SATA Express csatolóból USB 3.1-es portokat? Lehetséges!

Az ASRock szakemberei hasznossá szerették volna tenni a SATA Express portokat, így elkészítették az első USB 3.1-es portokat kínáló előlapi kiegészítőt.

SATA Express csatolóból USB 3.1-es portokat? Lehetséges!

A SATA Express porthoz eleinte nagy reményeket fűztek, ám aztán végül mégsem lett akkora durranás a dologból, mint azt vártuk. A SATA Express portok a 9-es sorozatú Intel lapkakészletekkel ellátott alaplapokon tűntek fel, de olyan adattárolók, amelyekkel kiaknázhatóak lennének a 10 Gbps-os sávszélességben rejlő lehetőségek, nem igazán készültek – legalábbis nagyobb mennyiségben.

Emiatt a SATA Express portok a konfigurációk többségében kihasználatlanul foglalják a helyet, ami sokak szemét bánthatja – így voltak ezzel az ASRock szakemberei is, akik úgy gondolták, ideje hasznosítani a jobb sorsra érdemes csatolót. A vállalat műhelyében el is készült egy meglehetősen érdekes előlapi kiegészítő, ami SATA Express portra csatlakozik, SATA tápkábelen keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot, cserébe viszont egy USB 3.1 Type-A és egy USB 3.1 Type-C portot is kínál – előlapi portok formájában a világon elsőként.

Az eszköz nevét egyelőre nem árulták el, mint ahogy az is rejtély, pontosan milyen chip teljesít rajta szolgálatot – az viszont biztosnak tűnik, hogy a kiegészítő SATA Express port két PCIe sávján keresztül kommunikál az adott rendszerrel.

A hasznos kis kiegészítőt az ASRock a tervek szerint egyes Skylake sorozatú alaplapjaihoz mellékeli majd – itt valószínűleg a felszereltebb, felsőkategóriás modellekre kell gondolni. Az nem világos, hogy az eszköz bármilyen SATA Express porttal működik-e, valamint az sem tisztázott, önálló kiegészítőként megvásárolhatjuk-e majd a későbbiekben – reméljük, mindkét témakörre igen a válasz.

Az apró újdonság kétségtelenül hasznos és ötletes megoldás, hiszen segítségével hatékonyan újrahasznosíthatóak a SATA Express portok – az USB 3.1 pedig még csak most bontogatja szárnyait, így minden apró lökés jót tehet neki.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward