Sehogy nem akar kihalni a 6-os Explorer

Sehogy nem akar kihalni a 6-os Explorer

A Microsoft azzal "ünnepelte" az Internet Explorer 6 - röviden IE6 - tizedik születésnapját, hogy világméretű kampányt indított a kivénhedt böngésző lecseréléséért, s külön webhelyet állított fel a cél érdekében. Az "IE6 visszaszámláló" site-on (www.theie6countdown.com) láthatjuk a tízéves szoftver pillanatnyi világpiaci részesedését - ami februárban 12 százalékon állt -, sőt azt is, hogy egyes fontosabb országokban a szörfösök mekkora hányada ragadt le az IE6 mellett.

Egy ilyen régi - és különösen egy ingyenes - szoftver esetében meglepőnek tűnhet, de tény: Kínában ez az arány 34,5, Koreában pedig 24,8 százalék. Tíz százalék felett van a verziót használók részesedése Indiában, Japánban és Vietnamban is - de ezen már nincs mit csodálkozni, ha hozzátesszük, hogy még a britek 3,5 vagy az amerikaiak 2,9 százaléka is az IE6-tal járja a világhálót. Magyarországról nem közöl adatot a Microsoft-site, de ezek után valószínű, hogy mi sem jeleskedünk az új verziókra való áttérésben. Ez pedig nem kis kockázatot jelent.

"Közel félezer ki nem javított biztonsági hiba van az IE6-ban, majdnem négyszer annyi, mint az összes többi elterjedt böngészőben együttvéve" - magyarázza Szappanos Gábor, az informatikai biztonsági megoldásokat fejlesztő VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. Hozzátette, tíz év alatt rengeteget változott a világ. Az internet lett a számítógépes vírusok legfontosabb támadási pontja, a böngésző pedig a kártevők legfontosabb megcélzott hordozó közegévé vált. Egy évtizeddel ezelőtt nem készítették, nem készíthették fel a böngészőket ilyen nyomás elviselésére. Azóta a Microsoft is új technológiákat alkalmaz, s ennek köszönhetően termékei - köztük az Internet Explorer frissebb kiadásai - jóval biztonságosabbak. Felelőtlenség a korábbi, elavult verziót használni. Aki tehát még IE6-tal navigál, váltson mielőbb - javasolja Szappanos. n

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward