Sikeresek az informatikai újítások

Sikeresek az informatikai újítások

A Magyar Innovációs Szövetség 2009-es Különdíját leginnovatívabb kisvállalkozásként a Hedz Magyarország Kft. érdemelte ki az "iziSHOP mTicket és eTicket elektronikus menetjegy" elnevezésű innovációjáért. Az iziSHOP mTicket és eTicket újgenerációs elektronikus menetjegyrendszerek a néhány éve megjelent és rohamosan terjedő mobilinternet-technológiáit kombinálja banki kártyaelfogadó rendszerek központi adatfeldolgozási koncepciójával. Mobiltelefonon teszi lehetővé jegyek és bérletek bemutatását. Alapja az Európában egyedülálló, mobiltelefon alapú iziSHOP bankkártyás fizetési rendszer, mely mobilszolgáltatóktól és bankoktól függetlenül minden hazai és külföldi felhasználó számára - a magyar mellett angol, német és horvát nyelven - kínál univerzális vásárlóeszközt bankkártyás fizetéssel a mobiltelefonon. Az innováció eredményeképp a társaság 2009-től összesen mintegy 110 millió forint többletbevételt ért el, ami a cég reményei szerint a következő években milliárdos összegekre nőhet a rendszer további közlekedési társaságoknál történő bevezetésével.

A rendőrség bűnmegelőzési és bűnüldözési tevékenységének támogatására fejlesztette ki a Montana Tudásmenedzsment Kft. az Infovadász elnevezésű megoldását, amelyet kiemelt elismerésben részesített a XVIII. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága. "A rendszer ma egyidejűleg több mint 56 millió dokumentumban biztosít lehetőséget intelligens keresésre a bűnügyi elemzők számára az ország legtöbb rendőrkapitányságán" - jelentette ki Vadász Pál, az Infovadászt fejlesztő társaság ügyvezető igazgatója. Az európai szinten is az élmezőnybe tartozó szövegbányászati projekt fejlesztésében a Montanán kívül az MTA SZTAKI, az MTA Nyelvtudományi Intézete és az ORFK is részt vett. A magyar rendőrségnél már több olyan rendszer működik, amely tárolja a bűncselekményekkel és elkövetőkkel kapcsolatos különféle adatokat. Ilyen például a Robotzsaru és a Netzsaru. Az Infovadász az ezekben a rendszerekben tárolt információkat felhasználva képes intelligens szövegkeresési módszerekkel új összefüggésekre rávilágítani.

A 2009-ben megvalósult sikeres innovációkat is értékelte a bírálóbizottság. Ilyen elismerésben részesült "Intelligens autópálya-felügyelet" című munkájával a budapesti Intellio Kft. a cég által fejlesztett intelligens eseményfelismerő funkcióval ellátott biztonságtechnikai kamerákért, valamint az azok monitorozását és képrögzítését ellátó, kifejezetten autópályák felügyeletére fejlesztett termékcsoportért. A rendszer a kritikus esemény vagy forgalmi szabálysértés észlelésekor automatikusan figyelmeztetést küld, megadva az esemény időpontját és típusát, megelőzhetővé téve a balesetek kialakulását, ezzel akár emberi életeket is megmentve.

Hasonló elismerést kapott az I-COM Partner Program is. Az I-COM Kft. remeke a kiemelt ügyfelek számára fejlesztett és működtetett egyedi webáruház. Kizárólag a szerződött termékekre, egyedi árakon, egyszerre egy cég több felhasználója számára is elérhető és kezelhető a rendelések online továbbítása. Az alkalmazás teljeskörűen elektronizálja, automatizálja és felgyorsítja a kereskedő, a beszállító és a vásárló közötti folyamatot.

A Magyar Telekom Nyrt. és a Rubin Zrt. "Ami mérhető, az menedzselhető" című munkáját is elismerésre méltónak találta a zsűri. A pályázók új, átfogó és modern szolgáltatásokat nyújtó műszaki performanciamenedzsment-rendszert alakítottak ki és vezettek be a vezeték nélküli hálózat területén. Az innovációval 2008-2010 között a teljes megtakarítás a fejlesztők óvatos becslése szerint 447,8, 2008-2012 között pedig 642,3 millió forint lehet.

Az SRS/SRM-3000 "szoftver rádió alapú felderítő vevőkészülékekkel" aratott sikert a SAGAX Informatikai, Szervező és Tanácsadó Kft. Az innováció tárgyát képező védelmi berendezések a mai napon is szolgálatot teljesítenek a világ egyik legveszélyesebbnek tartott hadszínterén, Afganisztánban, hozzájárulva a magyar katonák biztonságához. A berendezések nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi téren is bizonyítottak, a magyar honvédségen kívül az indiai hadsereg is használja ezeket az eszközöket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward