt tisztelhetünk, amely 500 vagy 1000 GB-os kapacitással rendelkezik. Ebből fakadóan a kompakt méret és a bőséges tárterület már adott. Ehhez egy rendkívül elegáns és kellemes dizájnnal megáldott külső házat álmodtak meg a mérnökök, amely zongoralakk-stílusú fényes fekete műanyagra alapoz.

Ennek megfelelően szép és megnyerő, de az ujjlenyomatokat és a port nem kell rajta nagyítóval keresni. A 133 x 86 x 23,5 mm-es térbeli kiterjedésű, 255 grammos, téglatest alakú ház sarkai lekerekítettek. Azt is mondhatnánk, a megszokott szappantartó forma, de ha az is, a minőségi fajtából való. A fedlap egyik sarkában a Silicon Power felirat emlékeztet arra, hogy kinek a gyermekét is tartjuk a kezünkben, vele átlósan szemben pihen a kör alakú bekapcsoló gomb, mely egyben 3-4 hullám kiindulópontja is a burkolaton. Ezzel a kis extra fogással a dizájnon igyekeznek kifejezni, hogy ez egy olyan meghajtó, melynek éltető eleme a vezeték nélküli hálózat. A bekapcsoló gombot körülölelő átlátszó gyűrű több színben is képes világítani, mely információval is szolgál a felhasználó részére, de erről majd később… 

A bekapcsoló gomb mellé pár centire egy apró LED került (szintén néhány hullámmal a feje felett), neki is jut majd szerep. Ha a meghajtót a feje tetejére állítjuk, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a konstruktőri gárda egy teljesen más színt talált ki az alsó borításnak. Nem lehet tudni, hogy aznap átlag feletti volt-e az alkoholfogyasztás, vagy csak egyszerűen poénnak szánták, de a H10 alja neonzöld. Persze ennél vannak nagyobb gondjai is ennek a világnak, mindenesetre érdekes választás az elegáns felső burkolat mellé. A típus megnevezése és a kapacitás feltüntetése (hozzánk az 500 GB-os egység érkezett) alatt néhány szabvány logóját vehetjük végig.

Például megtudhatjuk azt is, hogy a Silicon Power H10-et nem szabad a kukába dobni, valamint hogy a termék ezúttal is gondos tajvani kezek munkáját dicséri. Ami az SP H10 aljánál jóval fontosabb és kiemelendőbb, az a bekapcsoló gomb felőli oldala, ugyanis ide kerültek fel a szükséges felületek. Hiába beszélünk WiFi eszközről, kábelekre azért mindig szükség van. A DC IN felirat jelentése egyértelmű, ide kell csatlakoztatnunk azt a kábelt, amely egyébként USB-ben végződik, így akár a tápellátást és a töltést USB-n keresztül is megoldhatjuk, de rendelkezésre áll egy 230 V-os hálózati adapter, amelybe csak bele kell dugni a kábelt, és már teszi is a dolgát. Hoppá, töltés? Bizony! Ebbe a kompakt méretbe még egy akkumulátor is elfért a merevlemez és a WiFi modul mellé. Egy 2600 mAh-s lítium-ion telepről van szó, mely a gyártói adatok szerint körülbelül 5 órát bír ki, használattól függően. Lássuk be, az akku beépítése logikus és egyben szükségszerű lépés volt a gyártó részéről, hiszen hiába tudunk egy eszközt vezeték nélküli hálózaton használni, ha egyébként a tápellátás miatt kábelhez és konnektorhoz vagyunk kötve. Ha már a WiFi modul is szóba került: az interfész az IEEE 802.11b/g/n szabványokat támogatja, amelyből a lényeg, hogy az „N” – betű nem hiányzik, így panaszra semmiféle okunk nem lehet.

A modul 2×2-es MIMO antennához kapcsolódik, ezáltal elérhető a 300 Mbps-os elvi maximum, ennél többet napjainkban pedig nem nagyon kívánhatunk egy wireless eszköztől. Itt térnénk vissza a bekapcsoló gomb körüli gyűrűre, mely több színben is képes világítani, hova tovább, villogni. Bár a falatnyi, néhány oldalas kézikönyvben minden benne van, a lényeget mi is leközöljük. Ha a gomb folyamatosan, zöld színnel világít, az akkumulátor teljesen feltöltött állapotban van. Ha a gyűrű narancssárgán kezd villogni, körülbelül fél távnál vagyunk az üzemidő tekintetében. Ha a szín és a cselekvés folyamatos piros, akkor alacsony a töltöttségi szint, töltésre van szükség, addig is minden perc ajándék. Ha gyűrű folyamatosan narancssárgán világít, az azt jelenti, hogy a H10-et valaki töltőre tette, és az akkumulátor éppen üzemanyagot vesz magához. A másik kis LED is információközléssel van megbízva. Ha éppen WiFi-ről használjuk az eszközt, és a LED lilán villog, a H10 éppen konfigurálja magát és a hálózatot. Ha folyamatosan kék, kész az elérésre, ha kéken villog, akkor adatcsere zajlik a kapcsolaton. Ha folyamatosan piros, akkor valamilyen rendszerhibába ütköztünk. Ennyit a fényekről, térjünk vissza a csatlakozókhoz!

A töltő, illetve tápellátás csatlakozó mellett van egy apró RESET-lyuk (benne a gombbal) is, ha esetleg éppen a rendszerhiba esete áll fent, érdemes lehet kipróbálni. Innen balra pihen a legfontosabb felület, mely egy szabványos kialakítású mini USB 3.0 port, így adott a lehetőség arra (amennyiben notebookunk vagy asztali gépünk is partner ebben, tehát rendelkezik USB 3-mal), hogy élvezzük a nagyobb sávszélesség előnyeit. Mindet persze nem fogja kihasználni a 2,5”-os hagyományos merevlemez, de legalább nem fogunk az USB 2.0 28-30 MB/s-os korlátjába ütközni. Ha csak ilyennel rendelkezünk, akkor mégis.

Mivel az SP H10 nem egy olyan komplikált valami, amelynek használatához sok mindenre lenne szükség (éppen ez a jó benne), a csomagban egy használati útmutatót (magyar nyelv nélkül), egy USB 3.0 adatkábelt, egy DC – USB töltőkábelt, egy hálózati adaptert és magát az eszközt kapjuk. Mindezt egy igényes, kellően informatív, piacképes csomagolás jellemzi, így a siker biztosan nem ezen fog múlni.

Külsőleg körülbelül ennyi, amit az SP Sky Share H10-ről el lehet mondani, nézzük meg, mit rejt a belseje! Ezt ezúttal képletesen értjük, ugyanis magát az eszközt nem szedtük szét, de különféle programokkal megvizsgáltuk, milyen merevlemezt tartalmaz, és elvégeztünk néhány mérést is, hogy mire képes USB 3.0 kapcsolaton keresztül (USB 2.0-n nem láttuk értelmét ugyanezt megtenni, hiszen úgyis a szokásos 30 MB körüli értékeket kaptuk volna).

 

Beüzemelés, használat, végszó

A Crystal DiskInfo elárulta, hogy a HDD egy Seagate gyártmány, ST9500325AS típusszámmal, SATA2 csatolófelülettel, 8 MB gyorsítótárral, 5400-as percenkénti fordulatszámmal. Használat közben a hőmérséklet 31-40 Celsius fok között alakult, úgyhogy melegedési problémákról nem lehet beszélni. Mivel az USB 3.0 szabad utat ad a HDD számára, így az elérhette a teljes sávszélességet, amire képes. Ennek megfelelően hozta a hozzávetőlegesen elvárt, 70-80 MB/s-os adatokat.

Ennek állítunk tanúbizonyságot az AIDA64, HDTach és CrystalDiskMark mérésekkel. Az események konklúziója, hogy a Sky Share H10-zel rendkívül gyorsan tudunk adatot cserélni abban az esetben, ha a csatlakoztatni kívánt eszköz is rendelkezik N-es szabványú WiFi-vel és/vagy USB 3.0 csatolófelülettel, azaz vezetékes és vezeték nélküli módon is képes a maximumot nyújtani.

Ez eddig mind és szép is jó, de valójában mire jó a Sky Share H10? Alapjában véve arra, amire egy drive kapcsán gondolunk - tárolásra. A különleges az, hogy az adatokhoz milyen formában juthatunk hozzá. A gyors WiFi-nek és az akkunak köszönhetően az eszköz teljesen mobil, adatainkat bármikor elérhetjük mindenféle kábel nélkül, legyen az zene, film, kép vagy dokumentum (a HDD-n már gyárilag létre van hozva a mappastruktúra, a fájlokat érdemes ezekbe szelektálva feltölteni). A fájlokat azon túl, hogy fel- és le tudjuk tölteni, természetesen meg is tudjuk nyitni, sőt, a zenéket és a videokat akár streamelni is lehet. Amellett, hogy az SP H10 bármilyen – WiFi-vel rendelkező – asztali és hordozható géppel (notebook/netbook) elérhető a webes felületen keresztül (böngészőbe csak be kell írnunk a 192.168.49.73 IP címet vagy a www.skyshare.com címet), az okostelefonok, tabletek is nyertesei a történetnek. 

  

Egyelőre az android és az iOS van kiváltságos helyzetben, mindkét platform áruházából letölthető a Sky Share alkalmazás (az IP címes vagy URL-es WebUI elérés ezeken az eszközökön is működik). Mi egy Sony Ericsson Xperia X10i segítségével az androidos utat próbáltuk ki. Az alkalmazás pillanatok alatt települt a Play Store-ból. Miután ez megvolt, lefuttattunk egy keresést a telefon WiFi-jével, és a listában máris megjelent a Sky Share hálózat. A csatlakozást követően az app segítségével minden paraméter és adat elérhetővé vált. A program grafikus felületű, egyszerű és könnyen használható. A kategóriánkénti böngészés nálunk nem működött (hiába nyomtunk a Video, Music, stb. kategóriákra), nem történt semmi, viszont a Home menüpontot választva az egész merevlemez tartalmát könnyedén tallózhattuk. 

A dokumentumokat először a telefon letölti, majd aztán nyitja meg, a fotókat viszont betölti közvetlenül a tárolóról, a zenéket és a videokat pedig szintén közvetlenül a HDD-ről is meghallgathatjuk/megnézhetjük, ha az adott fájlformátum támogatott. Természetesen okostelefon esetén is fel- és le egyaránt tölthetünk az eszközről, illetve eszközre. Sőt, az Sky Share H10 nem csak adatokat, hanem internetelérést is képes megosztani, akár több eszköz számára. Az androidos alkalmazás alól megadtuk az elérést neki a routerhez, és máris a H10-en keresztül dübörgött a net mind az Xperia X10i, mind az asztali gép számára. Végezetül néhány további képernyőmentés, hogy hogyan néz ki mindez a gyakorlatban. 

 

 Asztali PC-n vagy notebookon is hasonló módon tudunk eljárni. A böngészőbe bepötyögjük a 192.168.49.73 IP-t vagy a www.skyshare.com címet, és máris megjelenik a Sky Share Web UI, ami kinézetre és felépítésre erős hasonlóságot mutat az androidos app-pal. A Home gombbal ugyanúgy az egész merevlemez tartalmát tallózhatjuk, a specifikus menüpontokkal (Video, Documents, stb.) pedig már eleve szelektálva kereshetünk. A beállításokban is ugyanazokat a lehetőségeket kapjuk, mint mobil oprendszeren, és a működési elv is ugyanaz. Fel- és letölthetünk, zenét és filmet pedig streamelhetünk is, ha ezt engedélyezzük a hálózaton. Mindezt könnyedén, gyorsan, kényelmesen. Ezek után nem maradt más hátra, mint hogy összefoglaljuk és értékeljük az elhangzottakat, illetve a tapasztalatokat.

Képességek összefoglalva:

 

[list type="unordered"]

[*]Multimédia streaminghez 3 eszköz támogatása 

[*]8 eszköz között megosztás

[*]Beépített 2T2R antenna

[*]Könnyen szállítható

[*]Beépített 2600 mAh-s lítium-ion akkumulátor akár 5 órás streaminghez (1 eszköz)

[*]Ingyenes iOS és Android app, valamint webes felület

[*]Bővíti a hordozható eszközök (tablet, okostelefon) korlátozott tárhelyét

[*]Internet elérés multimédia streaming közben

[*]Internet megosztásra is használható

[/list]

Specifikáció:

Vélemény

A Silicon Power Sky Share H10 megalkotásakor a gyártó igyekezett egy olyan külső merevlemezt életre kelteni, amely kiemelkedik a tömegből, és képes lényegesen többet nyújtani egy átlagos külső tárolónál. Ez kétségkívül sikerült, nem véletlen, hogy a cég külön termékkategóriába sorolta a Sky Share-t. A jó ötlethez jó megvalósítás társult, az eszköz külsőre megnyerő (talán csak az alsó neonzöld részt lehetne megkérdőjelezni), az eszköz a különféle fényekkel és azok színeivel mindenről egyszerűen informál, szinte beszél hozzánk. A szabványok terén a maximalizmus volt a jelige, hiszen vezetékes kapcsolaton USB 3.0-t, vezeték nélküli N-es WiFi-t kapunk 2×2-es MIMO antennával. Ehhez hozzájön a 4-5 órás akkus üzemidő, ami alatt az eszköz teljesen mobil, utána pedig viszonylag hamar fel tudjuk tölteni, amelyhez minden adott a csomagban. Ezt a sok pozitívumot kár lett volna elrontani egy nevetséges kapacitással, nem is tették. Már az 500 GB-os példány is tekintélyes méretű helyet biztosít, de akinek még ez is kevés lenne, választhatja az 1 TB-os kiadást is.

A Sky Share H10 egyszerre akár 8 eszközt is kiszolgál, miközben WiFi-bridge módban is képes tevékenykedni, azaz igazi „több az egyben” termék. Ennyi jó dolog után létezik, hogy nem tudunk semmi negatívat mondani? A kütyüvel kapcsolatban nem nagyon, csak olyan dolgokon lehetne vitatkozni, amik szubjektívek, azaz a szín és a forma, de ezt gyakorlatilag bármilyen témában meg lehet tenni. Őszintén szólva az egyetlen negatív paraméter az ár, ugyanis az 500 GB-os Sky Share ~ 45 000 Ft-ért, míg az 1 TB-os kiadás 55 000 Ft-ért lehet a miénk. Nem kérdés, az egyediséget, az ötletet és a kényelmet meg kell fizetni. Nézzük, mivel lehetne összevetni a Sky Share H10-et! Oldalunkon már találkozhattatok két, hasonló alapelveken életre keltett eszközzel a Kingston Wi-Drive és a Seagate GoFlex Satellite személyében. A GoFlex Satellite szintén merevlemezzel operál, tud streamelni és az akkumulátoros üzemidő is szinte megegyezik. Az 500 GB-os változat 60 000 Ft-ot súrolja, ennek fényében még akár azt is mondhatnánk, hogy ehhez képest a Sky Share H10 jó áron van. A Kingston Wi-Drive jóval kisebb és könnyebb, SSD-vel operál, viszont csak USB 2.0 felület kínál, amely nem túl szerencsés, pláne egy SSD esetén.

A nagyobbik, azaz a 64 GB-os Wi-Drive is jóval kisebb tárterületet kínál, mint a két, merevlemezes modell, de legalább már 30 000 Ft környékén hazavihető. Az ítélet meghozatala tehát nem könnyű, az a biztos, ha igényeinknek megfelelően vásárlunk. Ezek a WiFi és egyéb képességekkel megáldott meghajtók még eléggé újak a piacon, ennek megfelelően jelen pillanatban áruk is eléggé eltúlzott, hosszabb távon biztosan mérséklődni fognak a cédulákon szereplő összegek. Akik viszont úgy érzik, a H10 az ő kényelmükre született, és ezért könnyedén tudnak áldozni anyagiakban, azok számára a H10 nyugodtan ajánlható, nekünk tetszett.

A H10-et a Compmarkettől kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward