Sapphire HD 7970 Toxic: infók, tuning, gyorsteszt

Lencsevégre kapták a Sapphire különlegességét, sőt, egy rövid tesztnek is alávetették.

Sapphire HD 7970 Toxic: infók, tuning, gyorsteszt

Lencsevégre kapták a Sapphire különlegességét, sőt, egy rövid tesztnek is alávetették.

Az egyedi tervezésű nyomtatott áramköri lapot alkalmazó különlegesség 8+3 fázisú VRM áramkörrel áll a 28 nm-es csíkszélességgel készülő Tahiti GPU, illetve a 24 darab, 7GT/s-os sebességen is elketyegő GDDR5-ös memóriachip rendelkezésére – utóbbiak együttesen 6 GB-nyi fedélzeti memóriát alkotnak. A VRM áramkör szilárd tekercsekkel és International Rectifier DirectFET-ekkel rendelkezik, a működéséhez szükséges áramot pedig két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó segítségével szerzi be.

A VRM áramkör vezérlőchipje egy minőségi darab, amely több szoftveres szolgáltatásokat is kínál. Extra, hogy a videokártyán minden egyes vGPU fázishoz egy LED-et társítottak a mérnökök, így ellenőrizhető az egyes tápfázisok leterheltsége.

A különleges videokártya természetesen egyedi tervezésű hűtést kapott: a GPU által termelt hőt négy darab, egyenként 8 milliméteres átmérővel rendelkező hőcső juttatja el az alumínium hűtőbordákhoz, ahonnan azt két 80 milliméteres átmérőjű ventilátor próbálja halkan, de hatékonyan eltávolítani. Maguk a hőcsövek egy hőkamrás „lapon” keresztül kerülnek kapcsolatba a GPU felületével. A videokártya hűtő a GPU felőli oldalon elhelyezkedő memóriachipek hűtéséről is gondoskodik. A hátoldalon található memóriachipek által termelt hőt egy hátlapi hűtőlemez vezeti el. A FET-ek hűtéséről pici hűtőbordák gondoskodnak.

A 28 nm-es Tahiti GPU gyárilag 1150 MHz-es magórajelen ketyeg, a 6 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória pedig 6 GHz-es effektív órajelen üzemel. A termék dupla BIOS-szal érkezik.

Érdekesség, hogy az OCLab munkatársai némi tuningnak, majd egy rövid tesztnek is alávetették a Sapphire különlegességét: a GPU magórajelét 1300 MHz-re, a memóriachipek órajelét pedig 7600 MHz-es effektív értékre emelték, majd a Core i7-2600K processzorral ellátott tesztkonfiguráción lefuttattak egy 3DMark 11 tesztet, méghozzá performance preset használatával. Az eredmény P12463 pont lett, ahogy az a fenti képen is látszik. A tuning alkalmával a videokártyához tartozó gyári hűtőt használták.

A teszttel és a tesztkonfigurációval kapcsolatban további információk itt találhatóak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward