Samsung XE500 ATIV Smart PC: A hibrid

Avagy mi történik, ha keresztezzük az ultrabookokat a táblákkal. A Windows RT bukása után ez lenne a Windows jövője?

Samsung XE500 ATIV Smart PC: A hibrid

Táblás Windowsok

Tavaly októberben egyszerre rajtolt el a Windows 8 és a Windows RT. Az új operációs rendszerekkel a Microsoft végre reális alternatívát volt képes felmutatni a táblák piacán is az Androidnak és az iOS-nek. Aztán eltelt egy hónap, röpködtek a Windows RT-s tesztek és vélemények, majd a rendszer óriási bukta lett. Hogy miért? Nos, több okból kifolyólag: először is ott volt az Office, ami nem készült el időre, így a vásárlók csak egy „tartozom neked” cetlit kaptak, hogy majd jön a patch és minden jó lesz, ám a rendszer így elesett az egyik legnagyobb vonzerejétől. Majd mit csinál az ember, ha szeretne valamit kezdeni is a gépével a böngészésen kívül? Felmegy az alkalmazásboltba, hogy letöltsön mindenféle programot. Nos, a Windows RT-s app store kongott az ürességtől, és nem csak a konkurenciához képest. Azt senki sem várta, hogy már az első nap több százezer alkalmazás lesz, de azért egy egészséges indulómennyiséget biztosítani kellett volna. Ha nincs más megoldás, hát a start elcsúsztatásával, még akkoris, ha ez az ünnepi szezon elvesztését jelenti. Ha pedig már az alkalmazásoknál tartunk, van egy harmadik indok is, ami némileg ehhez kapcsolódik: a kommunikáció. Még a partnerek sem voltak elégedettek azzal, ahogy a Microsoft bemutatta a leendő potenciális vásárlóknak a rendszert. A reklámok persze jók voltak, szinte mindenkinek azonnal beindult a nyáltermelése egy Surface-re, ám nem szabad elfelejteni, hogy nem mindenki tudja mi a különbség az x86-os és az ARM architektúra között, vagy hogy egyáltalán létezik ilyesmi. Aztán sok esetben jött a pofára esés: a vásárló megveszi a táblát, boldogan hazaviszi, örül a Windows logónak, majd csodálkozik, hogy a gép miért nem ismeri fel az addig használt programjait. Nos, azért, mert a Windows RT a főleg mobilokban és táblákban használt ARM architektúrás processzorokra lett tervezve, nem kompatibilis az AMD és Intel processzorok által használt x86-os architektúrával, más utasításkészletet használ. Ezzel egyébként nincs is semmi probléma, csak jó lett volna, ha mindenki tud róla, hogy ez a helyzet.

Kinézetre a Windows RT és a Windows 8 ugyanolyan
Kinézetre a Windows RT és a Windows 8 ugyanolyan

Három komoly oka tehát biztos van a Windows RT bukásának, de ha megnézzük, egyik sem olyan, amit ne lehetne javítani. Már szerkesztgethetjük a dokumentumainkat, és az alkalmazásboltban is egyre több applikáció van, de a kommunikáción még mindig kéne egy kicsit csiszolni. Ehelyett viszont nagy csend van. Nem csoda, elég nagy pofon volt az indulás, ebből nehéz lesz felállni és bebizonyítani, hogy a Windows RT-nek igenis van létjogosultsága (mert egyébként véleményünk szerint van neki). Az ismerős Windows logó a jövőben is nagy vonzerő lehet, nem csoda hát, hogy egyre több pletykát hallunk afelől, hogy a Microsoft egy olcsóbb, 7 colos táblával készül előrukkolni, amivel megpróbálhatja újra megalapozni az RT hírnevét. Ráadásul komoly szükségük is lehet egy olcsóbb gépre, ugyanis a drágább mezőnyben a Windows RT gyilkos házon belülről jöhet…

A Windows 8-ról lenne szó, aminek a megítélése asztali gépeken elég vegyes, hiszen sokan siratják a start menü eltűnését, és nem igazán vágynak a csempékre. Legalábbis addig biztosan nem, amíg meg nem látják a rendszert egy táblán… Érintőképernyőn ugyanis kész horror a Windowsok asztali felületét kezelni, nem véletlen, hogy olyan kevés Windows 7-es tábla volt/van a piacon. Februárban azonban megérkezett a Surface Pro, ami már az x86-os Windows 8-at használja, és vele együtt elrajtoltak a partnercégek megoldásai is. Ami közös bennük, hogy minden esetben (ha csak opcionálisan is) kaphatunk billentyűzetet a gép mellé, és futtathatjuk azon programjainkat is, amiket már megszoktunk az asztali gépünkön. A végeredmény tehát a legtöbb esetben egy olyan tábla, ami hasonlít az ASUS Transformereire: ha akarom tábla, ha akarom notebook… Ezzel el is érkeztünk mai tesztünk tárgyához, a Samsung XE500-as ATIV Smart PC-jéhez, ami az egyik legkomolyabb versenyző az első generációs mezőnyben. Nézzük is meg, hogy miért!

Samsung XE500

A Windows 8-as tableteknek jelenleg meg kell felelniük néhány követelménynek, például nem lehetnek 10 colnál kisebbek. Az első fecskék ennek megfelelően vagy 10,1 colosak, vagy (tessék kapaszkodni) 11,6-osak. A Samsung a telefonoknál szerzett tapasztalataiból kiindulva úgy gondolhatta, hogy a nagyobb méret fontos, és egyből 11,6 colos gépekkel nyitott. Ez a képernyő átmérő táblák esetében még nem túl elterjedt, alig van néhány gyártó, ami bevállalja a 10 colosnál nagyobb méretet, de igazából nem lennénk meglepve, ha a Samsung a jövőben készítene 13,3 colos ATIV Smart PC-t is.

Samsung ATIV Smart PC XE500
Samsung ATIV Smart PC XE500

A méreten kívül van még valami, ami alapján elég élesen el lehet különíteni egymástól az új táblákat, ez pedig a központi egység. A gépek egy része Atom processzorra alapoz a hosszabb üzemidő érdekében, míg a többiek valamelyik Core i sorozatú processzort veszik elő. A következő generációnál jó eséllyel megjelennek majd az AMD Jaguar magos APU-jai is, és érkeznek a Haswellek is, úgyhogy lesz miből válogatnia a gyártóknak (no meg remélhetőleg nekünk is). Egyelőre azonban ez a választék, és a Samsung szokás szerint szeret mindenkinek kínálni valamit, így az ATIV Smart PC családban van Atomos (XE500) és Core i5-ös processzorral szerelt változat is (XE700). Mi most az előbbivel fogunk foglalkozni, hiszen ára és üzemideje miatt valószínűleg ez számíthat nagyobb érdeklődésre. Lássuk is mi van a motorház alatt!

Első blikkre mindent megkapunk, amit csak kívánhatunk, hiszen előre néz egy 2MPixeles kamera, hátra pedig egy 8MPixeles. Van gyors Wifi-nk, Bluetooth 4.0-nk, opcionálisan pedig akár mobilnetünk is lehet, ugyanis némi felárért kapható LTE modemmel ellátott változat, tehát a sebességre sem lehet panaszunk. Az egyetlen dolog, ami egy kicsit hiányzik a kommunikációs repertoárból, az a GPS. Persze nem létszükséglet, de biztos van, akinél döntő tényező lenne. A gép súlya meglepően alacsony, igazából mi a 11,6 col miatt többre számítottunk, de az XE500 súlya csak ~100 grammal több, mint egy 10 colos iPad-é.

Az 1366*768-as felbontás mérettől függetlenül minden gyártónál a maximum, ez az Atom processzor miatt van. Persze ez főleg ekkora méretben nem éppen „Retina” felbontás (kb. 135PPI), de mi nem igazán éreztük, hogy ez akkora hátrány lenne, főleg egy ilyen gyenge grafikus mag mellett. A Core i5-ös XE700-as felbontása egyébként 1920*1080, így aki valami komolyabbra vágyik, attól megkaphatja. A 2GB memória sem tűnik túl soknak egy Windows 8 mellett, de ez is Atom limitáció, és igazából meglepő módon elég fürge volt ezzel is a rendszer.

A Samsung ATIV Smart PC-khez rengeteg féle kiegészítő létezik, melyek nagy része opcionális. Szerencsére mi egy olyan gépet kaptunk kölcsön, ami hűen tükrözi azokat a konfigurációkat, amik itthon kaphatóak. Ez azt jelenti, hogy az extrák közül mindenképpen számolhatunk egy S-pennel (tollal), és egy felcsatolható billentyűzettel, ami akkumulátort nem tartalmaz, de ettől még notebook-szerűvé válik tőle a gépünk.

Külső jegyek

Szemből az XE500-as olyan, mint a legtöbb tábla: egy nagy érintőképernyő középen, felette a szükség esetén minket vizslató webkamera és a környezeti fényérzékelő. A lenti Windows gombbal bármikor visszajuthatunk a csempékhez, két oldalt pedig nagy örömünkre a hangszórók vannak, amik tehát így előre, felénk sugároznak. Mondjuk itt rögtön jön egy kis feketeleves: a fényérzékelő a tesztpéldányban nem mindig volt a helyzet magaslatán néha levette a fényerőt, amikor semmi indoka nem volt rá, és kellett egy pár másodperc míg helyreállt a rend. Mások nem panaszkodtak ilyesmire, így jó eséllyel csak a mi példányunk rosszalkodott, de ki tudja. A hangszórók maximális hangerőn csúnyán torzítanak, nem bírja a kasztni a terhelést, de visszavéve már átlagos hangjuk van. Csodát ennyi helyen nem lehet tenni, de sorozatnézésre még megfelelnek, ha pedig jobb hangminőséget szeretnénk, akkor használhatunk fülest vagy hangfalat.

A kijelzőnek egyébként elég szép képe van, és maximális fényerőn az utcán is egész jól használható, kivéve ha közvetlenül rásüt a nap, mert akkor egy kicsit erőltetni kell a szemünket, hogy mindent lássunk.

Hátul nem sok érdekesség vár minket, a kamerán és a LED villanóján kívül csak az S-pen-t láthatjuk elbújva az egyik sarokban. A felület kinézete olyan, mintha szálcsiszolt lenne és elég erős anyagokat használtak a Samsung mérnökei. Nem igazán lehet ujjal benyomni a hátlapot, így nem kell majd a széltől is óvnunk a gépünket. Ráadásul a hátlap még a legkeményebb terhelés alatt is hűvös maradt, nem tudtuk megmondani, hogy a burkolat alatt hol lehet az Atom processzor, ezért jár egy piros pont.

Ahhoz képest, hogy „csak” kiegészítő kellék, a billentyűzet meglehetősen jóra sikerült. Numerikus rész nincs, de cserébe normál méretű billentyűket kapunk, rendes alátámasztással. A touchpad felülete egy kicsit furcsa, mintha nem lenne mindenhol egyforma az érzékenysége, de pár perc után meg lehet szokni és már fel sem tűnik. Mint az a képen is látszik, a gombok a tapipad alatt vannak, a sarkokat nyomogatva férhetünk hozzájuk. Összességében a billentyűzetet nagyon jó extrának tartanánk, ha nem futottunk volna bele egy kis problémába. Ha asztalon használjuk nincs semmi gond (még gumitappancsai is vannak lent, hogy ne mocorogjon), de ha ölben van és mozog egy kicsit, akkor a Windows képes egy-egy pillanatra elveszíteni, nem tökéletes a csatlakozás. Ez hamar elég frusztrálóvá tud válni.

Nézzünk egy kicsit körbe a gépen. Fent balról jobbra haladva a headset csatlakozó, a mikrofon, a bekapcsoló gomb, a képernyő helyzetének rögzítésére szolgáló gomb, egy USB csatlakozó és a MicroSD kártyaolvasó található. Ettől jobbra lenne a SIM kártyahely, ha modemes változatunk lenne. Főleg a második gombra hívnánk fel a figyelmet, mert ez nagyon hasznos. Androidos gépen általában szoftveresen oldják meg a képernyő forgatásának ki- és bekapcsolását, a Windowsos gépeken ez külön gombot kapott, sokkal kényelmesebb használni (és igazából a rendszerben mi nem is találtuk meg, hogy hol lehetne állítgatni).

Bal oldalt a micro-HDMI csatlakozó és a hangerő-szabályzó vár minket. Az Atom SoC HDMI-n keresztül képes 1080p-s jelet is kibocsátani, így nem gond ha egy Full HD-s monitorra vagy TV-re akarjuk kötni a gépünket. Ezen az oldalon a billentyűzetet csatlakoztatva egy plusz USB porthoz is jutunk.

Jobb oldalt csak az S-pen kandikál ki a gépből, a dokkolón pedig még egy USB port vár minket, így összesen hárommal gazdálkodhatunk.

Teljesítmény, akkumulátoros üzemidő

Mivel egy ennyire megnyirbált Atom SoC teljesítményéről túl sok mindent nem lehet számokkal elmondani, ezért tesztünknek elég nagy része szubjektív lesz. Bár a Z2760 GPU-ja hivatalosan az Intel GMA sorozatát erősíti, a valóság az, hogy egy PowerVR SGX545-ről van szó, ami papíron 533MHz-en ketyeg (a HWInfo szerint pedig 400-on). Mobilos viszonylatban ez nem egy rossz GPU, asztali alkalmazásokhoz viszont egy kicsit karcsú, úgyhogy játszani ne nagyon akarjunk vele, legalábbis 3D-s játékokkal ne. Még a gépre előre telepített pasziánsz alkalmazás is szaggatott egy kicsit vele, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy nem a legjobban optimalizált programok egyike (igen, mi sem hittük, hogy ezt valaha egy pasziánsz alkalmazásra mondjuk majd…). Kipróbáltuk néhány játék demóját, amikkel semmi gond nem volt, pl. a Shark Dash és az Adera is jól ment. Utóbbi stílusa egyébként nagyon jól áll a tábláknak és már Windowsra is rengeteg hasonló játék van (2D/3D-s nyomozgatós puzzle játék).

A grafikus tesztprogramok, mint pl. a 3DMark, meg sem nyekkentek a gépen, nem is erőltettük őket egy idő után. A Windows gyorsítására viszont elég volt még ez a GPU is, a csempés felület gyönyörűen működött vele, nem voltak megakadások, és a böngészés is egész jó volt. Ahol belassultunk, több fül esetén, az már a CPU-nak volt köszönhető.

A 720p-s videók lejátszásával nincs gond, de 1080p-ből maximum a kis bitrátások jöhetnek szóba. Az XE500-on volt egy PowerDVD is, gondoltuk azért, hogy segítsen kihasználni a GPU hardveres gyorsítását, de sajnos ezzel sem mentek az mkv-ben tárolt 1080p-s filmek. CoreAVC-t használva van rá esély, hogy a komolyabbak is elmennek, de anélkül esélytelen. YouTube-nál hasonló a helyzet, ne erőltessük az 1080p-t, főleg hogy a kijelző felbontása miatt nem is érdemes.

A processzor teljesítménye sem túl izgalmas, már láttunk ezer Atom processzort, ez kb. ugyanazt tudja. Két mag, 1800MHz, Hyper-Threading és ezúttal 32 bit (ezért nem 64 bites az oprendszer). Azért csináltunk egy AIDA64 reportot arról, hogy mire képes, itt megnézhető. Böngészni, filmezni, egyszerűbb játékokkal játszogatni bőven elég, és attól se jött zavarba a gép, ha már sok aktív csempénk volt. Itt-ott a váltásokra várni kell egy kicsit, de azt nem tudtuk megállapítani, hogy a SoC, vagy a hálózati lag miatt. Összességében azonban meglepve tapasztaltuk, hogy elég egy Atom 2GB rammal ahhoz, hogy alapdolgokat elvégezzünk Windows 8 alatt. Photoshoppolni ne ezzel akarjunk, viszont ha nincsenek irreális elvárásaink, akkor nem fogunk csalódni. Hűtésből fakadó hangja egyébként egyáltalán nincs a gépnek, és a processzor is maximum 66 fokig volt hajlandó felkúszni, de akkor már Prime95-tel izzasztottuk.

A tárhely szerepét egy 64GB-os SSD tölti be (SEM64G), amiről nem sikerült hivatalos információkat találnunk, az AIDA64 pedig memóriakártyának nézte. Az általunk próbált alkalmazások közül egyedül a HD Tune volt hajlandó lefutni rajta, a többi program előbb-utóbb leállt azzal, hogy valami piszkálja a háttértárat, és így nem lehet tesztelni kérem! A HD Tune sajnos nem a legjobb flash alapú tárhelyek mérésére, de azért nagyságrendileg megmutatja mire számíthatunk. Túl sokat egyébként nem gondolkozott soha a háttértár miatt a gép, szóval mi nem éreztük olyan „lassúnak”, mint a HD Tune. Egyedül a rendszer frissítése tartott sokáig, de borzasztóan sok update érkezett egyszerre. A 64GB-os háttértárból egyébként kb. 30GB áll rendelkezésre, amikor birtokba vesszük a gépet. Közel 7GB-ot elvesz az EFI rendszerpartíció és a visszaállításért felelős partíció, a maradék helyet pedig az operációs rendszer és a hozzáadott szoftverek tüntetik el.

Nem kifejezetten teljesítmény témakör, de a Wifi antennája elég jó volt az XE500-asnak, több falon keresztül is zavartalan volt netezgetés. A legtöbb általunk tesztelt tábla nem bírta ezt a távot.

Amit még mindenképpen szeretnénk megemlíteni ezen a lapon, az a driverkérdés. Minden működött szépen, egy dolgot leszámítva, a GPU-t. Nem tudjuk épp milyen licence van az Intelnek a PowerVR vezérlőjére, és melyikük felel a driverért, de rosszul végzi a dolgát, az biztos. Ha egyszerre két 3D-s alkalmazást is futtatott a rendszer, akkor néha képhibákat láttunk. Grr…

A beépített kamerák átlagosak. Az elülső példány videó chatelni elég, természetes fényben és normális lámpafény mellett is jól teszi a dolgát, csak annyi gondunk volt vele, hogy kézben tartva a táblát teljesen ki kellett nyújtanunk a karunkat, hogy beleférjünk a képbe, elég kicsi a kamera látószöge. A hátsó kamerával pedig nem fogunk fotós versenyre menni az biztos, de egy-egy pillanatot megörökíteni tökéletes. Az apró részletek sajnos a kézben tartás miatt kicsit mosottak, és az ég egy kicsit festmény-szerű, de összességében az eredmény egy átlagos mobilos kameramodul képét hozza.

Már csak az akkumulátoros üzemidő van hátra. A Samsung azt írja az oldalán, hogy akár 10 órát is videózgathatunk az XE500-assal. Tekintve a méretét mi nem igazán hittünk ebben, de mint kiderült, 50%-os fényerőn tényleg képes erre. Ha nem játszogatunk, csak böngészünk vagy filmezgetünk, akkor elérhetjük a 10 órát, ami egy 11,6-os táblától x86-os alapokon elég szép eredmény.

A Windows 8 igazi otthona, szoftverek

Valószínűleg cseppet sem túlzunk, amikor azt állítjuk, hogy a Windows 8 teljesen új értelmet nyer táblákon (vagy ha rosszmájúak akarunk lenni, akkor szimplán csak értelmet nyer). Mivel az asztalt még az S-pennel sem az igazi használni (viszont rajzolgatni és írogatni nagyon jó), ezért hirtelen hasznossá válik a csempés felület, amit nagyon jó érintőképernyővel együtt használni. A jobbról behúzható beállítások, valamint az adott programhoz illő fentről és lentről behúzható opciók is hirtelen kényelmessé válnak, valamint nem utolsó szempont, hogy indokunk lesz használni a beépített Videó, Audió és Képek alkalmazást (mert most őszintén, asztali gépen használja bárki ezeket?).

A Samsungnak van egy hihetetlenül hasznos extrája is a gépéhez (és sok másik gépéhez), az SW Updater, ami gondoskodik a driverek és szoftverek frissítéséről. Amit nem képes frissíteni, arra ott a Windows 8, úgyhogy összességében semmivel sem kényelmetlenebb frissen tartani mindent, mint pl. Androidon. Csak egyvalamire vigyázzunk: az XE500-hoz jár egy Norton Antivirus próbaverzió, amit az Updater fel is pakol annak és rendje és módja szerint, hiszen az jár nekünk. Ne hagyjuk neki, vegyük ki a frissítendő elemek közül! Az Atomos rendszer ugyanis brutálisan belassul tőle, szinte folyamatosan elviszi a processzoridő 20-30%-át. Ez elég sok, bőven elég arra, hogy egy olyan játék, mint például az Adera, elkezdjen szaggatni, és leállni itt-ott gondolkodni. Egy Atomos gépen túl nagy luxus egy ilyen sok erőforrást elfogyasztó szolgáltatást futtatni.

Annyi mindent telepítgettünk az XE500-ra, hogy sajnos az utolsó pillanatban jutott eszünkbe, hogy az S-pen-hez valószínűleg szoftver is jár! A nagy kapkodásban fogalmunk sem volt, hogy hová sikerült eltüntetnünk a képernyőmentéseinket, így sűrű elnézéskérés mellett csak a Samsung reklámvideóját tudjuk megmutatni, amin az S Note látható használat közben.

Összegzés

Összegezve az eddigieket, a hibái ellenére nehéz szívvel adtuk vissza a Samsung ATIV Smart PC XE500-ast. Érdekes volt látni, hogy az ismerős környezet (Windows) és a lehetőség, hogy akármelyik megszokott programunkat futassuk egy táblán, hogy hatott a felhasználókra. Még azok is hajlandóak voltak megbarátkozni vele, akik azelőtt gondolkodás nélkül elutasították a táblákat. Az egyik kolléga már csillogó szemekkel Icewind Dale-t akart rá telepíteni, de szegényt le kellett hűtsük, hogy azért annyi ideig nem ülhetünk a gépen, hogy ő azt végigvigye. A Samsung az elsők között csatlakozott egy új kategória megteremtéséhez, és ha nem lettek volna gondjaink a billentyűzet csatlakozásával, most egy nagyon kövér ajánlott plecsnit kapna az XE500-as. Az S-pen hasznos extra, az akkumulátoros üzemidő pedig tényleg az ARM-os táblákat idézi. Erős bemutatkozás volt ez, és várjuk a második generációt, de addigis megnézzük a konkurenciát, legközelebb az Acer W510 lesz a vendégünk (aztán majd vetünk egy pillantást a Core i processzorokkal szerelt gépekre is). Kíváncsiak vagyunk hová növi ki magát ez a notebook-tábla hibrid kategória, mert lehet, hogy ezáltal a Windows 8 teljesen értelmetlenné teszi a Windows RT-t.

Pro:

+ Remek akkumulátoros üzemidő

+ Jó anyagminőség

+ S-pen és S-Note

+ Micro-HDMI kimenet

+ Jó billentyűzet…

Kontra:

- Rossz csatlakozással (a mozgást nem szereti)

- A GPU driverei még mindig gyengék (az összes Atomos gépre igaz)

Hivatalos honlap: Samsung

Vásárlás: Webshop

Az XE500-ast a Samsung magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward