Samsung T24B750EW: Az igazi mindenes?

Ma egy olyan tv-tuneres monitorral ismerkedünk meg, mely bizonyos helyzetekben akár egy számítógépet is helyettesíteni tud.

Samsung T24B750EW: Az igazi mindenes?

1. Bevezető

Mai tesztünkben egy 24 inches, tv-tuneres Samsung monitorral foglalkozunk, az T24B750EW-vel, mely egy igazi mindenes, hiszen bizonyos helyzetekben akár számítógép nélkül is használható. Mielőtt még kicsomagolnánk a doboz tartalmát és belemerülnénk a részletekbe, előbb tekintsük át a fontosabb jellemzőket:

2. Samsung T24B750EW - Áttekintés

Samsung T24B750EW

Amivel már rögtön a kibontás után szembesültünk, az az, hogy a monitor egy igen formabontó és impozáns példány.

Jó látni, hogy a már bevált, kissé unalmas, egyszerű monitor-dizájnok mellett néha ehhez hasonló, újító ötletek is előbukkannak. A modern, stílusos küllem alaphangulatát az aszimmetrikus talapzat már önmagában is megadja, az összhatást pedig az olyan különlegességek teszik teljessé, mint az érintőgombok, a jellegzetes ívek vagy a fekete-fehér színkombináció. Az anyagminőség viszont lehetne jobb, a tapogatás és a talp beállítása során recsegtek a műanyagok. Ezért a tökéletesség érdekében mi a kávát ennél vastagabb vagy erősebb anyagból készítettük volna el, más baj viszont nem volt vele.

Az említett érintőgombok a káva elején, a jobb alsó sarokban találhatók meg. Ezek érintésre szokatlanul jól reagáltak, soha nem tévesztettek, a kijelző mindig a megérintett funkciót hajtotta végre. A feliratok a fekete káván jól látszanak, ezek helyzetét a festett piktogramok egyértelműen jelölik. A készüléken gombmegvilágítás nincs, ami nem egy égető probléma, hiszen a kijelzőnek van egy távirányítója is, így nem kényszerülünk az érintőgombokra. Ha mégis az érintőgombokat szeretnénk nyomkodni, akkor ezeket gyorsgombként is használhatjuk, így a legfontosabb funkciók miatt nem kell a menüben barangolnunk. Lehetőségünk van bemenetváltásra, hangerőszabályzásra és csatornaváltásra, egy tv-monitor készüléknél kétségtelenül ezek a legfontosabb funkciók. A kijelzőn egy állapotjelző lámpa is helyet kapott, ami kizárólag készenlétnél világít, és csak halványan, ezért munka vagy játék közben nem vonja el a figyelmet.

A kijelzőhöz egyszerű állvány tartozik, ami nem tud különleges ergonómiai trükköket, viszont brutálisan stabil. Magasságát nem lehet beállítani, de a panel tökéletes helyre került, ezért helyzetét, ha lehetne, akkor sem változtatnánk meg. Ez utóbbi a tv-tuneres monitoroknál egyébként is ritkaság, a forgatási lehetőség viszont megkönnyítené a dolgunkat, amikor a monitort az íróasztal felől az ágy felé szeretnénk fordítani. A panelt egy kényelmes, -2 és +21 fokos tartományban lehet döntögetni, ezért jól be lehet állítani a különböző magasságú székekhez.

A hátlap nagyon tartalmas, mert rengeteg bemenet van rajta, a felfüggesztési lyukak viszont hiányoznak róla, ami egy tv-tuneres monitornál már fájó pont. A monitor két HDMI bemenettel rendelkezik (melyből az egyik a mobiltelefonoknál video átvitelre használatos MHL szabványt is támogatja), és egy hagyományos VGA csatlakozó is megtalálható rajta. A video bemenetek közt szerepel még a komponens és kompozit video (ezeket kombinálták, de a sárga színkódolásnak köszönhetően ez utóbbit sem lehet eltéveszteni). A kijelzőnek továbbá egy SCART csatlakozója is van, amihez átalakító sem szükséges, mint néhány Samsung monitor esetében. A választék tehát bőséges, egyedül a DVI bemenet hiányzik, de ha ragaszkodunk hozzá, akkor egy DVI-HDMI átalakítóval ez is pótolható. A készüléken két darab audio kimenet is megtalálható: egy optikai digitális és egy fejhallgató kimenet. Kicsit kényelmetlen, hogy ez utóbbi szintén hátul van. Az audio bemenetekhez egy pár RCA-t és egy 3,5mm-es jack csatlakozót találunk. A monitor USB HUB-ként is használható, ehhez két darab kivezetés található meg a készülék oldalán. Az USB kapukat a monitor önállóan is képes kezelni, ezekre pendrive-ot, billentyűzetet vagy egeret is lehet csatlakoztatni (erre még visszatérünk). A kijelző egy RJ-45-ös Ethernet csatlakozóval, vagy egy külön megvásárolható USB Wi-Fi adapterrel pedig önállóan tud csatlakozni az Internetre. A készülék egy CI kártyaolvasóval is rendelkezik az előfizetéses, kódolt adások feloldására.

A mellékletében egy VGA kábelt és egy microUSB->HDMI kábelt találtunk, ezért a rendes digitális csatlakozáshoz a HDMI vagy DVI-HDMI kábelt saját forrásból kell biztosítanunk a monitorhoz. A készülékhez kapunk még egy 3,5mm-es audio vezetéket, egy kábelkötegelőt, egy kézikönyvet, valamint egy telepítő lemezt, amin a kézikönyv található meg digitális formában. A monitornak külső tápegysége van, melyhez természetesen megkapjuk a hozzávaló tápkábelt is.

3. Samsung T24B750EW - OSD és Televíziós képességek

OSD és Televíziós képességek

Ahogy említettük, a monitor beépített tv-tunerrel rendelkezik, mely természetesen a hazánkban is honos MPEG4 szabványt használja. Ez nemcsak a földfelszíni (DVB-T) és kábeles (DVB-C) digitális adások dekódolására használható, hanem pendrive-on vagy külső merevlemezen tárolt filmek lejátszására is, hiszen egy beépített médialejátszó is a rendelkezésünkre áll. A monitor tehát felveszi a versenyt a rendes, kisebb méretű tévékkel, sőt, a SmartHub szolgáltatásnak hála túl is mutat azokon. Dióhéjban ennyit a készülék szolgáltatásairól, most lássuk a konkrét tapasztalatainkat!

Az automatikus hangolási procedúra lefuttatásával az analóg és digitális tévécsatornák mellett a rádióadók is a csatornalistába kerültek. Ezek típus szerint különválasztva, vagy közös listába is kerülhetnek, ezt mi döntjük el. A listán egyszerűen lehet módosítani, például mozgatással, törléssel, vagy átnevezéssel, és ehhez listákat sem kell klónozni, mint más készülékeknél. A hangolási művelet viszonylag gyorsan végbement, ehhez a tévének 8 percre volt szüksége, ami a környezetünkben elérhető 104 csatorna esetében nem rossz idő (ebben a digitális- és analóg tévécsatornák, valamint a rádióadók is benne vannak). Miután ez megtörtént, megvizsgáltuk a képernyőmenüt.

A kijelző le sem tagadhatná, hogy egy televízió, amit nem kizárólag küllemének köszönhet, még a menü rendszerezése is erről árulkodik. Ha a távirányító menü gombját, vagy az érintőmezőknél lévő menü feliratot megnyomjuk, akkor a Samsung tévékből ismerős grafikus képernyőmenü fogad minket. Ez számunkra egy igen pozitív dolog, ebben még soha nem csalódtunk. A képbeállításoknál nemcsak a fényerő és kontraszt, hanem a háttérvilágítás is megtalálható. A tv-tuneres monitoroknál ez utóbbival ajánlott beállítani a fényerőt, így elkerülhető a sötét színek kifakulása. A haladó beállításoknál a színhőmérséklet előre beállított gyári sémák szerint, vagy kézi hangolással is kikeverhető a három színcsatorna segítségével, de ez Offset és Gain módban is beállítható. Ha a műsor nem megfelelő képarányban érkezik, akkor a monitor ezt képes széthúzni vagy levágni azért, hogy a kép ne torzuljon. A kijelzőt beállíthatjuk fixen 4:3 vagy 16:9-es képarányra, vagy egyénileg megadhatjuk neki, hogy mekkora képrészlet legyen levágva a 4:3-as műsorból, ez a Nagyítás mód. „Autom. széles” módban, ha széles adás jön 4:3-ba csomagolva, akkor széthúzza, egyébként marad a 4:3 arány. A „Széles nagyítás” módot extra szélesvásznú filmeknél kell elővennünk, így torzítatlanul nézhetjük a filmet a képernyő kitöltésével. A részletesebb képbeállítások közt megtalálható még dinamikus kontraszt, az élességállítás, gammaállítási lehetőség, képzaj csökkentés (aminek elsősorban az analóg műsoroknál vesszük hasznát), fekete tónus, valamint a bőrszín tónus, amivel a sárgás vagy barnás irányba tolhatjuk el a színeket. A menüben látószögjavító opciót is találtunk (MagicAngle), amire egyébként szüksége is van a monitornak, ugyanis TN panel van benne. Ezzel függőleges irányban kiterjeszthetjük a kijelző látószögeit (álló mód, hátradőlési mód), amit még szabályozni is lehet. Hogy ez mennyire hatékony, azzal a következő oldalon foglalkozunk.

Szerencsére a tervezők a hang finombeállítására is kellően nagy hangsúlyt fektettek, ezért a műanyag házba épített, közepes minőségű csipogók a beállítás végére már egészen jól szóltak. Helyhiány miatt ezek lefelé sugároznak, hiszen a káván már nem fértek volna el, de a térérzet közelről még így is megvolt. Különösen akkor, amikor a térhangzást (SRS TruSurroundHD) és a párbeszédjavító opciót (SRS TruDialog) is bekapcsoltuk, a sztereo hangzáshoz képest ezekkel hallhatóan jobb eredményt értünk el. Hangerőben sem volt hiány, mi inkább a műanyaghangzást kifogásoltuk bennük, amit a közép-mély frekvenciák lecsökkentésével kellett ellensúlyoznunk. Ehhez a menüben egy 5 állású hangszínszabályzó áll a rendelkezésünkre, amivel már egész jól konfigurálható a tévé hangkaraktere. Ha nem szeretnénk kísérletezni, akkor a gyári sémákkal is módosíthatjuk a hangzást (Normál, Zene, Film, Tiszta hang, Hangosított).

A rendszerfunkciók közt találtunk energiagazdálkodási sémákat, melyekkel a képernyő fényereje fix értékre állítható be, úgy hogy képbeállításaink sem vesznek el. Szintén energiatakarékossági szempontból fontos, hogy a jel nélküli időt is beállíthatjuk, azaz a kijelző mennyi idő elteltével kapcsoljon ki, ha már nem kap video jelet. A készülék természetesen a digitális (GUIDE) és analóg műsorújságot (Teletext) is támogatja, bár ez utóbbi már kihalófélben van, ezért egyre kisebb a jelentősége. Szintén hasznos extra, hogy a tévében egy csatornánként konfigurálható gyerekzár is megtalálható, amit egy négyjegyű PIN kóddal lehet feloldani. Az egytuneres PiP (kép-a-képben) opciónak azok fognak örülni, akik szeretnek egy kis ablaknak tévézni, miközben valamelyik bemenet képét nézik a fő képernyőn. Az ablak méretét és helyzetét is megadhatjuk, ami minden esetben valamelyik sarokban lesz látható, így nyugodtan játszhatunk vagy dolgozhatunk mellette.

Elérkeztünk egy fontos kellékhez, a távirányítóhoz, amit aligha érhet panasz, mert hosszúkás formája nagyon kézre esik. Az első benyomásunk hosszútávon sem változott meg róla, a gombok mérete és kiosztása logikus, ezért könnyen megszokható azoknak is, akik nem ilyet használtak eddig. A távirányítón néhány dedikált gomb is helyet kapott a gyakran használt funkciókhoz, mint például a PIP, képarány állítás, hangsávok és feliratok váltása, így ezek miatt nem kell a menüben tallózni. Annak ellenére, hogy a távirányító hagyományos infrás kapcsolattal működik, minőségével nem volt probléma. A távkapcsoló működési tartománya friss elemekkel nagyon széles volt, a monitor a falról visszaverődve is érzékelte a jelet (az elemek merülésével ez természetesen leromolhat).

A beépített médialejátszó pendrive-on vagy külső merevlemezen lévő képeket, zenéket és videókat tud kezelni. A tárolót USB-n kell csatlakoztatnunk a monitorhoz, de előtte állítsuk át az USB HUB módot TV-re, ilyenkor nem a számítógép, hanem a tévé kezeli az USB kapukat. A készülék egyébként önmaga is képes USB-s billentyűzeteket és egereket kezelni, ami a beépített alkalmazások miatt fontos. A médialejátszó nagyon jó, egyedül szövegmegjelenítő funkcióval nem rendelkezik, ezt leszámítva mindennel elégedettek voltunk. A készülék a videó formátumok széles skáláját ismeri, az xvid, divx, és a H.264 kodekkel készült, MKV konténerbe csomagolt formátumot is akadás nélkül lejátszotta. Ráadásul mindegy volt neki, hogy a felirat a video fájl mellett volt vagy MKV konténerbe csomagolták, mindig felismerte azt, még az ékezeteket is helyesen jelenítette meg. Érdekességképp az internetes videók letöltésére használt FLV formátumot is kipróbáltuk, és meglepetésünkre ezt is gond nélkül lejátszotta a készülék. Az audio sávok szintén nem okoztak neki gondot, ezt és a feliratsávokat egy gyorsmenüből tudtuk kiválasztani a lejátszás során. A fotók nézegetése JPEG formátumban történik, és közben zenét is hallgathatunk. A támogatott audio formátum már nem csak az MP3-ra terjed ki, mert FLAC-ot is hallgathatunk vele, így megkímél minket az esetleges konvertálástól. Ahogy említettük, a beépített Samsung kisalkalmazásoknak köszönhetően a monitor akár egy számítógépet is helyettesíthet. Létező internetkapcsolat esetén ezeket folyamatosan frissíthetjük a gyártó támogatói oldaláról (vezetékes internethez egy RJ45-ös csatlakozó van a monitoron, vezeték nélkülihez saját forrásból kell biztosítanunk egy WiFi adaptert). A frissítésekhez szintén beépített kisalkalmazás tartozik, tehát egy igazán felhasználóbarát környezet fogad minket. Így a monitoron PC nélkül lehet például böngészni, híreket olvasni, feladatokat ütemezni, műsorújságot olvasni, jegyzeteket készíteni, vagy épp médialejátszótól függetlenül videókat nézegetni a neten a dedikált YouTube alkalmazással.

4. Samsung T24B750EW - Képprofilok

Képprofilok

Ha a látvány mellett érdekel minket a kijelző színhűsége is, akkor érdemes megvizsgálni a gyári profilokat, hiszen a fentebb említett színbeállítási lehetőségeken kívül komplex képprofilok közül is válogathatunk. Ezek száma bemenetenként változó, például tévézéskor és a HDMI2 bemenetnél a Normál, Kiemelt, Természetes és Film profilok állnak a rendelkezésünkre, míg a HDMI1 és VGA bemenetnél már csak a Normál és Szórakozás profilok elérhetők.

A tévézéshez és Blu-ray lejátszókhoz tervezett sémák nagyon messze állnak a pontos színmegjelenítéstől, ezek inkább a látványra mennek. A profilok erős színezést használnak, és a minél megkapóbb látvány érdekében magas kontrasztjuk és fényerejük van. Pontosságot tehát ne várjunk tőlük, de rövidtávon ismerőseinket ezekkel nyűgözhetjük le a legjobban, ha átjönnek megnézni a nyaralásról készült fotóinkat.

A számítógéphez tervezett profiloknál a választék már csak a Normál és Szórakozás profilokra korlátozódik, de a méréseket a HDMI1 és VGA bemeneten is elvégeztük. A kontraszt sajnos mindkét profil esetében túlvezérelt, ami a világos szürkeárnyalatok elszíneződést eredményezte, így ezt mindenképpen érdemes lecsökkenteni még a használat előtt. A Szórakozás elnevezésű profilnál enyhe színezettség is felfedezhető, amit azok fognak kedvelni, akik szeretik a meseszerű látványt, azaz a nagy színtelítettséget. Ha számunkra a precíz színmegjelenítés az elsődleges, akkor a mérések alapján a HDMI1 bemenet Normál profiljával járunk a legjobban, a monitor ilyenkor a legpontosabb.

Ezek után egyedi beállításokkal próbálkoztunk. A kalibrálás során a gyári „2. meleg” színhőmérsékleti sémából indultunk ki, mert ez volt a legközelebb a 6500K-es célértékhez. Ezen kívül a 2,2-es gammát és a 120 cd/m^2-es fényerőértéket céloztunk meg.

A grafikonokon jól látható, hogy a gamma értéke szinte mindenhol nagyon pontatlan volt, ami hol túl sötét, hol „tejfölös” képet eredményezett. Bár a legyártott példányok kismértékben különbözhetnek egymástól, érdemes kiindulási alapnak a lent látható beállításokat alkalmazni, így elkerülhető a rossz gamma- és kontrasztbeállításból eredő pontatlanság. Már önmagában ezzel is sokat javíthatunk kijelző színhűségén, a saját ICC profil betöltésével pedig egészen jó eredményt értünk el. Ha nem szeretnénk kalibráltatni, akkor marad a gyári Normál profil a HDMI1 bemeneten. Ha ennél maradunk, akkor ez a monitor is olyan pontos, mint a többi, aggodalomra tehát nincs okunk.

5. Samsung T24B750EW - Képminőség

Képminőség

A készülék televízióként egyenesen remekelt, amit monitorként már nem mondhatunk el róla egyértelműen, mert tapasztalataink kicsit vegyesek voltak. A színekkel nem volt probléma, mert kellően élénkek voltak, és a színátmeneti gradienseknél sávosodást sem láttunk. A monitor fényerőtartaléka bőségesen elég, még az adott beállításokkal is megfelelően nagy volt, pedig kalibráláskor a színcsatornák fényerején sokat kellett csökkentenünk. Egy fehér képernyőn 210 cd/m^2 maximális fényerőt mértünk, ami napsütéses időben is elég, a monitorban ugyanis matt panel van. A fényerő csökkentésével sem volt gond, a legalacsonyabb fokozatban mért 33 cd/m^2 fényerő már bőségesen elég volt a szemkímélő beállításhoz. A kijelző a sötétebb szürkeárnyalatoknál viszont kicsit válogatós, ezek közül nem mindet jelenítette meg, ami azt eredményezte, hogy a sötét részletek a homályba veszetek.

Ami a bemeneteket illeti, a digitálisak szép élesek voltak, a HDMI1 és HDMI2 is tűéles szövegmegjelenítést tett lehetővé. A VGA bemenet csak kicsit volt homályosabb náluk, ezért szükség esetén még ez is használható. A video bemenetek külön képbeállításokkal rendelkeznek, ami egy nagyon hasznos lehetőség, így más-más képet állíthatunk be tévézéshez, számítógéphez és Blu-ray lejátszóhoz vagy konzolokhoz.

A monitor interpolációs képessége általában olyankor kerül elő, amikor egy régebbi játékot veszünk elő, vagy sebességnövelés céljából csökkentünk felbontást. Az alacsonyabb képméretek közül a monitor egyedül az 1024*768-at tudta olyan minőségben prezentálni, hogy az szövegolvasáshoz is jó legyen. Az 1280*1024 és 1280*960-at játékra még elővehetjük, de az 1280*720 és 1152*864-et inkább kerüljük, ezek már nem annyira szépek, ami érdekes, mert ezek felelnek meg a monitor képarányának. Az 1680*1050, 1440*900 és 1280*800-as felbontások jók lennének, de kicsit torzak, a kijelző ugyanis monitorként csak a 16:9 és 4:3 arányokat ismeri. Ezt ráadásul nekünk kell beállításai fixen, ezért felbontás váltáskor kézzel kell kapcsolgatni, ami hosszútávon még távirányítóval is kényelmetlen.

A panel betekintési szögei sem igazán jók, alaphelyzetben, látószögjavító opció nélkül kicsit rosszabbak az átlagnál, ami egy tv-tuneres monitornál sajnálatos dolog. Oldalról némi kontrasztcsökkenés és enyhe sárgulás jelentkezett, de a minőségromlás nem volt drasztikus, és az olvashatósággal sem volt gond. Felülről nézve, nagyjából 45 fokban erős kontrasztcsökkenést láttunk, de a monitor ebből az irányból megúszta a színtorzulást. Ezt alulról viszont nem lehet elmondani, már néhány fokban vöröses elszíneződést láttunk, amihez még a szokásos sötétedés is betársult. Emiatt a színek a képernyő tetején és alján már szemből sem voltak egyformák, bár a különbség csak egészen kicsi volt. A próba során éppen ezért a látószögjavító opció nagyon hasznosnak bizonyult, és bár a panelnek ettől valójában nem lettek szélesebb betekintési szögei, bizonyos helyzetekben, például ágyból nézve, jól jött ez a lehetőség. A opció két beállításának megfelelően szemből nézve kivilágosítja, illetve lesötétíti a képernyőt. Ezért csak akkor érdemes bekapcsolni, ha a kijelzőt állandó jelleggel nézzük felülről, vagy épp alulról, azért, hogy a javító opciónak csak az előnyét élvezhessük. A kapcsolgatás kicsit körülményes, mert nincs hozzá gyorsgomb a távirányítón. Ezért ha a monitort vegyesen használjuk (tehát szemből, felülről és alulról is nézzük), akkor érdemes inkább kikapcsolni ezt, így ha nem is annyira jól, de minden esetben látható marad a kép.

A háttérvilágítással nem volt különösebb gond. Csak oldalról láttunk némi kivilágosodást, de csak nagyon halványan, ami a normál képi tartalomra semmilyen hatással nincs, összességében tehát egyenletesnek mondható.

Általánosságban véve azt mondhatjuk, hogy a televízióval kombinált monitorokat nem játékra tervezték, és ennek sajnos tesztalanyunk is élő bizonyítéka volt. A kijelző sebesség szempontjából elmaradt az átlagos 5ms-os készülékektől, nem sokkal, de gyors mozgásnál az elmosódás jobban meglátszott nála. Ráadásul nem ez a legnagyobb probléma, hanem a bemeneti késés, ami szintén észrevehetően lelassította a játékmenetet. A helyzet nem tragikus, de megszokást igényel, és ront a teljesítményünkön. Ezért a monitor csak azoknak ajánlott, akik a logikai játékokat részesítik előnyben, a gyors és pontos egérmozdulatokhoz inkább egy másik kijelzőt válasszunk.

6. Értékelés

Samsung T24B750EW

A Samsung tv-monitor készüléke egy alapvetően jó választás azoknak, akik helyszűkében vannak, és egy eszközzel szeretnének tévézni és számítógépezni. Az ilyen hibrid készülékek nem kijelzőnek születtek, ehhez képest viszont monitorként is nagyon tisztességes képminőséget tudott felmutatni. Persze akadnak kompromisszumok is, amit ilyen helyzetben sajnos meg kell kötni. A készülék legfájóbb pontja az átlagos látószögei voltak, amin a beépített javító opcióval ugyan lehet segíteni, de markáns változást sajnos ez sem hozott. A sötét jelenetek feltárása szintén nem a készülék erőssége, ezek nagy része ugyanis rejtve maradt előlünk, bár a monitor filmnézésre még így sem utolsó. Színei ugyanis nagyon rendben vannak, a gyári profilokkal, ha akarjuk meseszerű, ha akarjuk, még viszonylag pontos látványban lehet részünk (igaz, ez utóbbinál oda kell figyelni, hogy melyik bemenetet használjuk). A bemenetek élességével szintén nem volt probléma, és a kijelző fényerőtartaléka is bőséges, amin a matt bevonatú panel is segített. Ezért a készülék szövegmegjelenítése is jó, ami csak nagyon kevés tv-tuneres monitorról mondható el. Amikor a készüléket kijelzőként használjuk, akkor csak két darab fix képarány közül választhatunk, ezt kicsit kényelmetlen kapcsolgatni, ha régebbi játékokat veszünk elő. A monitor szeret válogatni az alacsonyabb felbontások közt, de a megfelelőt választva még így is jó minőségben játszhatunk, ha célunk a sebességnövelés. Ha már itt tartunk, a kijelző nem épp a sebesség bajnoka, ami elsősorban a bemeneti késésnek tudható be. Célzást igénylő játékoknál már az alapszintű 5ms-os kijelzőkhöz képest is érezhető hátránnyal indulunk, ezért a monitor inkább logikai játékokhoz ajánlott.

Tévézéskor viszont egyáltalán nem volt hiányérzetünk. Nem csoda, hiszen a gyártó minden tudása benne van, amit a televízióknál már megszerzett, sőt, az extra funkcióknak köszönhetően, mint amilyen a PiP vagy a SmartHub, túl is tett rajtuk. A beépített kisalkalmazások részben egy számítógépet is helyettesíteni tudnak, a kényelmet pedig tovább fokozza az, hogy a monitorra billentyűzetet és egeret is csatlakoztathatunk. Így opcionális WiFi adapterrel vagy vezetékes internetkapcsolattal lehet például böngészni, híreket olvasni, vagy netes videókat megtekinteni. A beépített médialejátszó a video és audio formátumok széles skáláját ismeri (az MKV, FLV és FLAC fájlok sem okoznak neki gondot), és az ékezetes feliratokat is helyesen jeleníti meg. A tévé rengeteg képi és hangszolgáltatásával saját ízlésünk szerint szabhatjuk testre a készüléket, így végül még az átlagos minőségű hangszórók is kellemesen szólaltak meg. A távirányító nagyon kényelmes volt, fontos, hogy a jelerősséggel, de még a tévé reakcióidejével sem volt gond.

Tagadhatatlan, hogy egyedi megjelenése különlegessé teszi a monitort, jóllehet, ezért az állvány szűk konfigurálhatóságával kell fizetni. A kijelző számos video bemenettel rendelkezik, a DisplayPort és DVI kaput leszámítva mindent megtaláltunk rajta, ami csak kellhet. Ez utóbbit pedig egy opcionális DVI/HDMI kábellel lehet helyettesíteni, kár hogy ezt nem mellékelték a dobozban. A 3 napos pixelhiba-garanciát viszont továbbra is megkapjuk a Samsungtól.

A készülék tehát inkább egy remekbeszabott tévé, amit monitorként is lehet használni, mintsem egy tökéletes mindenes. Kompromisszumokkal főleg a látószögek és játékok terén kell számolni, a többivel elégedettek voltunk. A készülék vételára kissé borsos (98 ezer Ft), ezért érdemes fontolóra venni a kisebb T23B550EW modellt is (74 ezer Ft-ért). Ha pedig mellőznénk a SmartHub-hoz hasonló különlegességeket, akkor olcsóbban is akadnak tv-tuneres monitorok, bár minőségük igencsak változó.

Vásárlás: Samsung T24B750EW

Hivatalos honlap

A monitort a Samsung magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

 

 

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward