Samsung Exynos 7 Octa - 64 bit a felsőházban

Az előzetes információkkal ellentétben teljesen új termékcsaládba sorolnak be a Samsung 64 bites chipjei.

Samsung Exynos 7 Octa - 64 bit a felsőházban

Furcsa módon az eddigi információknak megfelelően az új SoC lehetséges, hogy valóban az Exynos 5433 azonosítóval lesz ellátva, de valószínűbb, hogy a Samsung csak elfelejtette lecserélni a honlapján a képfájlok neveit, ugyanis az már hivatalos, hogy az újdonság nem az Exynos 5 Octa termékcsaládba fog tartozni. A Samsung hivatalosan is bejelentette vele együtt az Exynos 7 szériát, ami egyértelműen a 64 bit támogatást szállítja vízválasztó újításként.

Az új termékcsalád első tagját az Octa jelzővel illetik, ebből fakadóan biztosan kijelenthető, hogy összesen nyolc darab processzormagot tartalmaz. A lapka alapját az ARM-tól licencelt big.LITTLE architektúra adja, ami lehetővé teszi az eltérő magok használatát; ráadásul a HMP (Heterogeneous Multi Processing) eljárást is alkalmazták a tervezők, mely révén a különböző egységek csoportjai egyszerre is munkába állhatnak a jobb hatékonyság elérése érdekében. Mint a legtöbb esetben, a Samsung ezúttal is négy-négy főt számláló csoportokat alkalmaz. A magas teljesítményről a Cortex-A57 processzormagok fognak majd gondoskodni, míg az energiahatékonyságért felelős magok Cortex-A53-asok lesznek. Ha minden erejét latba veti a szóban forgó lapka, akkor egészen lenyűgöző, 57 százalékos sebességnövekedésről tehet tanúbizonyságot az eddig használt megoldásokkal szemben.

Az Exynos 7 Octa a grafikus képességeit figyelembe véve is szép előrelépést tud felmutatni. A Samsung mérései alapján az IGP még a processzormagoknál is nagyobb gyorsuláson esett át. Az Exynos 5 Octától mintegy 74 százalékkal lett izmosabb az új grafikus alrendszer. Az ötös szériánál a Samsung egy ARM Mali-T628 MP6 konfigurációt használt, míg ezúttal már az új generációs Mali-T760 bizonyíthatja majd a rátermettségét. Azt még nem hozta nyilvánosságra a Samsung, hogy ez pontosan milyen konfigurációba lesz rendezve, de a sebességnövekedés miatt valószínű egy MP8-as felállás, legalább 600MHz-es órajelen.

A kiváló multimédiás képességekért sem kell a szomszédba mennie az Exynos 7 Octának. A beépített kijelző esetében legfeljebb 2560 x 1600 képpontos panelt támogat, viszont lehetőséget nyújt akár 4K-s televíziók vagy projektorok csatlakoztatására is. Támogatja az összes fontos videóformátumot és kodeket is, beleértve a HEVC/H.265-öt is, amit nemcsak lejátszáskor, hanem felvételkor is ki tud használni. A készülék a főkamera esetében legfeljebb 16 megapixeles modulokat támogat, míg az előlapon 5 MPixeles kamerával képes elboldogulni. Érdekesség, hogy ez már akár videózni is képes nagy felbontásban mindkét irányba egyszerre, nemcsak fényképezni, hála a dupla képfeldolgozó processzornak.

A 64 bites újdonság a rendkívül jó felépítésének köszönhetően rengeteg területen szerepelhet majd kiemelkedően. A Samsung szerint jöhet bármilyen intenzív terhelés, legyen szó kép- és videófeldolgozásról, különböző biztonságtechnikai feladatokról (kódolás) vagy nagy teljesítményt igénylő játékokról, az Exynos 7 Octa jól domborít majd. Sőt mi több, még a kiterjesztett valóság és az arc- és szemfelismerés is tökéletesen megy majd neki, így akár a mobiloktól és táblagépektől, valamint televízióktól (mert már ezekkel is számol a Samsung) elrugaszkodva is szép jövő elé nézhet a chip. A SoC gyártása már a Samsung 20 nm-es HKMG eljárásával történik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward