SanDisk Ultra II-es SSD-k, a TLC NAND Flash erejével

A SanDisk új SSD meghajtói egy trükkel érik el, hogy a kisebb példányok írási sebessége is kiváló lehessen.

SanDisk Ultra II-es SSD-k, a TLC NAND Flash erejével

A SanDisk lerántotta a leplet legújabb termékeiről, amelyek az Ultra II-es sorozatot erősítik.

Az Ultra II-es SSD meghajtók nem MLC, hanem TLC NAND Flash memóriachipekre támaszkodnak, amelyek költséghatékonyabbak MLC alapú társaiknál, cserébe viszont kevésbé strapabíróak – igaz, az első tapasztalatok alapján a TLC strapabírósága miatt kár aggódni, legalábbis a Samsung 840 EVO SSD családjának tagjai erre világítottak rá. Érdekesség egyébként, hogy a Samsung termékei után a SanDisk Ultra II-es SSD meghajtói a második olyan élvonalbeli kliens SSD meghajtók, amelyek TLC NAND Flash memóriachipekre támaszkodnak – és valószínűleg nem is az utolsók.

Az új SSD meghajtók természetesen a jól bevált Marvell 88SS9187-es platformra alapoznak, de a többi Marvell alapú megoldással szemben előnyt élveznek, hála a SanDisk Nand Flash memóriachipek és firmware fejlesztés terén szerzett szakértelmének. Az új, 2,5 hüvelykes formátumú SSD meghajtók legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázat összegzi.

Különleges tulajdonság, hogy az Ultra II-es SSD meghajtók a TLC NAND Flash memóriachipek egy részét SLC módon használják, azaz cellánként három helyett csak egy bitet tárolnak a teljesítmény és a megbízhatóság növelésének érdekében. Ennek eredményeként a legkisebb adattároló kapacitású modellnél is elérhető az 500 MB/s-os írási csúcsteljesítmény, de a dolognak azért van egy hátulütője is. Nevezetesen az, hogy a száguldozás csak addig tart, amíg az SLC alapú gyorsítótár meg nem telik, utána komoly lassulásra kell felkészülni.

A SanDisk friss SSD meghajtóihoz az SSD Dashboard alkalmazás legújabb kiadása is jár. Az alkalmazás 17 különböző nyelvet támogat, plusz "Live Chat" funkciót is kínál, így az SSD meghajtóval vagy az alkalmazással kapcsolatos kérdésekre gyorsan és könnyen választ kaphatunk. Extraként klónozó alkalmazás, illetve antivírus szoftver is lapul a kínálatban – előbbi az Apricorn EZ GIG IV-es alkalmazása, utóbbi pedig a Trend Micro Titanium Antivirus Pro. Az antivírus alkalmazás segítségével klónozás előtt ellenőrizhető, hogy a forrásmeghajtón nincs-e vírus vagy malware, ami különösen fontos, hiszen ezek jelentősen rontják az SSD teljesítményét és így a felhasználói élményt is.

Ahogy a táblázatban látható, az új SSD meghajtók versenyképes árcédulát kaptak, így mind a 840 EVO, mind pedig a Crucial MX100-as SSD meghajtókkal szemben jó választásnak tűnhetnek. Az Ultra II-es SSD meghajtók várhatóan a következő hónaptól kezdve lesznek elérhetőek az üzletek polcain.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward