SanDisk CloudSpeed SSD-k különböző igényekre

Az újdonságok között vannak olyanok is, amelyeket napi szinten akár tízszer tele lehet írni, és akkoris bírják öt évig.

SanDisk CloudSpeed SSD-k különböző igényekre

A SanDisk négy új CloudSpeed sorozatú SSD családdal rukkolt elő. Ezek mind-mind más és más terhelésformákhoz készültek, így strapabíróság és garanciaidő tekintetében egyaránt vannak köztük különbségek.

Mind a négy sorozat tagjai ugyanolyan SSD vezérlőt alkalmaznak, fedélzetükön pedig 19 nm-es MLC NAND Flash memóriachipek teljesítenek szolgálatot. A 2,5 hüvelykes formátumú újdonságok SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódnak az adott rendszer alaplapjához. A különböző területeket és feladatköröket kiszolgáló újdonságok pontos tulajdonságait az alábbi táblázat részletezi.

Az abszolút csúcsot a CloudSpeed Extreme modellek képviselik, amelyek kifejezetten írás-intenzív feladatokhoz készültek. A termékek strapabíróságára jellemző, hogy élettartamuk során 14,6 PB-nyi írást viselnek el, napi szinten tehát tízszer lehet teleírni őket a garanciaidejük alatt. A CloudSpeed Ultra modellek inkább a vegyes felhasználást támogatják: élettartamuk során 4,38 PB-nyi írást viselnek el, napi szinten pedig háromszor lehet őket teljesen teleírni.

A CloudSpeed sorozat tagjai maximális folyamatos írási- és olvasási sebességek tekintetében mindannyian ugyanazt kínálják, ám maximális véletlenszerű olvasási- és írási teljesítmény terén már vannak közöttük különbségek. A CloudSpeed Ultra és Extreme modellek egyaránt 25 000 I/O műveletet tudnak elvégezni egyetlen másodperc leforgása alatt, ha véletlenszerű írási feladatra kerül sor, ám az Eco és az Ascend modelleknél már csak 15 000 IOPS-os, illetve 14 000 IOPS-os teljesítmény áll rendelkezésre. Az említett modellek írási strapabírósága is gyengébb – 1,05 PB és 1,75 PB – így ezeket a termékeket napi szinten már csak egyszer lehet átlagosan teleírni. További különbség, hogy az ECO modellnél a másik három sorozat tagjaihoz képest már nem 5, hanem csak 3 év garancia van érvényben. Az Eco és az Ascend sorozat tagjai inkább olvasás-intenzív feladatokhoz készültek, azaz leginkább webszerverekben, videoszerverekben, és fotómegosztásra használt szerverekben kaphatnak helyet, ahol gyorsan kell hozzáférni a különböző adatokhoz (forró adatok), amelyek egyébként nem változnak olyan gyakran, mint egyéb területeken.

Modelltől függetlenül minden CloudSpeed SSD meghajtó Toshiba gyártmányú MLC NAND Flash memóriachipekre támaszkodik. Az összes újdonság ugyanannyi tárhely kapacitással rendelkezik, ám az Ultra és az Extreme modelleknél nagyobb az over-provisioning mértéke, azaz ezeknél a termékeknél az SSD vezérlő számára nagyobb műveleti területet különítettek el a mérnökök. Ez a műveleti terület javítja a véletlenszerű írási teljesítményt, valamint az írási strapabíróságot is.

A SanDisk azt sajnos nem árulta el, pontosan milyen SSD vezérlőre támaszkodnak a friss termékek. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezek az újdonságok korábban piacra dobott társaikhoz hasonlóan szintén Marvell gyártmányú vezérlőt alkalmaznak, igaz, minden bizonnyal egy újabb kiadást. Az legalább biztos, hogy az újdonságokon a Guardian technológia is szolgálatot teljesít, ami többféle előnyt is kínál: áramszünet esetén megakadályozza az adatvesztést, emellett az adat útját is védi, valamint paritás alapú redundanciát is kínál. Az említett eljárás fejlett jelfeldolgozó technikákat is bevet annak érdekében, hogy a NAND Flash chipek élettartama minél kedvezőbben alakulhasson.

A CloudSpeed sorozat új tagjait jelenleg a nagy és neves szervergyártók tesztelik, kereskedelmi forgalomban pedig csak valamikor az idei év második negyedévének közepén tűnhetnek fel. A termékek először csak szerverek részeként kerülnek forgalomba, de a második negyedév végétől kezdve önálló komponensként is megvásárolhatóak lesznek. A SanDisk azt sajnos nem árulta el, mennyibe kerülnek majd az egyes modellek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward