Sharp Free-Form Display: vonzó, rendhagyó alakú kijelzők

Az újdonságok először az okosórákban és az autóiparban használatos kijelzőkben tűnhetnek fel, de később akár a PC piacot is meghódíthatják.

Sharp Free-Form Display: vonzó, rendhagyó alakú kijelzők

A modern LCD kijelzők többféle méretben érhetőek el, és paneltípus, valamint pixelsűrűség tekintetében is hatalmas a választék. Egyvalami azért közös: szinte mindegyik hagyományos kijelző téglalap, vagy négyzet alapú kivitelben érkezik. A Sharp szakemberei szerint ez azért van, mert a hozzájuk tartozó meghajtó áramkör komponensei a kijelző kerületén foglalnak helyet. Ez az elrendezés azt is eredményezi, hogy a kijelzőknek jól látható keretük van, ami több kijelzőt alkalmazó rendszereknél elég rendesen meg tudja bontani az összképet.

A Sharp a fenti problémák eliminálására kifejlesztett egy új technológiát, amely Free-Form Display névre hallgat. Ennél a speciális kijelző fajtánál a meghajtó áramkör komponensei nem a kijelző kerülete mentén, hanem a pixelek között elterítve foglalnak helyet. Az új kijelzők a már jól ismert IGZO technológiát kombinálják a Sharp saját fejlesztésű áramkör kialakítási eljárásával. Az új kijelzők formavilágukat tekintve szinte bármilyen alakban érkezhetnek, a kijelző kerete pedig jelentősen vékonyabb, mint a hagyományos megoldásoké. Utóbbinak főleg a többmonitoros rendszerben gondolkodó felhasználók fognak örülni.

A Free-Form Display technológiára alapozó kijelzők pozitív tulajdonságaik miatt számos területen feltűnhetnek a nem is oly távoli jövőben. Ilyen kijelzőket az autóipari termékekben, illetve a viselhető eszközökben egyaránt használhatnak – e két területen különösen jól jöhet az újítás. A PC piacon persze továbbra is a téglalap alapú megoldások dominálhatnak majd, de az új eljárás itt is kínálhat némi pozitívumot, ugyanis a Free-Form Display kijelzőkkel olyan többmonitoros rendszerek készíthetőek, amelyeknél a kijelzők közötti keret mérete egészen minimális lesz – főleg a manapság kapható kijelzőkéhez képest.

A Sharp az új kijelző technológiára alapozó paneleket a lehető leghamarabb elkezdi majd gyártani – az persze nem derült ki, hogy mikor találkozhatunk kereskedelmi forgalomban az első Free-Form Display alapú megoldásokkal. Az már most biztosnak tűnik, hogy először a viselhető eszközök piacán – például okosórákban –, illetve az autóiparban tűnhetnek majd fel az új kijelzők.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward