SATA mód váltás Windows-ból, Gigabyte módra

A Gigabyte mérnökei egy új, rendkívül hasznos kis segédprogramot készítettek, amely hatalmas segítség lehet mindazok számára, akik nem mernek, vagy nem akarnak a BIOS-ban a menüpontok között keresgélni azért, hogy a SATA vezérlő üzemmódját átállítsák.

SATA mód váltás Windows-ból, Gigabyte módra

A Gigabyte mérnökei egy új, rendkívül hasznos kis segédprogramot készítettek, amely hatalmas segítség lehet mindazok számára, akik nem mernek, vagy nem akarnak a BIOS-ban  a menüpontok között keresgélni azért, hogy a SATA vezérlő üzemmódját átállítsák.

Számukra mostantól egy Disk  Mode Switch Utility névre keresztelt kis segédprogram jelenthet megoldást, ugyanis a Windows alapú szoftverben kiválaszthatjuk, hogy a SATA vezérlőt éppen milyen módban szeretnénk használni. A lehetséges módok között megtaláljuk az IDE, AHCI, vagy akár a RAID beállítást is, persze utóbbi alaplaptól függően nem biztos, hogy rendelkezésre áll. Mivel a SATA vezérlő üzemmódját nem lehet csak úgy, menet közben átállítani, így csak a szükséges opció kiválasztása és egy gyors rendszer újraindítás után lép életbe a változás.

Hogy a fenti lehetőség mikor jöhet jól? Nos akkor, ha van egy telepített rendszerünk, ami például IDE módba kapcsolt SATA vezérlő használatával települt fel, de időközben meggondoljuk magunkat, és szeretnénk átállni AHCI módra. Ekkor a szükséges Registry módosítást követően (HKEY_LOCAL_MACHINE System CurrentControlSet Services Msahci -> Start duplaszó értékét átírni háromról nullára) átállíthatjuk a segédprogram segítségével a SATA vezérlő üzemmódját és az újraindítás után már élvezhetjük is az AHCI támogatás előnyeit. más kérdés, hogy ezt a műveletet a Gigabyte külön nem említi, így valószínűleg automatikusan elvégzi a szoftver.

A segédprogram az Intel hatos sorozatú lapkakészleteivel ellátott alaplapoknál működik (H61, H67, P67, Z68). Az alkalmazás sokak számára lehet majd hasznos, de az már más kérdés, hogy általában azok, akik hasonló módosításra adják a fejüket, nem szoktak visszariadni némi kutakodástól a BIOS-ban. Sőt, nekik általában nagyon kutatni sem kell, hogy felleljék a megfelelő beállítást. Ettől persze az alkalmazás még sokak számára lehet hasznos.

A segédprogramot innen lehet letölteni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward