Samsung: Tömeggyártásban az első ePoP memóriák

Az ePoP memóriák egy tokba sűrítik össze a rendszermemóriát és a háttértárat.

Samsung: Tömeggyártásban az első ePoP memóriák

A Samsung a világon elsőként dob piacra ePoP memóriát, ami több jó tulajdonsággal is rendelkezik a jelenleg ismert konfigurációkhoz viszonyítva. Ez komoly fegyvertény a Samsung számára, ugyanis egyelőre konkurens nélkül kínálhat ilyen egységet, ráadásul nem is úgy fest pillanatnyilag, hogy egyhamar akadna ellenfele.

Az ePoP (Embedded Package on Package) memóriák lényege abban áll az egyszerű PoP-hoz képest, hogy itt a rendszermemória mellé már bekerült a tokba a háttértár is, miközben a PoP memória megtartotta az eredeti alapterületét. Szóval eggyel kevesebb lapkának kell a NYÁK-on kialakítani, előkészíteni a helyet. És mindez továbbra is „ráültethető” lesz a központi chipre a maximális kompaktság elérésének jegyében. A Samsung első ePoP memóriája egyértelműen a felsőkategóriát fogja célba venni – és az információk alapján ez egy ideig nem is fog változni. A termék 3 GB-nyi LPDDR3-as rendszermemóriának ad otthont, ami 1866 MHz-es frekvencián üzemel és 64 bites csatornán kapcsolódik a SoC-hez, az integrált eMMC tároló pedig 32 GB-os méretű. Az ePoP a dél-koreaiak állítása szerint egyébként nemcsak a kisebb méretével hódíthat, hanem azzal is, hogy az egybeágyazást követően javul a rendszer energiahatékonysága.

A Samsung első ePoP memóriája 15 x 15 milliméteres helyet vesz igénybe, tehát az egésznek mindössze 225 mm²-es a területe. Ezzel szemben a jelenleg alkalmazott PoP memóriák mellett, amelyek szintén 15 x 15-ösek, még számolni kell a platformdizájnban további 11,5 x 13 mm-rel, az eMMC adattárolónak. Vagyis a hagyományos felállás mellett összességében eddig 374,5 mm²-re volt szükség a nyomtatott áramkörön, viszont az ePoP nem kevesebb mint 40 százalékkal kisebb területen oldja meg ugyanezt. Ráadásul az újdonság még kellően alacsony is, csak 1,4 milliméterre emelkedik ki a síkból, így attól sem kell tartani, hogy emiatt ne lehetne pengevékony okostelefont vagy táblagépet tervezni az ePoP memória köré.

Persze nem nehéz felismerni azt, hogy az ePoP jelenleg még nem egy kompromisszummentes alternatíva a partnerek számára. A rendszermemória mellett kötött a tárhely mérete, és bizony a legtöbb felsőkategóriás okostelefon nem csupán egyfajta tárkapacitással választható. Szóval minden egyes lépcsőfoknak újabb és újabb ePoP-ot kell kialakítani, ha pedig eltérő méretű vagy kvalitású rendszermemóriát akarnak alkalmazni, akkor a folyamat megint kezdődik elölről.

Arról egyelőre nem beszélt a Samsung, hogy mikor és hol bukkanhat fel először éles környezetben a most gyártásba állított ePoP modul. Nem lenne meglepő, ha a hamarosan debütáló Galaxy S6, vagy a feltételezések szerint ezzel együtt érkező Galaxy S Edge már ilyen lapkát tartalmazna.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward