Sapphire csúcskártya komplett folyadékhűtéssel

A Sapphire Radeon HD 7990 Atomic nem egy kispályás megoldás, hiszen rendkívül komoly tápellátással, gyárilag megemelt órajelekkel és komplett folyadékhűtő rendszerrel érkezik.

Sapphire csúcskártya komplett folyadékhűtéssel

A Sapphire Radeon HD 7990 Atomic névre keresztelt videokártyáját először az idei Computex alkalmával, június elején sikerült lencsevégre kapni, most azonban újabb fotók érkeztek a termékről, amelyek a hűtésétől megszabadított videokártyát, illetve magát a folyadékhűtő rendszert is megmutatják.

Ahogy az az elnevezésből is sejthető, a friss videokártya abszolút nem kispályás megoldás. A rövidesen megjelenő újdonság két darab Tahiti XT2 típusú, 28 nm-es csíkszélességgel készülő grafikus processzornak ad helyet, amelyek 2 x 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódnak az összesen 6 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához. A Radeon HD 7990 "Malta" alapokon nyugvó videokártya megemelt GPU- és memória órajelen üzemel majd, ám az egyelőre nem tisztázott, hogy ezek az órajelek pontosan milyen értékeket képviselnek majd.

Az viszont biztos, hogy a két Tahiti XT2-es GPU között egy PLX PEX 8747-es PCI Express 3.0-s hídchip teremt kapcsolatot, amely teljes, x16-os sávszélességet kínál az egyes GPU-k számára. A 12 rétegű nyomtatott áramköri lapon egy bestiálisan komoly, 36 fázisú tápellátást kínáló VRM áramkör kapott helyet, ami a PCI Express 3.0 x16-os slot mellett három darab nyolctűs PCI Express tápkábelen keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot.

Az egyes grafikus processzorok 12+4+2 fázisú (Vcc + VDDCI + MVDD) tápellátással gazdálkodnak, azaz 2 x 18, vagyis összesen 36 tápfázis áll rendelkezésre. A Vcc tápfázisok egyenként két darab 50 amperes tekercset kaptak és driver-MOSFET-ekkel rendelkeznek, a többi tápfázis esetében azonban hagyományosabbnak tekinthető, LFPAK típusú MOSFET-eket alkalmaztak a vállalat mérnökei. A kondenzátorok szerepét többségében jó minőségű tantál kondenzátorok töltik be.

A Sapphire Radeon HD 7990 Atomic grafikus processzoronként két BIOS-t kapott, videó kimenetei között pedig hat darab mini-DisplayPort csatlakozó sorakozik. A repertoárban természetesen CrossfireX támogatás is jelen van, így akár két ilyen videokártyát is lehet majd működtetni egyetlen konfigurációban, ha győzzük anyagiakkal.

A komoly tápellátással, tuningolva érkező Radeon HD 7990 Atomic egyedi folyadékhűtő rendszert kapott, ami komplett megoldásnak tekinthető. A videokártyára szerelhető folyadékhűtő blokk mellett egy hőleadó radiátor is a rendszer részét képezi, amelyen két darab, egyenként 120 milliméteres átmérőjű ventilátor teljesít szolgálatot. Az egyes légkeverők 1200-as percenkénti fordulatszámon pörögnek. A szett egy tágulási tartályt, illetve keringető szivattyút is tartalmaz - utóbbi egy 5,25 colos bővítőhelyre illeszkedik.

Egyelőre sajnos nem derült ki, hogy a brutális teljesítményt kínáló Sapphire Radeon HD 7990 Atomic pontosan mikor jelenik meg és mennyibe kerül majd. Mivel prémiumkategóriás megoldásról van szó, az árcédula egészen biztos, hogy rettenetesen borsos lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward