Samsung Galaxy View – a nappali éke

Megérkezett a Samsung óriási táblagépe, ami a megszokottól eltérő igényekhez lett igazítva, és ezt látszik is a specifikációján.

Samsung Galaxy View – a nappali éke

A Samsung óriási „táblagépe” már nagyon hosszú ideje tartja lázban az érdeklődőket. Az első pletykák felbukkanása óta több mint fél év telt el, de a hivatalos beharangozás is csaknem két teljes hónappal ezelőtt történt, így érthető a dolog. A Samsung a Berlinben megrendezett IFA 2015 kiállításon hintette el a Galaxy View érkezésének hírét a sajtóeseménye végén.

A Galaxy View tényleg óriási. A megjelenítője 18,4 hüvelykes és 1920 x 1080 képpontot lendít mozgásba a munkája során. A 123 PPI-s pixelsűrűség elsőre kiábrándító lehet a hagyományos tableteknél látott értékek után, viszont ezt senki sem fogja 30 cm-ről nézni, így előre láthatólag nem különösebben lesz vele probléma. Az alkalmazott panelről nem derült ki, hogy milyen technológiával dolgozik, de az bizonyos, hogy TFT, szóval vagy a PLS vagy az IPS mellett tette le a voksát ezúttal a Samsung – érthető, hogy a Super AMOLED itt a háttérbe szorult, az ugyanis ekkora méretben jelentősen növelte volna az előállítási költséget. A Galaxy View az Android 5.1.1-gyel került bevetésre, ami a legutolsó Lollipop kiadás. A Samsung szakemberei általában a TouchWiz felhasználói felületet alkalmazzák az androidos masináknál, ezúttal viszont más a helyzet. A bekapcsolást követően a Media UX névre hallgató felület rajzolódik ki a felhasználók keze alatt, melynek a vonalvezetése direkt a Galaxy View speciálisabb igényeihez lett igazítva, jellemzően nagyméretű „csempék” között kell majd lavírozni a használata során.

Ennek a modellnek nem erőssége a fényképezés, ám ez aligha lehet meglepő az érdeklődők számára, mindenki elfogadja majd a dolgot, hiszen a lakásban nem sok megörökíteni való akad. Azért egy kamera így is van a kelléktárában, ami az előlapra került. Ez 2,1 megapixeles felbontást támogat, valamint Full HD videózásra alkalmas. A hangsúly az utóbbira helyeződik, hiszen jellemzően a videókonferenciák lebonyolítására szolgál a kamera, és külön jó hír, széles látószögű, szóval a család apraja nagyja odafér majd elé, ha például távoli rokonokkal folytatnak beszélgetést a felhasználók. A Galaxy View előre láthatólag a hangzásvilágát figyelembe véve is felnőtt a feladathoz, mivel kettő darab, egyenként 4 wattos teljesítményű hangszóró helyezkedik el rajta, melyek sztereóban szólalnak majd meg.

Az eszközben egy Samsung Exynos 7580 fedezhető fel, szóval ezúttal a saját fejlesztésének szavazott bizalmat a vállalat. Ez a lapka egyenrangú Cortex-A53 magokat sorakoztat fel, szám szerint nyolcat, melyek 1,6 GHz-es órajelen munkálkodhatnak maximális terheltség mellett. A grafikus munkát egy 600 MHz-es Mali-T720 MP2 IGP vállalata magára. A Galaxy View-ban 2 GB-nyi rendszermemória bukkant fel, és mivel itt nem annyira kell számolni azzal, hogy nagyon sok folyamat futna egyszerre – inkább csak egy-egy multimédiás vagy szórakoztató program lesz egyszerre az előtérben – ez is bőven elegendő lehet. A háttértárnál két választási lehetőséggel szolgál a Samsung az érdeklődők számára: megvásárolható lesz a készülék 32 vagy 64 GB-tal ellátva is. A tervezők gondoskodtak a bővíthetőségről, így egy microSD kártyával pillanatok alatt megnövelhető a rendelkezésre álló szabad tárkapacitás. A Galaxy View kapcsolati képességeinek sorát egy 4G LTE hálózati modem nyitja, amihez nano-SIM slot tartozik. Ezen felül van még a tarsolyában 802.11ac szabványnak is megfelelő WLAN és Bluetooth 4.1 modul is LE kiterjesztéssel. Ez utóbbinak köszönhetően kényelmesen lehet a készülékhez csatlakoztatni különböző vezeték nélküli perifériákat, amelyekkel komfortosabbá tehető a használata, hiszen bár érintőkijelzős, a mérete miatt jobb távolabbról tekinteni rá.

A dél-koreai vállalat legújabb terméke ugyan táblagépként hallat magáról, de egyébként sokkal inkább egy olyan otthoni szórakoztató eszközről van szó, ami a televízió és a tabletek között helyezkedik el, hasonló célt szolgál, mint egy nappaliba szánt egybegép. Egy táblánál például kulcsfontosságú a hordozhatóság, ezt azonban leginkább akkor fogja magával vinni a felhasználó, ha másik helyre költözik. A térfogata eléri a 275,8 x 451,8 x 11,9 millimétert, a tömege pedig nem kevesebb mint 2,65 kilogramm. A Samsung készített mellé még egy állványt is, ami egyrészt megfelelő szögben tartja majd a készüléket a használat során – hiszen kézben hamar komoly teherré válna – és ez segít a mozgatásában is, mivel egy fogantyú is felfedezhető rajta. A Galaxy View alján gumírozással ellátott talpak is jelzik, hogy főleg lerakott használatra lett tervezve, ezeknek köszönhetően akár lejtős felületen is biztosan áll majd. A szerkezet akkumulátora 5700 mAh-s, ami első hallomásra elég izmos, de figyelembe véve a képátlót, már egyáltalán nem tűnik soknak, sőt. Ennek ellenére a Samsung elmondása szerint egyáltalán nem lesz gondja az üzemidővel, egyetlen feltöltést követően állítólag akár 8 órán át is lehet rajta videózni. A színekkel nem is variált a gyártó, csak feketében lehet hozzáférni.

A Samsung Galaxy View elsőként az Egyesült Államokban ütötte fel a fejét. A tengerentúlon 600 dolláros ajánlott fogyasztói ár kíséri, szóval meglehetősen komoly felárat kell fizetnie az érdeklődőknek a nagy méretért cserébe, hiszen a belbecs csak egy középkategóriás okostelefon szintjének megfelelő. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a nagyobb tárkapacitással szolgáló modellért mekkora összeget kell majd kifizetni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward