Sávszélesség: Már nem a fájlcserélők a főbűnösök

Új statisztikák szerint a netes forgalom javát az online videó-nézegetés teszi ki, miközben a fájlcserélés szerepe jóval csekélyebb annál, amit állítottak róla.

Sávszélesség: Már nem a fájlcserélők a főbűnösök

Sokat hallhattunk mostanában az amerikai Comcast internet-szolgáltatóról, először főként azért, mert suttyomban megtorpedózta a fájlcserélő felhasználókat, alaposan lecsökkentve a net-sebességüket, arra hivatkozva, hogy nagyon leterhelték a hálózatot - aztán valamivel később amiatt, hogy az ezt követő közfelháborodás után egy kicsit visszakoztak és célzott lassítás helyett most már inkább egy az egyben lassítják mindenkinek a kapcsolatát, akinek a netforgalma túllép egy bizonyos határértéket (tekintve, hogy ez még mindig olcsóbb megoldás, mint pl. a hálózati kapacitásuk fejlesztése).

Most azonban érdekes adatok láttak napvilágot Om Malik-tól, a hálózati forgalomkezelő eszközöket fejlesztő Arbor Networks fő technikusától: ezek szerint igaz ugyan, hogy az internet-felhasználók mintegy 10%-a használja fel a rendelkezésre álló sávszélesség 80%-át, valamint ebből egy különösen aktív 0,5%-uk a teljes kapacitás 40%-át, ám a legnagyobb "sávszélesség-zabálók" már nem a fájlcserélők.

A cég adatai szerint ugyanis a fájlcserélés a net teljes forgalmának mindössze 20%-át teszi ki; a forgalom legjavát, a maga 50%-ával a streaming videók teszik ki - így például a YouTube-, Hulu- és más hasonló videókat nézegetők. "Adatforgalmi dugó" esetén is, amikor pl. a Comcast már lassít, a forgalom 70%-át a sima http teszi ki (természetesen ide tartozik a streaming videó is), és mindössze 20%-át a fájlcsere. Ez részben megmagyarázza a Comcast fent említett fordulatát is, miszerint most már (legalábbis látszólag) nem célzott, hanem általános lassítást alkalmaznak, forgalomérték szerint.

Most már csak az a kérdés, hogy meddig odázható el a hálózati infrastruktúra-fejlesztés - tekintve, hogy az online videó népszerűsége töretlenül növekszik, és vélhetően egyre többet "kebelez majd be" a sávszélességből.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward