Samsung S24C650PL: Az ügyes állványos?

A mai alkalommal egy olyan monitort veszünk szemügyre, ami a Samsung saját fejlesztésű AD-PLS paneljét használja. 

Samsung S24C650PL: Az ügyes állványos?

1. Bevezető

A mai alkalommal a Samsung saját fejlesztésű AD-PLS paneljével felvértezett 24 inches prémium kijelzőjének szenteljük a figyelmet, amely különleges állvánnyal rendelkezik. Mivel a gyártó tolla nem fogott vastagon, mindezt emészthető áron kaphatjuk meg, így érthető, hogy mi is felfokozott izgalommal álltunk a teszthez. Mielőtt azonban még kibontanánk a dobozt, előbb lássuk a szokásos összefoglaló táblázatot:

2. Samsung S24C650PL - Áttekintés

Samsung S24C650PL

Mivel a megfizethető kategóriában már számos prémium paneles kijelző létezik, így eljött az ideje annak, hogy már nem kell (annyira) aggódnunk a széles látószögek vagy a helyes színhűség miatt. Manapság sem ritka, hogy a kijelzők közös megoldáson nyugszanak, mert a gyártók egy-egy jobban sikerült panel köré csak az elektronikát és a kötelező „körítést” gyártják le, de előfordulnak olyan esetek is, amikor a panelt is az adott monitorgyártó készíti el. Most ismét egy ilyen készülékről rántjuk le a leplet, amelyben a Samsung már létező, de némileg továbbfejlesztett AD-PLS panelje található meg.

Melőtt még belemerülnénk a képminőség elemzésébe, járjuk körbe a monitort. A ma oly divatos lekerekített formák tengerében üdítően hat szinte bármilyen újítás. Még akkor is, ha ez mindössze annyiból áll, hogy a gyártó visszanyúl a néhány évvel korábbi formatervéhez, és előveszi a jól bevált szögletes dizájnt a poros fiók mélyéről. A kijelzőt jól láthatóan vonalzók mentén tervezték, konzervatív küllem és éles határvonalak jellemzik, ami még azt a korszakot idézi, amikor az anyagminőségre több figyelmet fordítottak. Az összerakottsággal valóban nincs baj, a kijelző minden ízében masszív hatást kelt, és ez az érzés a tapogatózás során is megmaradt bennünk. 

A menüvezérlést nyomógombokkal oldották meg, melyek a káva elején kaptak helyet. Ezzel egyébként kár is variálni a gyártóknak, mert a legtöbbször az elülső vezlérlés a legkényelmesebb. A gombok egyetlen hiánya, hogy nincs saját megvilágításuk, de ezt leszámítva nagyon pozitív tapasztalatokat szereztünk velük, mert pontosak, rövid úton járnak, és halkan nyomódnak. Ha mégsem szeretnénk ezeket használni, akkor a mellékelt MagicTune szoftvert is elővehetjük. A gyorsgomboknál fényerőállítás (a hangszórókábel csatlakoztatásakor hangerőállítás) és bemenetváltás áll a rendelkezésünkre. A menüben egy egyedi gyorsgomb is beállítható, így kedvenc funkciónk miatt sem kell sokat tallózni a menüben. Egyeseknek fontos lehet, hogy az állapotjelző lámpa fénye halvány, ezért a monitor működése közben nem vonja el a figyelmet (bár letiltani nem lehet).

A kijelzőhöz adott állvány egy nagyon jól konfigurálható példány, hiszen mindent tud, amire csak szükség lehet. Az alapvető döntögetési metódusra széles tartományban, előrefelé 3 fokban, hátrafelé 25 fokban képes. Az elforgatás egy társaságban jön jól, amire 45 fokban képes, mindkét irányba. A rögzítő kampó eltávolítása után magasságállításra is van lehetőség, 130mm-es tartományban. A kijelzőnek van még egy különlegessége, a portré mód. Kicsit kellemetlen, hogy a mechanika nem túl pontos, mert a panel -1 és +95 fok közt fordítható el, ezért a vízszintes és függőleges pozíciót a beállítás után még korrigálnunk kell (bár ez feature-ként is felfogható, ami jól jön, ha kicsit ferde az asztalunk). Az állvány egyébként nagyon stabil, a panel a kisebb lökésekre nem inog meg.

Apróságnak tűnhet, de nagyon is fontos, hogy a kijelző hátulján egy fülnek is jutott hely, így a monitor ennél fogva könnyebben mozgatható. Pozitívum még, hogy a monitor külső állványra is felszerelhető, például akkor, ha a kijelzőt falra szeretnénk felrakni (ezt a VESA100 szabvány szerint tehetjük meg). A video bemenetek közt 1db HDMI, 1db DisplayPort és 1db VGA szerepel. A talapzat oldalán 2db USB csatlakozónak is jutott hely, azért hogy kényelmesen tudjunk pendrive-ot vagy mást csatlakoztatni. Nagyon jó ötletnek tartjuk ezt, sokkal kényelmesebb volt így csatlakoztatni az eszközeinket annál, mintha a monitor oldalán lennének a csatlakozók. Kapunk még egy audio kimenetet és egy bemenetet, a monitor ugyanis beépített hangszórókkal rendelkezik. Ezek azonban nálunk nem voltak hajlanódak megszólalni, ezért véleményt sem tudunk mondani róluk. A dobozban egy telepítő lemez is helyet kapott, amin a monitor drivere, a MagicTune menükezelő, a MultiScreen képernyőfelosztó, valamint MagicRotation képernyő elforgató alkalmazásokat találtuk meg. A csomagban felbukkant még egy audio kábel, egy USB kábel, és egy VGA kábel, így ezekre már nem kell költeni, csak kár, hogy a digitális video madzagról nekünk kell gondoskodni.

 

3. Samsung S24C650PL - OSD és Képprofilok

OSD

A menüben rengeteg lehetőség vár minket azért, hogy a monitorból a legtöbbet kihozzuk. Lássuk, mik ezek:

[list type="unordered"]

[*]Gyári színprofilok (Cool 1, 2 Warm 1, 2, Normal), amikkel egy gombnyomásra színhőmérsékletet válthatunk, valamint kézi beállítás a három színcsatorna segítségével, továbbá gamma állítás 3 lépcsőben.

[*]Sharpness: Egyszerű élességállítás.

[*]Image Size: Képarány kezelés (lehetőségei: Auto, Wide).

[*]Response Time: Válaszidő-gyorsítás (lehetőségei: Normal, Faster, Fastest).

[*]Eco Saving: Energiatakarékos mód, mellyel a gyári beállításhoz képest alacsonyabb fogyasztás érhető el (lehetőségei: 75%, 50%, Off, a fényerővel játszik).

[*]Off Timer: Egyszerű időzítő, amivel automatikus kikapcsolásra utasíthatjuk a monitort.

[*]PC/AV mode: ez a funkció a régebbi DVD-lejátszók miatt került a monitorba. AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett, továbbá a PC módtól eltérő képi beállításokat (szín, fényerő, stb.) használhatunk. 

[*]Key Repeat Time: Ezzel a funkcióval a gombismétlés sebességét állíthatjuk be, ami a menüben történő tallózást könnyíti meg (lehetőségei: gyorsítás, 1s, 2s, nincs ismétlés).

[*]Source Detection: Ezzel a funkcióval az automatikus bemeneti video jelváltás tiltható le, ami olyankor lehet hasznos, amikor pl. 2 PC-t használunk egyszerre.

[*]Customized Key: Egyénileg testre szabható gyorsgomb (lehetőségei: MagicBright, Eco Saving, Image Size).

[/list]

Képprofilok

A felsorolásból szándékosan kihagytuk a MagicBright részleget, ami a kijelző legérdekesebb extrája, ezért kicsit többet foglalkozunk vele. Itt vannak ugyanis a monitor komplex képprofiljai, melyekkel egy gombnyomásra lehet markáns változást okozni a képernyőn. Ezek a következők: Standard, Game, Cinema, Dynamic Contrast, plusz egy saját képprofilt is elmenthetünk (Custom). 

Ha egy-egy mondatban szeretnénk összefoglalni, hogy mit tudnak a profilok, akkor azt mondhatjuk, hogy a Standard egy általános használatú séma. Ezt annak köszönheti, hogy alacsony fényereje van, továbbá semmilyen képmanipulációt nem alkalmaz, ami hosszútávon fárasztó lehetne. A Game profil képmanipulációkat nem alkalmaz, de jóval magasabb fényereje van, ezért csak nappali fényviszonyok mellett érdemes alkalmazni. A Cinema és DynamicContrast profilok színezettebbek náluk, előbbi ráadásul élesítést is használ, míg utóbbi homályosnak tűnt. Mivel a Cinema és DynamicContrast profilok bizonyos helyzetekben túl erős kontrasztértékkel rendelkeznek, színtorzulást okoznak. Ráadásul ezeknél a profiloknál a sávosodási hibák is jobban látszanak a színátmeneteknél. Ezért csak akkor használjuk ezeket, ha a látvány fontosabb a pontos megjelenítésnél.

A mérések alapján azt kell mondjuk, hogy a profilok nem nyűgöztek le minket, mert a látvány ezúttal gyengébb volt, mint amire az adatokból következtetni lehetett. A papírforma szerint a profilok színhűsége megközelítette az ideális 6500K-es értéket, de a legnagyobb minőségromlás mégis a rossz színhőségből, valamint a pontatlan gamma értékből eredt.

 

Megnéztük, vajon a monitor rávehető-e a pontosabb színmegjelenítésre. Először csak a kijelző helyes beállításával, majd az egyéni képprofil betöltésével próbálkoztunk (a beállítás során 6500K színhőmérsékletre, 2,2 gammára és 120 cd/m^2 fényerőértékre törekedtünk).

Amikor a gyári profilokat használtuk, a szürkeárnyalatok jól látható kékes beütést kaptak. A helyzet akkor sem változott, amikor kézi beállításokat alkalmaztunk, mert a monitor színhőmérsékletét képtelenség volt csupán a színcsatornák kiegyensúlyozásával beállítani. Ez csak az egyénileg elkészített színprofil betöltésével jött helyre, ezért ha a monitort komolyabb fotós munkára is szeretnénk használni, előtte feltétlenül vigyük el egy kalibrálásra.

4. Samsung S24C650PL - Képminőség

Képminőség

Most lássuk a képminőséget. A panel egyik legnagyobb szégyenfoltja a fekete szín megjelenítésénél látható. A kijelző ezt csak szemből volt képes feketének érzékeltetni, oldalról kéknek és lilának látszott, ráadásul nem holmi halvány árnyalat formájában, az elszíneződés már néhány fokban is durván látszott. A tesztképen a világosabb szürkeárnyalatok csak a kalibrálás után látszottak helyesen, ennek hiányában az előző oldalon említett kékes tónust kapták meg, azaz a monitor színei torzultak. A sötétebb szürkeárnyalatok közül pedig több is beleolvadt a fekete háttérbe, a sötét jelenetek megjelenítése tehát szemből sem a monitor erőssége. Miután betöltöttük a monitorhoz egyedileg készített ICC profilt, a színek rendbejöttek, a monitor képe kellően élénk volt (de nem mesterkélt), a színátmeneti gradienseken azonban kis sávosodás is előfordult. A fényerőtartalékot is lemértünk, hogy feltérképezzük a monitor lehetőségeit. Ezt egy fehér képernyőnél tettük meg, ahol a legnagyobb fényerő 270 cd/m^2, a legkisebb 19 cd/m^2 volt. Az alacsonyabb érték arról tanúskodik, hogy a monitort nem gond lesötétíteni a szemkímélő használathoz, a magasabb érték pedig arról, hogy a kijelző napsütésben is nagyon jól olvasható marad, bár ebben részt vállalt a panel matt bevonata is, ettől nem tükröződik annyira a felülete.

A szövegmegjelenítés a monitor digitális bemenetein tökéletesen éles, de a VGA már kicsivel gyengébb náluk, azon halvány szellemképet láttunk a betűk körül, ezért jobb, ha a digitális bemeneteknél maradunk (1db HDMI és 1db DisplayPort). Sokszor jöhet jól a gyártó ama kényelmi szolgáltatása, hogy ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor eldönthetjük, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen vagy várjon a kézi kapcsolásra. Nagy örömünkre ez ebben a monitorban is megtalálható, így nem kell állandóan a kapcsológomb után nyúlni, ha 2 PC-t, vagy egy PC-t és egy konzolt használunk egyszerre.

Amikor nem tudunk, vagy nem akarunk maximális felbontásban játszani, akkor jön jól a monitor skálázási képessége. Mivel a kijelző intelligens képarány kezeléssel van felvértezve, elég egyszer átkapcsolni Auto módba. Onnantól kezdve mindegy milyen képméretet veszünk elő, a monitor az összes felbontást megfelelően lekezeli (még az 5:4-et is meg tudja különböztetni a 4:3 aránytól). De lássuk a konkrét felbontásokat. A monitor kitűnő minőségben skálázza az 1280*800, 1280*720, 1152*864 és az 1024*768-as képméreteket, ezért ezeket szövegolvasásra is elővehetjük. Játékra még az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024 és az 1280*960 is megfelel, kicsit homályosabbak az előbbieknél, de még ezek is szépek.

A betekintés szögekkel sincs baj, a kijelző minden irányból megtartja szép színeit. Az egyetlen kifogásunk a kontrasztcsökkenéssel volt, ami nagyjából 45 fokban jelentkezett, függőleges és vízszintes irányban egyaránt. A kép még ezzel együtt is élvezhető volt, drasztikus minőségromlásra tehát nem kell számítani, de tény, hogy a kép oldalról fakóbb volt, mint szemből. A legfontosabb viszont az, hogy amikor egy homogén képet nézünk szemből, a képernyő minden része egyformának látszik.

A háttérvilágítás azonban helyenként foltos, a bevilágítások a sötét tesztképeken is jól látszanak. 

Az egyenletességről készült táblázat is azt támasztja alá, hogy a háttérvilágítás fényerejének eloszlása némileg rosszabb az átlagnál.

Végül lássuk a sebességet. A monitorban válaszidő-gyorsítás van, ennek köszönheti 5ms-os válaszidejét, ami a prémium paneles kijelzőknél alacsonynak számít. A gyári beállításon (Faster mód) nem láttunk túlvezérlési hibát, sőt még a legnagyobb gyorsítás mellett (Fastest mód) sem tapasztaltunk zavaró mellékhatásokat. Éppen ezért a gyorsítást teljesen felesleges kikapcsolni (Normal mód). A gyártó már nagyon profi a gyorsításban, ezért kijelzőjét a legkeményebb csatákhoz is jó szívvel lehet ajánlani. Ráadásul a monitor bemeneti késése rendkívül alacsony, ezért játék közben a közvetlenség is megvan, ami a pontos és gyors célzáskor elsődleges szempont.

5. Értékelés

[bold]Samsung S24C650PL

[/bold]

Az elmúlt nagyjából egy éves időszakban kiváló tapasztalatokat szereztünk a megfizethető prémium paneles mezőnyben. Különösen a Samsung WVA panelje nyerte el a tetszésünket, ami a koreai gyártó izmosabb kijelzőiben is tisztességgel helyt állna. Mai szereplőnk is egy saját fejlesztésű panelt kapott, de nem volt ilyen szerencsés, mert neki az AD-PLS típusból jutott, ami technikailag gyengébb nála, és ez sajnos ez a képminőségen is meglátszott.

 

A kijelző színei gyári állapotban kékes tónust kaptak, amin a kézi beállítás sem segített, és csak azután jöttek helyre, hogy a monitorhoz betöltöttük az egyedileg elkészített ICC profilt. Ezért ha komolyabb képszerkesztési munkát tervezünk, akkor a kiejlzőt erősen ajánlott bekalibráltatni valahol, utána már nincs baj a színekkel. A kijelző egyik legnagyobb problémája, hogy bizony nem a sötét részletek bajnoka, a kontrasztskála elemei közül a legsötétebbek elbújtak. Ez némi bosszúságot okozhat, ha sötétebb képeket szerkesztünk, és hátrányt jelent filmnézéskor is, a sötét jeleneteknél. Ráadásul a fekete szín csak szemből tűnt feketének, a panel oldalról erős lilás és kékes színezetet kapott. A háttérvilágítás pedig helyenként foltos, bár ezt csak az extra szélesvásznú filmeknél lehetett észrevenni, amikor szándékosan a hibákat kerestük.

A fentiek alapján már temethetnénk is a monitort, vannak azonban tagadhatatlan előnyei is, amik mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Ilyenek a viszonylag széles betekintési szögei, a kijelzőt egészen nagy tartományban nézhetjük, egyedüli minőségromlásként csak a kontrasztcsökkenést róhatjuk fel neki. Ha játszani támad kedvünk, nyugodtan megtehetjük, a kijelző sebessége nem szab gátat neki, elmosódástól és bemeneti késéstől sem kell tartanunk. A monitor szépen skálázza az alacsony felbontásokat, és képarány kezelése hibátlanul, automatikusan működik. A digitális video bemenetek élességével sincs probléma, de a VGA már kicsit homályosabb a többinél. Emiatt pedig érdemes beszerezni egy HDMI kábelt a kijelzőhöz, mert ez nem található meg a mellékletben. Pozitívum még az USB elosztó, ami a talprész oldalán, könynen elérhető helyen kapott helyet, továbbá a beépített hangszórók (bár ezek a mi példányunkban nem mentek, így sajnos a minőségükről nem tudunk nyilatkozni). A monitor állványával elégedettek voltunk, mert stabilnak bizonyult, és mindenre képes, amit csak elvárhatunk tőle, csak a porté mód beállítását tudhatná pontosabban. A készülék anyagminőség szempontjából elsőrangú helyet foglal el, és még a menüvezérlő gombok is csodásan használhatók rajta.

A kijelzőhöz 3 napos pixelhiba-garancia is jár, és mindent összevetve egy egészen jó monitorral volt dolgunk, de a képminőségbeli aggályok miatt az ajánlott minősítést nem kapja meg tőlünk.

 

Webshop: Samsung S24C650PL

Hivatalos honlap

A monitort a Cédrus Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward