Samsung S27E370: Különös extra a monitor talpában

Borzasztó túlkínálat van a monitorpiacon, és nagy a nyomás a gyártókon, hogy valami egyedit pakoljanak le az asztalra. Aztán ez vagy sikerül, vagy nem.

Samsung S27E370: Különös extra a monitor talpában

Specifikáció

A monitorpiacon olyan óriási a túlkínálat, hogy egyre nehezebb kitűnni a tömegből. A gamer kijelzők az egyetlen olyan szegmens, ahol még ténylegesen lehet különlegességeket találni, és a választék sem átláthatatlan, de minden más kész káosz. Az óriási versenynek azonban sok előnye van, manapság például már nagyon jó áron lehet prémium paneles monitorokat venni, sőt, lassan teljesen kiszorul a TN panel a piacról. Már most is csak a legolcsóbb kijelzőkben, és a 144Hz-es gamer termékekben találkozhatunk ilyennel, és a jövőben lehet, hogy ez is megváltozik (elvégre már van 144Hz-es IPS panel is). A verseny miatt viszont óriási a nyomás a gyártókon, hogy készítsenek valami egyedit, olyasmit, ami a többieknek nincs. Ez a kényszer már sok teljesen felesleges terméket szült, de szerencsére máig találkozni azért olyan kijelzőkkel is, amikre még a kínálat mérete mellett is lehet azt mondani, hogy na ez már igen, ez mindenképpen kiemelkedik valamiért a mezőnyből.

A Samsung legújabb, E370-es szériája is ilyen szeretne lenni, és alapvetően az otthoni felhasználóknak szól, akik valami különlegeset szeretnének lerakni az asztalra. Két kulcspontja van ennek köszönhetően az újdonságoknak: a Touch of Color dizájn, és a beépített vezeték nélküli töltő. Előbbit nem kell magyarázni, a képek alapján mindenki el tudja dönteni, hogy tetszik-e neki, amit lát, utóbbi viszont egyelőre egy elég szűk réteget szólít meg. Legalábbis tapasztalataink alapján nem mászkál sok ember Qi kompatibilis okostelefonnal a zsebében.

A fentieket leszámítva a specifikáció manapság elég átlagosnak mondható: prémium panel, Full HD-s felbontás, egyszerű állványzat, megfelelő mennyiségű bemenet, de semmi extra. Vagyis ne legyünk szívtelenek, érdemes még megemlíteni, hogy az SE370-es széria FreeSynces, tehát a megfelelő Radeonokkal párosítva képes dinamikus képfrissítési rátát használni. Sajnos arra máig nem érkezett meg a válasz a Samsungtól, hogy ez esetben mi a FreeSync tartomány alsó határa, de mivel a felső 60Hz, így nehéz gamer monitorként tekinteni rá, legalábbis ekkora felbontás mellett. Sok felhasználónak persze bőven elég lehet a 60Hz, de van egy olyan érzésünk, hogy pár hónap, és a FreeSyncre már nem mint komoly extrára fogunk tekinteni, ott lesz minden második monitorban, mert nem jelent majd felárat (cserébe persze az implementáció minősége nagyon változó lehet).

Fizikai jellemzők, OSD

A tesztpéldány egy átlagos kartondobozban érkezett, szóval a bolti csomagolásról nem tudunk nyilatkozni (már rákérdeztünk mi van benne), de remélhetőleg abban DisplayPort kábelt pakolnak majd a monitor mellé, hogy a FreeSync is használható legyen extra kábel megvétele nélkül (a tesztpéldány fóliás csomagjában HDMI kábel volt a tartozékok között).

Körbejárva a monitort a jó hírünk az, hogy nem csak képeken néz ki jól, élőben is igen szép látvány az S27E370, tehát akinek tetszenek a fotók, az valószínűleg boldog lenne vele ilyen téren. Van azonban rossz hír is, mégpedig az, hogy túl sok mindent nem tudunk róla írni, mert a mérnökök az egyszerűséget helyezték előtérbe (ami persze nem feltétlenül hátrány). Szemből a fehér kávát egy átlátszó, kék műanyag keret fogja körbe, és lent a Samsung logó felülete is félig átlátszó. Az igazi érdekesség pedig ez alatt van:

A talpban van a vezeték nélküli töltő, amire például egy Galaxy S6-ot lehet felpakolni, bár a felület nem túl nagy. Sajnos épp nem volt nálunk olyan telefon vagy tablet, amivel használni lehetett volna a töltőt, de arra azért készüljön fel mindenki, hogy ezek a megoldások egyelőre messze nem képesek a vezetékes töltők sebességét hozni. A töltő egyébként az OSD-ben kikapcsolható, így ha épp nem használjuk, akkor nem fogyaszt feleslegesen.

Hátul az egyik sarokban van egy mini-joystick, ezzel vezérelhetjük az OSD-t, középen pedig, a nyak felett a be- és kimenetek várakoznak. Digitális bemenetből kettő van, egy HDMI és egy DisplayPort, és ezekhez egy füles kimenet is tartozik, hogy az audió sávjukat hangfalra vagy fülesre rakhassuk. A régebbi eszközök csatlakoztatására pedig ott van a D-sub analóg bemenet. A monitor nyaka szinte semmi trükkre nem képes, csupán hátrafelé lehet dönteni egy kicsit, és ennyi. Magasságállítás, forgathatóság, vagy portré mód nincs (valamint előrefelé dönthetőség sem).

Galéria megnyitása grid_on

Maga az OSD elég egyszerű és könnyen átlátható, a szokásos Samsungos beállítási lehetőségekkel. Ha a vezérlő joysticket fel vagy le toljuk, akkor a fényerő/kontraszt gyorsmenübe jutunk, jobbra-balra pedig a hangerőhöz. Lenyomva a joysticket, egy mini-menü bukkan fel, amivel attól függően melyik irányba toljuk a kart bemenetet válthatunk, kikapcsolhatjuk a monitort, ki-bekapcsolgathatjuk a vezeték nélküli töltőt, vagy bemehetünk a nagy menübe. Utóbbiban csak egy újdonság bukkan fel, a FreeSync, aminek érdekes módon három beállítási lehetősége is van. A kikapcsolt állapot mellett van egy normál és egy extrém módja is. Rákérdeztünk a Samsungnál, hogy mi a különbség működésben a kettő között, ha megérkezik a válasz, frissítjük vele cikkünket. Ami fontos lehet még néhány felhasználónak, hogy a működést jelző aprócska lednél beállítható, hogy csak készenléti állapotban világítson (ekkor sem zavaró a fénye) vagy bekapcsolt állapotban is.

Képminőség

Leszámítva a szokás szerint maximumra belőtt fényerőt, már gyári beállításokon is egész szép képe van az S27E370-nek, de azért látszik rajta, hogy egy kis törődéssel lesz ez jobb is. Kalibrálás előtt 2,7 volt az átlag DeltaE, míg a maximális eltérés 5,8 volt, míg utána ezek az értékek lementek 0,3/1,2-re, ami ragyogó eredmény, a Samsung PLS technológiája évről évre egyre jobb.

Kalibrálatlan állapot
Kalibrált állapot

A fényerő óriási határok között állítgatható. A bekalibrált képernyő közepén egy fehér háttéren minimálisan 39, maximálisan 295cd/m^2-t mértünk. A fényerő eloszlás átlagos, a bal alsó sarok felé egy kicsit sötétedik a kép. A háttérvilágítás villódzás-mentes, nem PWM vezérelt.

Fényerőeloszlás

A Samsung úgy reklámozza a monitort, hogy az 4ms-os, és ez körülbelül meg is felelhet a valóságnak, mert tényleg elég fürge, a bemeneti késleltetése pedig nem nagy, tehát játékra is bőven ajánlható. Van egy Game Mode-ja is, ami feljavítja egy kicsit a képet játékok alatt, de cserébe dobja a beállításainkat, úgyhogy mi nem nagyon használtuk, de biztos vannak játékok, amik alatt hasznos (pl. sok sötét részlet esetében).

Verdikt

A Samsung az új monitorsorozatának a marketingjét a vezeték nélküli töltés lehetőségére hegyezte ki. Ez azonban még önmagában valószínűleg kevés olvasónkat hozza lázba, és manapság a beépített USB hubok miatt sokszor egy vezetékes megoldás sem kényelmetlen, sőt, legalább működik mindennel, nem kell ki-bekapcsolgatni, és gyorsabban tölt. Az S27E370-nek viszont ezen felül is vannak igen jó tulajdonságai. Talán kezdjük azzal, hogy a színei nagyon szépek, az általa megjelenített kép pedig remek, és ez a legfontosabb. Támogatja a FreeSyncet is, de a bemutató videó alapján csak 40 és 60Hz között, ami elég karcsú tartomány. Persze jobb, mint a semmi, de ettől ez még nem lesz egy vérbeli gamer monitor. Bár szubjektív, de szerintünk a dizájnja elég szépre sikerült, az első problémák inkább az ergonómia környékén bukkannak fel.

Az SE370-es monitorokat ugyanis lehet némileg hátrafelé dönteni, és ezzel ki is merült az állványzatuk tudástára. USB hub nincs rajtuk, ami lehet, hogy sokaknak hiányozni fog, és az extrák felára is egy kicsit magasnak tűnik. Pontos hazai árat még nem tudunk, de a külföldi árlisták alapján 90 ezer forint környékére várható majd az S27E370, így pedig házon belül ott lesz neki konkurenciának az S27E390/391, amiben jó eséllyel ugyanez a panel van, csak nincs vezeték nélküli töltő és FreeSync, cserébe 75k környékén hazavihető (és van fekete is, ha az valakinek jobban bejön). Összességében az S27E370 korrekt vétel, vannak nagyon jó pontjai, de semmi olyasmi, ami magasan a többiek fölé emelné, mert nagyon erős a mezőny ebben az árszegmensben. Ettől még megfontolandó (az E390-nel együtt), és biztosak vagyunk benne, hogy az előnyök-hátrányok mérlegelése után lesz pár olvasónk, aki ma megtalálta az új monitorát.

A monitort a Samsung hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward