Samsung ATIV Book 9 Lite: Lassan, de biztosan

Munkára fogtuk a Samsung új AMD Temash platformjára épülő noteszgépét, amely elsősorban üzemidejével kíván hódítani.

Samsung ATIV Book 9 Lite: Lassan, de biztosan

1. Bevezető és specifikáció

Nemrég indult útjára az AMD Temash családja, amelyet a vállalat elsősorban tabletekbe, illetve konvertibilis noteszgépekbe (lásd Asus Transformer Book) szán, a tervezés során egyértelműen ez volt a fő irányvonal. Ennek megfelelően már az előzetes teszteknél látni lehetett, hogy a vállalat nagyot durranthat, hiszen az alacsony  fogyasztással rendelkező SoC nem áll rosszul számítási kapacitásban, legyen szó akár a központi egységről, akár a benne található videokártyáról. Aztán jött a Samsung és teljes értékű notebookot akart építeni belőle…

… ami azért furcsa, mert a cég kínálatában egyre kevesebb a netbook, sőt a legújabb generáció frissítésnél a korábbi modelleket gyakorlatilag teljes egészében elkaszálta a gyártó, utód nélkül kénytelenek eltűnni a piacról. Márpedig az AMD Temash családja a Brazos egyenes ágú folytatásának tekinthető, ennél fogva az abszolút belépő szintet képviseli, legalábbis ami a teljesítményt illeti. Felelőtlenség lenne azt állítani ugyanakkor, hogy a Samsung nem tudja, mit csinál, hiszen pontosan azokat a felhasználókat kívánja megcélozni ezzel a lépéssel, akiknek tetszik az Ultrabook kategória, de nem tudnak vagy nem hajlandók sok pénzt áldozni az Inteles belsőre, esetleg szerényebb teljesítménnyel is beérnék barátságosabb árcéduláért cserébe.

Az ATIV Book 9 Lite a sima ATIV Book 9 olcsóbb változatának tekinthető, amely mind a külsejében, mind a belsejében tetten érhető. Míg az ATIV Book 9 létezik AMD-s és Inteles belsővel is (értelemszerűen utóbbi tekinthető hivatalosan is Ultrabooknak), addig a Lite verzióban kizárólag AMD-s szív dobog, abból is a már említett, elsősorban tabletekbe szánt A6-1450. A sima Book 9 alumínium felhasználásával készült, míg a Book 9 Lite mindenhol műanyag burkolatot kapott.

 

Ahogy azt a Samsungtól már megszokhattuk, készülékeik többsége matt kijelzővel érkezik, szerencsére nem képez kivételt ez alól jelen tesztünk főszereplője sem, bár felbontásával és TN technológiára épülő LCD paneljével egyértelműen tudatja, melyik kategóriába tartozik házon belül. A hardver nagy része visszaköszön más vékony noteszekből, illetve Ultrabookokból, a fő változást a központi egység és a benne található grafikus gyorsító adja. A kétcellás akkumulátor nem tűnik egy erőművésznek, de ne felejtsük el, hogy a  felhasznált APU az AMD legkevesebbet fogyasztó termékcsaládjából van, így könnyen lehet, hogy ezzel a szerény teleppel is meglepetésben lesz részünk. A 187 ezer forintos vételár picit húzósnak tűnik elsőre, igaz, ebbe nem csak a Windows 8 operációs rendszer, hanem egy 128 GB-os SSD is belefért, a 2 év garancia pedig teljesen mindennapos a gyártó részéről.

A készülék mellé a szokásos olvasmány mellett kapunk egy 40W-os tápegységet, amely elég gyorsan tölti vissza az akkumulátorba az eltávozott elektronokat, ez a készülék alacsony fogyasztásának és a csekély kapacitásnak (30 Wh) is köszönhető. A gyártó gondolt azokra is, akik nem tudnak vezetékes hálózat nélkül élni, így egy rövid átalakító segítségével LAN kártyát is kapunk a készülék mellé, ez főleg olyan helyeken jöhet jól, ahol biztonsági vagy egyéb okokból nincs elérhető vezeték nélküli hálózat (például nagy vállalatok tárgyalótermeiben, külföldi sajtó rendezvényeken, stb.).

2. Hardver és hangzás

A melegedéssel kapcsolatos tesztekenél látszott először, mennyire jó munkát végeztek az AMD (és természetesen a Samsung) mérnökei. 63 foknál akkor sem sikerült feljebb tornásznunk a végtelenségig integrált központi egységet, ha minden részét 100%-os terhelésnek vetettük alá. Ez már önmagában sem rossz érték, főleg, ha hozzávesszük, mennyire halk maradt még ilyen körülmények között is az ATIV Book 9 Lite. Sehol nem melegedett át a burkolat, jó indulattal is maximum langyosnak lehet nevezni, így nyáron se kell majd gondolkodnunk azon, ölbe vehetjük-e a gépet vagy sem. Természetesen, akárcsak a többi Samsung notebook esetében, itt is elérhető a Silent Mode az Fn+F11 billentyű páros lenyomásával – ilyenkor a rendszer minimum órajelen használja a processzort terheléstől függetlenül, de ezt jelen esetben nem javasoljuk, mindjárt eláruljuk, miért.

A válasz félig már sejthető, ha a Windows 8 által kiosztott pontszámokra pillantunk. A négy maggal rendelkező A6-1450 alap órajele 1 GHz, de Turbo Mode-ban 1,4 GHz-en is dolgozhat, túllépve ezzel a tipikus 5,9 W-os (maximum 8 W-os) TDP értéket (nálunk viszonylag ritkán történt meg mindez). A tabletekbe szánt verzióval ellentétben a Samsung minimális módosítást kért az AMD-től, így az ATIV Book 9 Lite-ban lévő A6-os APU minimum órajele 600 MHz (ezért nem javasoljuk az állandó minimum órajelen való használatot), míg az 1-1,4 GHz közötti váltásért a Turbo Dock funkció elhagyását kérték az AMD-től, kvázi egy sztenderd Turbo Mode-os energiamenedzsmentet kialakítva ez által. A Turbo Dock a Transformer Bookhoz hasonló tabletek esetében a maximális órajelet hivatott szabályozni annak függvényében, hogy a tablet dokkolva van-e vagy sem. Értelemszerűen itt erre nincs lehetőség és szükség sem, ezért érthető a Samsung kérése.

Négy mag ide vagy oda, bizony érezhető, hogy a Temash nem véletlenül fogyaszt olyan keveset. Átlagos használat mellett abszolút meggyőző sebességre képes, viszont komolyabb multitasking esetén már megfontoltabban cselekszik a rendszer. Valószínűleg nem véletlenül került SSD a gépbe, hagyományos merevlemezzel gyanítjuk, hogy sok felhasználónál kiverné a biztosítékot a rendszer rugalmatlansága.

A grafikus mag szerepét a GCN architektúrára épülő Radeon HD 8250 tölti be, amely 128 darab 400 MHz-en dolgozó shader egységet tartalmaz. Ezen a téren a Samsung szintén fölé lőtt az AMD ajánlásának, amely 300 MHz (és csak Turbo módban megy fel 400-ra). Természetesen a Turbo Mode esetén a grafikus mag órajele is némileg megnőhet, de számottevő sebesség növekedésre aligha lehet számítani ez által, hiszen a memória sávszélesség a dedikált VRAM hiánya, az alacsony RAM órajel és az egycsatornás kezelés miatt meglehetősen alacsony – videokártya szemszögből. Sebességét valahova az Intel HD Graphics 3000 környékére várjuk. Ha játékra nem is lesz igazán szuper, multimédiában abszolút az élvonalat képviseli a VGA, a meghajtó programban számos videó nézéssel kapcsolatos finomhangolással találkozhatunk. A támogatott utasítákészletek és API-k között van egyébként a DirectX 11.2, az OpenGL 4.3, a DirectCompute 5 és az OpenCL 1.2 is, bár a főszereplőnk által megcélzott vásárlói körnek ezek – valószínűleg – aligha mondanak valamit.

A SATA 3.0 csatoló felülettel rendelkező 128 GB-os SSD házon belülről érkezik, sebessége pedig grafikon alapján abszolút átlagos, sőt, lassan az alatti, a mindennapos használatban viszont nincs vele gond, igencsak nagyot dob a rendszer rugalmasságán. Az ATIV Book 9 Lite egyébiránt merevlemezzel nem kerül forgalomba, ahogy idehaza várhatóan nagyobb SSD-vel (256 GB) sem.

 

Ami a hangzást illeti, a sima ATIV Book 9-cel ellentétben a Lite verzió nem kapta meg a JBL hangszóróit, és bár nem tudjuk, milyen az utóbbi, az biztos, hogy a Lite-ban lévők nem rosszak, bár fő erényük csak és kizárólag a hangtisztaságban keresendő. A műanyag burkolat ellenére még maximális hangerőn se rezonálnak, bár némi torzítást már fel lehet fedezni ilyenkor. Aggodalomra semmi ok, ugyanis annyira azért nem szólnak jól, hogy fél hangerőnél feljebb merészkedjünk, a célközönség valószínűleg úgyis sorozatokat fog rajta nézni, zenét hallgatni már túl sok formában hallgatnak az emberek, egy ennyire hordozható eszköznél lassan elhanyagolható tényezőnek tekinthető a hangzásvilág, mint olyan.

 

A Samsung két szinkronizáló szoftver is ad a készülékhez, az egyik a már jól ismert SideSync, melynek segítségével telefonunk képernyőjét tudjuk manipulálni notebookról, a másik a HomeSync Lite, amellyel egy felhő alapú megosztó szolgáltatást kapunk lényegében.

3. Ergonómia és kinézet

Ha idáig nem vesztettük el hölgy olvasóinkat, akkor biztos, hogy nem ezen az oldalon fogjuk. A fehér színű ATIV Book 9 Lite ugyanis rettenetesen csajos. A színre rátesz egy lapáttal a műanyag burkolat dominanciája és bár sok közük nincs egymáshoz, ettől függetlenül a megboldogult fehér MacBookot juttatja eszünkbe, akárhányszor kinyitjuk – ami nem csoda, hiszen a mélyedés, amellyel a kijelzőt el tudjuk távolítani a billentyűzettől kísértetiesen hasonlít egy bizonyos másik gyártó egykori megoldására. De felesleges ilyen kis huncutságokon lovagolni, hiszen a dizájnba még akkor sem lehet belekötni, ha ordít róla, hogy a Samsung annyira biztosra akart menni, amennyire csak lehet. Gyakorlatilag az első generációs Series 9 is nagyon hasonló vonalakkal operált.

Jól látható egyébként, hogy nem ez lesz az a készülék, amelyet nap mint nap szét fogunk szedni, de felesleges is lenne, hiszen bővíteni igencsak drága mulatság. A maximálisan támogatott memória mennyisége elviekben 6 GB, de külföldi fórumokról tudjuk, hogy voltak tesztpéldányok, amelyek 8 GB-tal érkeztek meg a sajtóhoz. Ettől függetlenül nem a 4 GB RAM lesz az, amit kevésnek érzünk majd, ezt előre borítékolhatjuk. A hátlapi fotón is látszik a gyártó jópofa megoldása, hiszen az SD kártya takarólemeze ezúttal nem kihúzható, hanem billenthető, így garantáltan nem fogjuk elhagyni, illetve az is biztos, hogy használat után nem megy tele porral a bemenet a feledékenységünk és/vagy lustaságunk miatt. Ötletes megoldás. Szintén megfigyelhető a hátra került ventilátor nyílás, részben ennek köszönhető a gép előtt ülve tapasztalt alacsony zajszint. Ami minket is meglepett az a felső burkolat robusztussága. Bár be lehetett nyomni a közepét, lényegesen nagyobb erőt kellett hozzá kifejtenünk, mint egy átlagos, hasonló árkategóriában elhelyezkedő masinánál. Nem kis dolog ez külön merevítés nélkül.

A billentyűzet meglepően jó, bár a gyártó mostanában nem ad ki rossz klaviatúrát a kezei közül, ez tény. Sajnos a magas nyomásponttal nem tudtak mit kezdeni, ez szinte kivétel nélkül minden Ultrabook vagy azzal megegyező felépítésű notebook rákfenéje. Háttérvilágítás nincs és extraként sem kérhető, ez a kiváltság megmarad a nagytesónak.

A touchpad már nem ennyire jó, igaz, felületével nincs probléma és érzékenysége is megfelelőnek tűnt számunkra. A gond inkább a kattintható felületből adódik, nincs egyértelműen elkülönítve a kattintás és az érintés, előfordulhat olyan állapot, amikor félig nyomjuk meg a gombot és ebből adódhat némi manőverezési anomália. Szerencsére nem könnyű ebbe belefutni, de bármikor reprodukálni tudjuk, így nem mehetünk el mellette szó nélkül. Természetesen mindenféle multi-touch műveleteket támogat, akárcsak a Windows 8 által behozott új kezelőfelületek előcsalogatását (lásd a képen).

Csatlakozókból keveset kapunk, de ezen nem lepődtünk meg. Azt már említettük, hogy vezetékes hálózati csatlakozót csak átalakító segítségével tudunk használni, de a HDMI kimenethez is szükségünk lesz egy átalakítóra, ugyanis a készülék csupán egy darab mini-HDMI aljzatot tartalmaz. Sajnos ez az átalakító kábel már nem része a csomagnak, így ennek beszerzéséről magunknak kell gondoskodni. Ez azért kellemetlen, mert az analóg kimenetet (jobb oldalon) is csak hasonló átalakítóval tudjuk csak elővarázsolni, ami szintén nem része a csomagnak. Két USB porttal kell gazdálkodnunk és bár mindkettő képes tölteni a rádugott eszközt a gép kikapcsolt, illetve alvó állapotában is, csak a bal oldali kék színű támogatja a gyorsabb, rev. 3.0 szabványt.

 

A 13”-os kijelző matt bevonatot kapott, illetve szövegek megjelenítésében is kellően erős, hiszen minden tűélesen jelenik meg rajta. A mérleg másik oldalán a nem túl acélos látószögek és a TN panelből adódó színbeli sajátosságok említhetők. A fényerő tartomány kellően tág, irreálisan alacsony értéket viszont nem tudunk beállítani, talán nem is baj. A dobozból kivéve a kijelző által megjelenített képben picit sok volt a hideg árnyalat, de ezen vagy az AMD Catalyst Control Centerben vagy a Windows 8 színbeállításainál változtathatunk. Érdemes megjegyezni, hogy az ATIV Book 9 Lite kapható lesz érintőkijelzővel is, ám ott a matt bevonatot fényes váltja fel. A webkamera meglepően gyengén teljesített, lassú is volt, zajos is volt, de működött. Könyveljük el, hogy van.

4. Teszteredmények

Bár néhol látványosan gyorsabb elődjénél az új négymagos Temash, sajnos nem tudott kiszakadni abból a szerepből, amelyben az AMD ultra alcsony fogyasztású platformja volt. Nyilvánvaló, hogy a fogyasztáshoz képest egy valóban izmos megoldással van dolgunk és tableteknél ez az erő bőven elegendő lehet, de ma már az, hogy egy 5 éves Core 2 Duo szintjét csak megközelíteni tudja valami, elérni, pláne túlszárnyalni nem, hát...nem túl szívderítő látvány. A kétmagos, Hyper Threading és Turbo Boost támogatás nélküli, megnyirbált másodlagos cache memóriával rendelkező és szinte azonos órajelű Celeron B815 is olykor túl nagy falatnak bizonyul, márpedig tudjuk, hogy ezt a központi egységet fele ennyibe kerülő termékekbe szokás tenni. Ettől függetlenül nem szeretnénk ráhúzni a vizes lepedőt az AMD új patformjára, hiszen a mindennapos használatban sokkal inkább megállja a helyét, mint elődje, de ez a gyorsulás se nem több, se nem kevesebb, mint amit egy generációváltásnál elvár az ember. Az igazán nagy gond az, hogy ehhez az AMD-nek két év kellett (bár tekintve, hogy az Intel milyen gyorsan fejlesztette az utóbbi években az Atomokat, lehet nem is kéne beszólnunk az AMD-nek).

Az APU-ban lévő grafikos gyorsítóról hamar be fogjuk látni, hogy ahogy már a bevezetőben is említettük inkább multimédiában erős, játékok futtatásában nem annyira. Persze, érdemes itt is megjegyezni, hogy a grafikonon szereplő címek teljes értékű, asztali PC-re készült termékek, míg a Temash elsősorban a tablet piacon igyekszik majd megvetni a lábát, ott pedig visszafogottabb kinézetű játékokkal szokás manapság (még) hódítani, így a 3D-s teljesítmény miatt nem aggódnánk.

Valóban olyan keveset fogyasztana az AMD új ULV architektúrája? Nos, az a helyzet, hogy igen, bár ez nagyban függ attól, mit szeretnénk csinálni vele. A grafikonok elemzésénél érdemes észben tartani, hogy az ATIV Book 9 Lite-ban egy nagyon karcsú akkumulátor szolgáltatta az energiát, a 30 Wh-s kapacitással gyakorlatilag sereghajtónak tekinthető a mezőnyben. Ennek ellenére ha magára hagyjuk és dokumentumot olvasunk rajta alacsony fényerő mellett, akkor a 10 és fél órás eredményével bizony ő végez az élen. A maximális fényerő mellett való Full HD filmnézés már azért látványosan megerőltetőbb feladat, bár valószínű, hogy a látványos fogyasztás növekedés nagyját a kijelző adta. Ebből a bő 3 és fél órás értékből viszont már nem sokat veszít, ha minden porcikáját munkája fogjuk, hiszen még ilyenkor se merül le 2 óra 49 percnél hamarabb. Ezzel az eredménnyel ismét az élen végez a vékony masina és nem győzzük hangsúlyozni, hogy ő rendelkezik a legkarcsúbb akksival.

5. Értékelés

A Samsung ATIV Book 9 Lite egy szerethető noteszgép, tényleg – főleg ebben a csajos fehér színben. Az AMD Jaguar magokra épülő Temash platformja gyorsult annyit a két évvel ezelőtt bemutatkozott Brazos után, hogy a mindennapokban továbbra is egy kellemes társ maradhasson. Más kérdés, hogy szerencséjére az alkalmazások hardver igénye nem nőtt ennél jobban és a Windows 8 inkább gyorsabbnak, mint lassabbnak tekinthető a leköszönő Windows 7-nél, ráadásul az SSD-ket is jobban kezeli. A kétcellás akkumulátor ellenére nagyon szép üzemidőre képes a készülék, amely az AMD mérnökeinek munkáját dicséri – tabletekben egy nem finomhangolt, visszafogottabb órajelű A6-1450 valóban izgalmas dolgokat ígérhet, várjuk ki a végét. A probléma viszont az, hogy mint notebook, az ATIV Book 9 Lite túlságosan lassú ahhoz képest, amennyi pénzt kérnek érte vagy meg is fordíthatjuk a kijelentést, túlságosan drága a felmutatott teljesítményhez képest. Ha visszaemlékszünk, a Brazos platformot az vitte sikerre, hogy egy használható, de alacsony fogyasztású platformot egy 11-13”-os készülékbe csomagolva, azt egy közepes kapacitással rendelkező akkumulátorral és egy visszafogott árral megspékelve teték a boltok polcaira. Itt az árcédulával nagyon mellélőtt a Samsung, de egy alaposabb (véleményünk szerint legalább 25%-os) árcsökkentés után egészen más lenne a leányzó fekvése.

 

Annál is inkább, mert a legnagyobb veszély nem kívülről, hanem a gyáron belülről érkezik. Az ATIV Book 5 ugyanis 35 ezer forinttal olcsóbban nyújt jobb teljesítményt, igaz, üzemideje alacsonyabb, mint tesztünk főszereplőjé, illetve az SSD sem része a felszereltségnek. Van ám ugyanakkor egy teljes értékű ATIV Book 9 is AMD belsővel, amely 30 ezerrel ugyan drágább, de bivalyerős AMD processzor van benne, az SSD-t sem mellőzték, a gépház nagy része alumínium származékból készül és a billentyűzet is világít. Arról nem is beszélve, hogy mindezt közel 300 grammal alacsonyabb tömeggel tudja. Egy szó, mint száz, a Temash tabletekbe egy izgalmas új platform lehet és valószínűleg lesz is, érdemes odafigyelni rá, viszont notebookokban ilyen áron gyakorlatilag felesleges piacra dobni – kivéve, ha valaki hajlandó a vékonyságból engedni egy keveset és egy legalább másfélszer, de inkább kétszer ekkora akkumulátorral megspékelni a dolgot, mert az azért odacsaphat, de ez már kimeríti az utópia fogalmát.

A Samsung ATIV Book 9 Lite típusú notebookot a Cédrus Számítástechnikai Kft-től kaptuk tesztelésre, amelyet ezúttal is köszönünk!

 

Pro:

+ alacsony fogyasztás, ez által hosszú üzemidő (felhasználásfüggő)

+ alacsony zajszint és nagyon visszafogott hőtermelés

+ divatos fehér borítás

+ kategóriájában ha nem is rendkívüli, de mindenképpen az élmezőnybe tartozó billentyűzet

+ az SSD alap felszereltség (hozzátesszük, kell is)

 

Kontra:

- csupán átlagos minőségű kijelző (de legalább tűéles képet produkál)

- a teljesítmény inkább tableteknél nyithat új távlatokat, notebook fronton ez sokszor kevés

- a 4B-s ceruzát HB-sre kellene cserélni a siker érdekében (értsd: túlságosan drága)

 

Hivatalos honlap: Samsung

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward