Sapphire Radeon HD 6970, egyedi hűtéssel

A Sapphire Technology most egy újabb Radeon HD 6970-es sorozatú videokártyával jelentkezik a piacon, amely ezúttal nem gyárilag megemelt órajeleivel, hanem csak és kizárólag egyedi hűtésével próbál majd hódítani.

Sapphire Radeon HD 6970, egyedi hűtéssel

A Sapphire Technology most egy újabb Radeon HD 6970-es sorozatú videokártyával jelentkezik a piacon, amely ezúttal nem gyárilag megemelt órajeleivel, hanem csak és kizárólag egyedi hűtésével próbál majd hódítani.

Jelen esetben az egyedi hűtés kifejezés egy kétslotos, öt darab hőcsővel ellátott megoldást takar, amely két darab, egyenként 90 milliméteres átmérőjű ventilátor segítségével távolítja el a GPU által termelt hőt az alumínium lamellákról. A ventilátorok különlegessége abban rejlik, hogy lapátjaik speciális, a szokásosnál vékonyabb felépítéssel bírnak, így 10%-kal alacsonyabb fordulatszám mellett is ugyanannyi levegő megmozgatására képesek, mint normál társaik.

A rendkívül hatékony egyedi hűtéssel érkező újdonság 40 nm-es Cayman GPU köré épül, amely 1536 stream processzorral gazdálkodik. A GPU és a 2 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memória között ezúttal is 256-bites adatsín teremt kapcsolatot. A GPU szokás szerint 880 MHz-es, a fedélzeti memóriachipek pedig 5500 MHz-es effektív órajelen ketyegnek – ezek az értékek megegyeznek a referencia órajelekkel. A termék ezúttal is két BIOS-szal érkezik: az alap BIOS alkalmazásával a hűtés halkan és hatékonyan üzemel, így terhelés alkalmával is 25%-kal hűvöseb a GPU, mint a referencia modelleké. A második BIOS már a tuningosok számára lehet fontos, ugyanis ennek aktiválásával a GPU magfeszültsége 1,2V-ra emelkedik, valamint aktiválódnak a tuninglehetőségek is: a rendszer a Sapphire TriXX alkalmazásával 1500 MHz-es GPU magórajel és 2000 MHz-es (effektíve 8000 Mhz) memória órajel alkalmazását teszi lehetővé maximálisan (talán folyékony nitróval közelíthető is előbbi). A TriXX segítségével nem csak tuningra, hanem a ventilátorok fordulatszámának szabályzására és a videokártya komponenseinek monitorozására is lehetőség van.

A DirectX 11-es, HD3D, ATI Stream, ATI Eyefinity és CrossfireX támogatással egyaránt felvértezett videokártya újdonság két darab DVI, egy HDMI 1.4a és két, 1.2-es szabvány köré épülő mini DisplayPort videó kimenettel kerül az üzletek polcaira.

A Sapphire egyedi hűtéssel ellátott Radeon HD 6970-ese hamarosan elérhetővé válik, de hogy ajánlott végfelhasználói ára pontosan hogyan alakul, azzal kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward