Samsung technológiára alapoz a HP gyors SSD családja

A HP Z Turbo G2-es SSD családja NVMe protokollt használ, így tagjai meglehetősen komoly teljesítmény elérésére képesek.

Samsung technológiára alapoz a HP gyors SSD családja

Egyre több vállalat kínál NVMe alapú SSD meghajtókat, amelyek vagy PCI Express slotba illeszkedő kártya, vagy pedig SFF-8639-es csatolófelülettel ellátott 2,5 hüvelykes meghajtó formájában érkezhetnek. Most egy újabb taggal bővült a kínálat, hála a HP és a Samsung együttműködésének, ugyanis a HP bejelentette a Z Turbo Drive G2-es sorozatot.

Az új SSD család tagjai félhosszú és félmagas PCI Express bővítőkártyaként lesznek elérhetőek, az adott rendszerhez pedig PCI Express 3.0 x4-es kapcsolaton keresztül csatlakoznak, azaz elég komoly adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhatnak. Hogy hogyan kerül képbe a Samsung? Úgy, hogy a HP újdonságai gyakorlatilag a Samsung M.2-es csatolófelülettel ellátott SM951-es SSD sorozatára épülnek, és a Samsung NVMe technológiáját használják. Az említett M.2-es SSD kártya tulajdonképpen a PCI Express 3.0 x4-es bővítőkártyában kap helyet, ami egyfajta adapterként szolgál.

A HP Z sorozatú munkaállomásaihoz készített újdonságok 2150 MB/s-os maximális folyamatos olvasási, és 1550 MB/s-os maximális folyamatos írási tempót kínálnak. Folyamatos véletlenszerű I/O feladatok esetén nagyon megmutatkozik az NVMe előnye: az új SSD meghajtók 300 000 I/O művelet végrehajtására képesek véletlenszerű 4K-s olvasási feladat alkalmával, írási feladat esetén pedig 100 000 I/O műveletet tudnak végrehajtani ugyanezen körülmények között. Ez komoly előrelépés az AHCI alapú SM951-es modellek teljesítményéhez képest, amelyeknél az olvasási teljesítmény 130 000, az írási pedig 85 000 IOPS-os értéken tetőzött. A Samsung illetékesei tavaly nyáron az SSD Global Summit alkalmával már megmutatták az SM951-es sorozat NVMe alapú kiadását – a HP új SSD családjának tagjai alighanem ezekre az SSD kártyákra támaszkodnak.

Az újdonságok MLC NAND Flash alapokon nyugszanak, adattároló kapacitás tekintetében pedig kétféle opciót kínálnak: 256 GB-osat és 512 GB-osat. Strapabíróság terén a nagyobbik modell 292 TB-nyi, a kisebbik pedig 146 TB-nyi írásmennyiséget visel el élettartama során. Fontos megemlíteni, hogy a kisebbik példány szerényebb maximális folyamatos írási tempót kínál: csak 1260 MB/s-os sebesség elérésére képes – de ez még mindig több, mint a kétszerese a SATA alapú SSD-k sebességének.

A HP Z Turbo G2-es SSD sorozata júniusban válik elérhetővé. A 256 GB-os változat 399 dollárba, az 512 GB-os példány pedig 699 dollárba kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward