Samsung SF511: Ferde hajlamok

A Samsung a Sandy Bridge alapú Intel processzorok érkezését két teljesen új notebook családdal várta, melyek közül elsőként az SF511 járt nálunk.

Samsung SF511: Ferde hajlamok

1. Bevezető és specifikáció

Keményen készül a Samsung a Sandy Bridge-es processzorok fogadására, hiszen két új modellel is előrukkolt, melyek közül elsőként az SF511 tette tiszteletét nálunk. Kivételesen nem egy előző generációs modellből fejlesztették tovább az éppen aktuális generációt, hanem új készüléket és egyben új családot is szenteltek az Intel sikergyanús platformjának.

A sajtófotókat nézegetve egy merőben furcsa dizájnnal rendelkező gépre készültünk és mi tagadás, élőben is nagyon látványosak a modern vonalak. A hófehér külső mindig is sugallt valamiféle eleganciát, így kíváncsiak voltunk, mit nyújt a Samsung legújabb vékony notesze.

A specifikációt végig böngészve egy minden elemében modern készülékkel van dolgunk, hiszen az Intel legújabb processzor generációja mellett az NVIDIA friss videokártyája is tiszteletét teszi, ráadásul az USB 3.0-s csatlakozókat (amelyek ráadásul a gép kikapcsolt állapotában is tudják tölteni a rájuk aggatott eszközöket) se spórolták le az SF511-ről. Talán pont emiatt nem került eSATA port a gépre, de ez megbocsátható bűn az előbbiek fényében. Bluetooth-ból is a legfrissebbet kapjuk (v3.0), de aminek a legjobban örültünk az kétség kívül a 65 Wh-s akkumulátor, ami ismerve az új Intel platform remek fogyasztási értékeit több mint bíztatónak hangzik. A két év garancia megszokott a gyártótól, a 4 GB memória mellé pedig egyértelmű, hogy 64 bites operációs rendszer dukál, amelynek telepítés során megmondhatjuk, mekkora helyet szeretnénk biztosítani a Windows számára (végre!). A szűk két és fél kilós tömeg alacsonynak számít a kategóriában, de semmiképpen sem tekinthető kiemelkedőnek. A 220 ezer forintos ár első ránézésre nem tűnik túl versenyképesnek, igaz, a minden téren modern hardvereket tartalmazó notebookok között bőven a legolcsóbbak között találjuk az SF511-et.

A gyártó nem halmoz el minket túl sok kiegészítővel, hiszen a tápegységen (90W) és a szükséges dokumentáción felül csak egy helyreállító lemezt kapunk, ha problémánk támadna a gyárilag előtelepített operációs rendszerrel. Ezt egyébként merevlemezről is megtehetjük, nem kötelező a DVD használata.

2. Hardver

Az újgenerációs Intel Core processzorok hőtermelése tovább csökkent, így csak a videokártya okozhatott komolyabb fejtörést a gépnek. Meglepődve tapasztaltuk, hogy üresjáratban és normál használat mellett gyakorlatilag alig van hangja a gépnek, ráadásul még a meleg se dől ki belőle az amúgy hátra került szellőzőnyíláson keresztül. A processzor 45, a videokártya 48 fokos volt, ami teljesen rendben van. Terhelésnél már azért magasabb fordulatszámra kapcsolt a ventilátor és érezhetően hangosabb is lett a gép, de még a tűréshatáron belül maradt, igaz, a hőmérsékleti értékeke drasztikusan megemelkedtek, a processzor ugyanis 75, míg a videokártya 80 fokig ment fel. A BIOS-ban lehetőségünk nyílik a ventilátor fordulatszámát automatikus helyett alacsony sebességre állítani, ám mi ezt nem javasoljuk, ugyanis terhelés alatt érezhetően melegebb volt a gép, amikor utóbbit választottuk, ráadásul a zajszint sem csökkent látványosan.

A Windows elég szép pontokkal díjazta a vékony noteszgépet, meglepően jól teljesített a dedikált videokártya is, annak ellenére, hogy a legújabb palettán egy belépő szintű termékről beszélünk. Jó hír viszont, hogy a processzorba integrált Intel HD Graphics 3000-et is nyugodt szívvel használhatjuk, ha nem akarunk VGA intenzív alkalmazást futtatni éppen. A gördülékeny váltáshoz az NVIDIA Optimus technológiája siet segítségünkre.

Az új kétmagos Sandy Bridge processzor minimálisan ugyan, de magasabb órajelen dolgozik, mint elődje, így az alap 2.3 GHz-et egészen 2.9-ig képes növelni, amely jótékony hatással lesz már az általános célú alkalmazásoknál is. A korábbi Core i5-430M-hez képest így a maximális órajel közel 400 MHz-cel lett magasabb, miközben az architektúrán is finomított a gyártó. A GeForce GT 520M az NVIDIA legújabb mobil videokártya generációjának legkisebb tagja és a maga 48 shader egységével bizony jóval erősebb már papíron is, mint elődje, így vélhetően játékok tekintetében sem vall szégyent, igaz, a 64 bites memória busz nem kis mértékben rontja az összképet. Természetesen a DirectX11-es támogatás ma már alap dolog, más kérdés, hogy mit tud kezdeni a kártya az ezt támogató játékokkal.

A merevlemez nem meglepő módon házon belül készül, az 500 GB-os HM500JI az egyik leggyorsabb 5400-at pörgő mobil HDD a mai piacon, ráadásul zajszintje is minimális. Furcsa módon ugyanakkor a hőmérsékletét semmilyen programmal nem tudtuk kiolvasni, de tapintás alapján nem volt melegebb az átlagnál.

A hangszórók bár hangosan és tisztán szólnak, sőt torzításra se nagyon hajlamosak, ellenben semmi mélyhang nem jön ki belőlük. Az SRS WOW hangeffektek jót tesznek a hangzásnak, de rövid távon rájuk unhat az ember, főleg filmnézésnél.

3. Ergonómia

Kétség kívül az SF511 legnagyobb erőssége a külseje, amely furcsa vonalvezetésével magára vonja a vásárlók tekintetét. A törtfehér színvilág kölcsönöz némi eleganciát a gépnek, ám az anyagválasztásnak köszönhetően számos ponton kell némi kompromisszummal számolnunk. A felső burkolat például nem tűnik túl erősnek, ahogy az alsó sem, hiszen a szokásos matt fekete műanyag helyett egy csillogósabb fehéret használtak, amely sokkal kevésbé áll ellen az ütődéseknek. Az akkumulátorhoz csak a hátlap teljes lecsavarozása után tudunk hozzáférni.

A billentyűzettel alapvetően nem volt gond, bár az alátámasztása annak ellenére volt csupán átlagos, hogy a klaviatúra körüli rész szokatlanul masszívnak tűnt, nem ehhez vagyunk szokva a mezei műanyag gépek esetében. A gombok könnyedén nyomhatók, így a gyors gépeléssel nem volt gondunk. Bár az irány billentyűk helyét szokni kell, praktikus, hogy a fényerő és hangerő állításához szükséges gyorsgombok környékére is tettek egy funkcióváltó billentyűt, így ezek a műveletek egy ujjal kivitelezhetők.

A touchpadről sajnos már nem tudunk ennyire pozitívan nyilatkozni, ugyanis a felületén elég bátortalanul tudjuk terelgetni az egérmutatót, néha picit késik is a mozdulatunkhoz képest. A gombok nehezen használhatók, mert nem csak egymástól, de a navigáláshoz szükséges felülettől sincsenek fizikailag elválasztva. Furcsa volt látni, hogy ha nyomva tartottuk a bal egérgombot és mellette használtuk az érintés érzékeny részt (például arrébb akartunk mozgatni egy ablakot), akkor a kurzor mozgása szakadozottá vált, mintha megfeleződött volna a felbontása.

Csatlakozókból elég keveset találtunk az SF511-en, USB portból mindössze három foglal helyet a gépen (ebből kettő USB 3.0-s) és eSATA-t sem kapunk. A bal oldalon található rejtett nyílás mögött a HDMI és az USB 3.0 csatlakozókat találjuk és sokszori nyitás-zárás után az volt a tapasztalatunk, hogy bizony gyorsan elhasználódhat majd az a fertály és a műanyag fedél lötyögni fog, majd egy idő után magától lenyílik. Bár dizájn szempontjából kétségtelenül jól mutat, az egyik leghaszontalanabb része a gépnek. A két oldalon elhelyezkedő, furcsán ívelő valami viszont néha jó szolgálatot tud tenni tempós gépelésnél, mert megtámasztja a kezünket, így nem tudunk annyira könnyen lesodródni a klaviatúráról.

A kijelző egy teljesen átlagos darab, viszonylag színhelyes képvilággal és szűk látószögekkel. A fényerő tartalékra nem lehet panasz, ugyanakkor a minimális értéket bizonyos körülmények között túl soknak éreztük, egy lépcsővel lehetett volna még lejjebb engedni. A panelt tartó zsanérok nem túl erősek, már egész nagy szögtől is hagyják lecsukódni a kijelzőt. Ölbe véve többnyire jól használható a gép, de a 125 fok körüli maximális dőlésszög bizonyos helyzetekben megnehezítheti a képernyő olvashatóságát. A HD felbontású webkamera képe viszont szép, de mesterséges fényviszonyok között hamar elkezd zajosodni, ráadásul maximális felbontás mellett a processzorra is viszonylag nagy terhelést ró.

4. Teszteredmények

Kivételes alkalom, hogy mind a processzorra, mind a videokártyára és mind az akkumulátorra kíváncsiak voltunk, hiszen az új Sandy Bridge alapú Core i5-tel most találkoztunk először, a GeForce GT 520M-mel szintén és tekintettel arra, hogy egyik alkatrész valós fogyasztási mutatóját sem ismerjük, a nagykapacitású akkumulátortól akár csodát is várhatunk.

Az i5-2410M a legkisebb órajelű processzor az új i5-ös családban, ennek ellenére brutális, milyen sebességre képes, gyakorlatilag ott liheg olykor a nála amúgy jóval gyorsabb i7-2630QM nyakán. A korábbi generációs i5-450M (amely órajelben alig marad el a 2410M-től) gyakorlatilag asszisztál a megváltozott erőviszonyokhoz. Ez mindenképpen jó hír azoknak, akik mostanában tervezik megvásárolni új notebookjukat és elfogadható áron szeretnének gyors központi egységgel szerelt masinát a magukénak tudni.

A videokártyának sincs szégyenkezni valója, hiszen annak ellenére, hogy a legújabb generáció belépő szintű tagja, bizony rendre ott végez a középmezőny közelében, legalábbis, ha az előző generációs társakkal és ellenfelekkel hasonlítjuk össze. Az új középkategóriás GeForce-ok már közel kétszer gyorsabbak lesznek a GT 520M-nél, így alig várjuk, hogy összeereszthessük őket az általunk eddig megismert kártyákkal.

Az akkumulátoros üzemidő vizsgálata egészen elképesztő eredményeket hozott. Az integrált videokártyával történő dokumentum olvasás gyakorlatilag 10 órán keresztül kivitelezhető, ami egy ilyen erős processzorral szerelt géptől páratlan teljesítmény. Filmnézésnél kénytelenek voltunk a dedikált VGA-ra hagyatkozni, mert szoftveres gondjaink voltak a HD Graphics-szal. A három és fél óra ennek tükrében szintén nem lebecsülendő eredmény, egyedül a maximális terhelésnél mért szűk egy órás érték az, ami jelzi, hova is tartoznak ezek a hardverek valójában.

5. Értékelés

A Samsung egy páratlan üzemidővel és kellően jó teljesítménnyel megáldott géppel lépett be a Sandy Bridge platformra épülő gépek közé, ráadásul az USB 3.0, Bluetooth 3.0 és NVIDIA Optimus technológiák támogatása egyaránt dicséretes. Örültünk továbbá annak is, hogy szabadon megválaszthatjuk, hogy mekkora helyet szeretnénk biztosítani az operációs rendszernek, így nem kell különféle szoftverekkel bajlódnunk, hogy a feleslegesen nagy rendszer partícióból lenyessünk szabad helyeket és átjuttassuk azt a második partíciónak. Sajnos az anyagminőséggel adódtak problémák, főleg a vékony fehér műanyag miatt, így se felül, se alul nincs kellően nagy védelem a mindennapos hurcolászáshoz, pedig a gyártó a terméket pont erre a célra tervezte. A billentyűzet ellenben jól sikerült, kár, hogy a gyenge touchpad ezt beárnyékolja. Úgy gondoljuk, hogy 220 ezret jelen pillanatban csak azért ér meg ez a gép, mert nincs a piacon olyan vetélytárs, amely paramétereivel (üzemidő, sebesség) konkurenciát tudna jelenteni. Amint ellepik a hazai boltokat az Acer és az Asus hasonló termékei, egyrészt az SF511 ára is valószínűleg lefelé mozdul majd, másrészt a minőségi harcot is megnyerhetik, ha az eddigi fejlődésüket vesszük alapul. Arról nem is beszélve, hogy ameddig lehet kapni Lenovo Ideapad Y560-at, nehéz lesz labdába rúgni bárkinek is.

A Samsung SF511-et a Cédrus Kft bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük!

Pro:

+ normál használat mellett nagyon alacsony zajszint

+ szabadon választható partíció méretek

+ NVIDIA Optimus technológia

+ USB 3.0 és Bluetooth 3.0 (nem mindegyik típusban!)

+ jó billentyűzet

+ remek üzemidő

+ 2 év világgarancia

Kontra:

- körülményesen használható touchpad

- feleslegesen elrejtett csatlakozók

- túlságosan vegyes anyaghasználat

Hivatalos honlap: Samsung Magyarország

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward