Samsung 950 Pro: villámgyors M.2-es SSD

A Samsung 950 Pro sorozatát jelenleg két M.2-es formátumú SSD meghajtó erősíti, amelyek óriási sebességeket kínálnak. Kipróbáltuk a 256 GB-os példányt.

Samsung 950 Pro: villámgyors M.2-es SSD

Bevezető

Célkeresztben a nagy jövő előtt álló M.2 slot

A Samsung tavaly, az SSD Global Summit alkalmával rántotta le a leplet a 950 Pro SSD sorozat tagjairól, amelyek papíron meglehetősen érdekes újdonságoknak tűntek. A korábbi generációkkal ellentétben a 950 Pro SSD meghajtók már nem 2,5 hüvelykes formátummal és SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel érkeztek. A Samsung újdonságai jóval gyorsabb PCI Express 3.0 x4-es csatolófelületet és NVM Express protokollt használnak. Mivel az SFF8639-es (U.2) csatolófelület, ami a SATA és talán a SATA Express portok utódjául is szolgálhat a nem is oly távoli jövőben, még abszolút nem terjedt el kereskedelmi forgalomban – de azért már kezdi bontogatni szárnyait –, így csak egy megoldás maradt: a szupergyors SSD meghajtókat M.2 formátumban kell kiadni. Az U.2-es adapterekkel amúgy sem lennénk előrébb: ezek még többnyire M.2-es slotba illeszkednek, tehát a tempós M.2-es bővítőhelyre mindenképpen szükség van.

Az emlegetett U.2 adapter és az U.2-SFF8639 kábel

M.2 fronton az első generációs PCI Express 2.0 x2/x4-es megoldásokat egyre inkább elkezdték felváltani a PCI Express 3.0 x4-es csatolófelületet használó slotok, a Z170 Express lapkakészlet megjelenésével pedig új lendületet kapott a modern foglalat: egyre több alaplapra került fel, a csúcsmodellekre pedig rögtön kettőt is raktak belőle. És ezek a slotok már nem 10 vagy 20 Gbps-os, hanem 32 Gbps-os sávszélességgel bírnak, hála a PCIe 3.0 x4-es alapoknak.

Két Ultra M.2 slot csak a csúcskategóriás alaplapokon van.

A két M.2-es slot persze ritka extra, de a helyzet a nem is oly távoli jövőben egészen biztosan változni fog, gondoljunk csak a Gigabyte nemrégiben bemutatott különleges Gamer BRIX prototípusára, vagy a QNAP négy darab M.2-es slottal ellátott hálózati adattárolójára.

A 950 Pro sorozat első tagjai M.2-es formátumban jöttek.

Az M.2-es 950 Pro SSD meghajtók érkezésére elég sokat kellett várni, hisz eleinte úgy tűnt, még 2015 őszén forgalomba kerülnek, végül azonban decemberben kezdték meg piaci térhódításukat. Az új családban kétféle modell van: az egyik 256 GB-os, a másik pedig 512 GB-os adattároló kapacitással bír.

Ahogy az a fenti táblázatból is látható, teljesen más ligában játszanak a 950 Pro sorozat tagjai, mint a 850 Pro modellek – pont ezért van az, hogy az M.2-es 950 Pro sorozat nem tekinthető a 850 Pro utódjának, még ha a számozás erre is utal. De ezt cikkünk során bővebben is kifejtjük.

Vágjunk is bele!

A teszt főszereplője és a tesztkonfiguráció

Samsung 950 Pro – Az SSD

Tesztünkben a Samsung 950 Pro család két tagja közül a kisebbik, 256 GB-os modellt vizsgáljuk meg közelebbről, amely PCI Express 3.0 x4-es csatolófelületen keresztül kommunikál az adott rendszerrel. Az M.2 2280-as formátumú SSD nagyon kompakt, hisz komponensei egy 22 milliméter széles és 80 milliméter hosszú nyomtatott áramköri lapon helyezkednek el. A kártya teljes tömege mindössze 10 gramm.

A vezérlő szerepét az SM951-es sorozatból már ismerős Samsung UBX lapka tölti be, amihez 512 MB-nyi LPDDR3-as gyorsítótár kapcsolódik mind a 256 GB-os, mind pedig az 512 GB-os modell esetében. A vezérlő 3D V-NAND memóriachipeket terelget: ezek egyenként 32 rétegből állnak, az egyes rétegek pedig MLC NAND Flash alapokon nyugszanak. Egy-egy 3D V-NAND chip 128 Gb-es kapacitással rendelkezik.

A vezérlő a régi AHCI helyett természetesen NVMe protokollt használ, ami sokkal jobban idomul a NAND Flash alapú adattárolók igényeihez – egyebek mellett csökkentett overheadet és csökkentett fogyasztást biztosít a rendszer számára.

Az új SSD kártyában rejlő lehetőségeket egyelőre – néhány kivételtől eltekintve – csak a legmodernebb, felsőkategóriás Intel alaplapokkal lehet kiaknázni, hisz jellemzően csak ezeken van Ultra M.2-es slot, ami 32 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel dolgozik. Ennek hiányában PCIe 3.0 x4-es adapterkártyára van szükség, amit jobb híján az alaplap PCIe 3.0 x16-os slotjában kell elhelyezni.

A korábbi CPU generációknál kompromisszumra adhat okot, hogy jellemzően csak 16 darab PCIe 3.0-s sáv áll rendelkezésre, amit többnyire videokártya vagy videokártyák kiszolgálására használ a rendszer, de a helyzet a Skylake processzorok és a 100-as sorozatú Intel lapkakészletek érkezésével jelentősen javult, hisz a CPU 16 sávján felül a lapkakészlet további 20 PCIe 3.0-s sávot kínálhat. A lényeg: figyelmesen át kell tanulmányozni az alaplaphoz mellékelt kézikönyvet, hogy kiderüljön, ki tudja-e hajtani a rendszer a felsőkategóriás SSD-t.

A Samsung SSD Magician szoftver nélkülözhetetlen.

A Samsung meghajtójához a csomagoláson és némi dokumentáción kívül nem jár semmi extra, de alap esetben ez nem baj. Az viszont probléma lehet, hogy a 950 Pro sorozat tagjait sajnos abszolút nem lehet megvásárolni PCI Express 3.0 x4-es bővítőkártyával érkező kiadásban, mint például a korábban tesztelt Kingston HyperX Predator SSD meghajtókat – ez véleményünk szerint átgondolandó hiányosság. Utóbbit talán feledteti, hogy a Samsung 950 Pro 3 helyett 5 év jótállással kerül az üzletek polcaira, de azért egy kis kikötéssel. Ugyanis hogy bonyolultabb legyen a helyzet: a Samsung 256 GB-os 950 Pro SSD meghajtója "csak" 200 TB-nyi írást visel el élettartama során, pontosabban ennyire vonatkozik a jótállás, a Kingston HyperX Predator sorozat 240 GB-os tagjánál azonban 415 TBW érték olvasható az adatlapon, ami nem elhanyagolható előny.

A tesztkonfiguráció

A Samsung 950 Pro sorozat 256 GB-os tagját a szokásos szoftverekkel teszteltük, valamint a fájlmásolási tesztek sem maradtak ki a körből. Mivel a tesztkonfiguráció M.2-es slotja csak 10 Gbps-os sávszélességet nyújt, így a 950 Pro SSD a Kingston HyperX Predator PCI Express 3.0 x4-es bővítőkártyájában ketyegett a teszt során (sajnos nem tobzódunk az ilyen típusú bővítőkártyákban, nem triviális a beszerzése egynek).

A tesztben szereplő SSD meghajtók az elérhető legfrissebb firmware-t alkalmazták, a tesztrendszeren pedig a legfrissebb driverek, illetve minden frissítéssel ellátott operációs rendszer dolgozott. Mivel a korábbi cikkhez használt tesztkonfiguráció és a szoftverek változtatás nélkül rendelkezésre álltak, így a korábban kipróbált szupergyors Intel SSD meghajtók eredményeit is beemeljük a tesztbe. Nyilván nem a direkt összehasonlítás a cél, mindössze az, hogy színesebbé tegyük a képet. Az Intel SSD meghajtói természetesen nagyon más ligában játszanak, másféle felhasználói csoportot céloznak, és ahogy korábbi tesztünkből is kiderült, nagyon más felhasználási módra készültek, mint a Samsung 950 Pro SSD meghajtói. Természetesen a 850 Pro sorozat 256 GB-os képviselőjét sem hagytuk ki a sorból, igaz, a tesztben szereplő 950 Pro modell nem igazán tekinthető közvetlen utódnak – ahogy azt már korábban említettük, viszont nagyon jó viszonyítási alap ahhoz, hogy lássuk, mekkora előnye van egy ilyen kártyának a SATA csatlakozós társaihoz képest.

A konfiguráció az alábbi komponensekből állt:

• Alaplap: Gigabyte Z97-D3H rev 1.1

• Processzor: Core i3-4160

• Rendszermemória: 2 x 4 GB Kingston HyperX Fury DDR3-1866 MHz

• Adattárolás:

- Samsung 950 Pro 256 GB (180QBXX7 firmware)

- Samsung 850 Pro 256 GB (EXM01B6Q firmware)

- Intel SSD DC P3700 400 GB (PCIe 3.0 x4 HHHL)

- Intel SSD DC P3600 800 GB (PCIe 3.0 x4 HHHL)

- Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps; 7200 RPM)

– Kingston HyperX Predator 240 GB

• Tápegység: Cooler Master V850

• Számítógépház: Cooler Master Test Bench

• Processzorhűtő: Gyári Intel CPU hűtő

• Operációs rendszer: Windows 8.1 Pro x64

Tesztek - 1. rész

ATTO Disk Benchmark v2.47

A népszerű, sok gyártó által is használt tesztprogramban ismét kétféle módszerrel teszteltünk: első körben 4-es szinten hagytuk a QueueDepth, vagyis a lekérdezési mélység értékét, majd második körben a maximális 10-re emeltük – mivel ennél a szintnél magasabbra nem képes a tesztprogram. A tesztek minden esetben ötször futottak le, az egyes méréseket pedig átlagoltuk.

Ennek fényében lássuk az eredményeket.

8192K-s írási és olvasási feladat alkalmával nagyon szépen kirajzolódik a papírforma szerinti sorrend, igaz, írás terén a Samsung SSD meghajtója picit túlteljesíti a gyári specifikációt, ami egyébként 900 MB/s.

128K-s és 4K-s olvasási sebesség terén alaposan elveri a mezőnyt a Samsung terméke, de ezekben a tesztekben írás tekintetében is remekül teljesít. Riválisához, azaz a Kingston HyperX Predatorhoz képest minden tesztben jobban muzsikál a termék – ez később majd még fontos lesz.

A QD10-es teszt alkalmával erőviszonyok tekintetében nagyjából ugyanaz a helyzet látszik, mint a fentiekben már taglalt QD4-nél. A Samsung 950 Pro rettentően gyors.

CrystalDiskMark 4.1.0 x64

A következő méréssorozatot a szintén népszerű CrystalDiskMark segítségével végeztük el. Itt fontos kiemelni, hogy a tesztprogramból már van frissebb, 5.1.1-es kiadás is, de mivel az előző teszteket még a korábbi alkalmazással készítettük, így a tökéletes összehasonlíthatóság érdekében továbbra is a régebbi szoftvert használtuk. Kíváncsiságból persze az 5.1.1-es appal is végeztünk néhány mérést, de a mérési hibahatáron kívül nem tapasztaltunk semmi jelentősebb sebességbeli különbséget.

Az eredmények alapján nagyjából azt láthatjuk, amit az ATTO tesztben: a Samsung 950 Pro remekül teljesít, írási sebesség tekintetében túlteljesíti a gyári specifikációt, 4K-s olvasás terén pedig leiskolázza a mezőnyt. 4K QD32-es módban már nem ennyire virgonc a Samsung adattárolója, de azt látva, milyen "ellenfelekkel" szemben kell teljesítenie, bőven elégedettek lehetünk vele.

Tesztek - 2. rész

Anvil's Storage Utilities

A következő tesztprogram szintén régi jól bevált szereplő, amellyel kétféle tesztelési módot szoktunk követni: az egyik a 0Fill, a másik a 100% Incompressible. Ezekkel a mérésekkel remekül látszik, hogyan boldogul az SSD vezérlő a tömöríthető és a tömöríthetetlen adatokkal

A tesztek alapján ismét nincs túl nagy meglepetés: a Samsung 950 Pro SSD meghajtója hozza a korábbi szintet, 4K-s olvasási tempó tekintetében pedig ismét remekel. A 0Fill és a 100% Incompressible tesztmódszerek eredményei között szinte alig vannak különbségek – talán azt érdemes kiemelni, hogy 0Fill módban a 4MB-os írási sebesség kedvezőbben alakult, mint 100% Incompressible módban. Szintén említésre méltó dolog, hogy a 4KQD16-os és 4KQD4-es írási teszteknél esetenként még a 850 Pro szintjét sem érte el a 950 Pro – de ez csak egyetlen teszt, túl sok következtetést kár belőle levonni.

AS SSD Benchmark

Az AS SSD Benchmark segítségével egyrészt elvégeztük a szokásos sebességteszteket, amelyek között az írási- és az olvasási késleltetés mérése is szerepel, ezután pedig a másolási szimulációt is lefuttattuk, ami különböző terhelések jellemzőit utánozza.

A fentiek közül a 4K-64Thrd olvasási és írási sebességeket érdemes kiemelni: előbbi tesztben rettentően gyors volt a Samsung 950 Pro, utóbbiban azonban nem remekelt, de ez a korábbi teszteredmények fényében nem túl meglepő. Írási és olvasási késleltetés terén a középmezőnyben foglal helyet a termék – az Intel SSD meghajtói még nála is fürgébbek.

A szimulációs teszt alkalmával a papírforma szerint alakultak az eredmények, igaz, a Program teszt alkalmával a vártnál jobban felzárkózott a Samsung 950 Pro az Intel DC P3600-as SSD meghajtójához, már ami a teljesítményt illeti.

A fenti kép csak az eddigi eredményeket erősíti: a Samsung 950 Pro egy szélsebes SSD, amit sokan szívesen látnának számítógépükben.

Fájlmásolással kapcsolatos mérések

Fájlmásolás

Az utolsó teszt különböző méretű fájlokat tartalmazó könyvtárak másolásával foglalkozik. Annak érdekében, hogy a forrásmeghajtó ne legyen korlátozó tényező, azaz mind írási, mind pedig olvasási sebesség tekintetében fel tudjon nőni a szupergyors SSD meghajtókhoz, a rendszermemóriából lett lecsípve. A RAMDISK alapú tárhely bőven 10 000 MB/s feletti írási- és olvasási sebesség elérésére képes, így tökéletes alap a teszteléshez.

A teszteket ebben az esetben is ötször végeztük el, az eredmények átlagát pedig az alábbi diagram tartalmazza:

A Samsung 950 Pro élesben is remekül vizsgázott kisebb fájlokkal való munka során, de nagy fájl mozgatásakor sem vallott szégyent. Érdemes azt is megnézni, hogy az utolsó helyen kullogó előző generációs 850 Pro SSD mennyire le van maradva "az új kor szülöttével" szemben. Nagyon szépen látszik, mekkora a fejlődés mértéke a SATA 6 Gbps-os meghajtóhoz képest.

Verdikt

A Samsung 950 Pro sorozat 256 GB-os tagja jött, látott és alaposan meg is győzött minket arról, hogy bizony van helye a piacon. A szédítően magas olvasási- és írási sebességek önmagukért beszélnek, 4K-s véletlenszerű olvasási feladatok alkalmával pedig még az Intel szupergyors SSD meghajtóit is maga mögé utasítja a termék. Ehhez az összképhez nem igazán illik a viszonylag alacsony 4K-s véletlenszerű írási teljesítmény, ami a maga 85 000 IOPS-os értékével a SATA 6 Gbps-os meghajtók teljesítményét idézi – emiatt van az, hogy a 950 Pro 4K-s véletlenszerű írási feladatok alkalmával nem igazán remekel. Az újdonsággal viszont a gamereket és a nagyteljesítményű adattárra vágyó felhasználókat veszi célba a gyártó, nem az üzleti szegmensben tevékenykedő konfigurációkat, így az SSD meghajtó képességei az említett szegmensek igényeihez mérten egyenesen kiválóak.

Sebességek terén tehát kiválóan teljesít a Samsung újdonsága, strapabíróság terén azonban már alulmarad legkomolyabb riválisával, a 240 GB-os Kingston HyperX Predator SSD meghajtóval szemben (200 TBW vs. 415 TBW). Ez azért fontos, mert jótállás tekintetében az 5 év és a 200 TBW strapabíróság között vagy/vagy kapcsolat van: amelyiket előbb eléri a termék, addig tart a jótállás. Kingston fronton szintén árnyalt a kép, hisz az esetek többségében hiába a nagyobb strapabíróság, ha a jótállás 5 helyett csak 3 év.

Persze kár lenne azt mondani, hogy a Samsung terméke nem strapabíró, mert így sem rossz amit nyújt. Lássuk mit jelent a garanciaidőre lebontva mindkét termék strapabírósága.

•Samsung 950 Pro 256 GB:

– 200 TBW – napi 112 GB-nyi írási lehetőség 1825 napon át (0,438 meghajtó teleírás/nap)

•Kingston HyperX Predator 240 GB:

– 415 TBW - napi 388 GB-nyi írási lehetőség 1095 napon át (1,617 meghajtó teleírás/nap)

A fentiek alapján normál felhasználás esetén a napi 112 GB-os írásmennyiség közelébe sem érünk, így érdemesebb lehet a gyorsabb, nagyobb adattároló kapacitású, hosszabb jótállási idővel ellátott Samsung 950 Pro SSD-t választani.

Fontos még arra is odafigyelni, hogy a névleges teljesítmény eléréséhez PCI Express 3.0 x4-es M.2-es slottal ellátott alaplapra lesz szükség – vagy csúcskategóriás Haswell, vagy felsőkategóriás Skylake konfiguráció esetében kaphatunk ilyet. PCI Express 3.0 x4-es bővítőkártyával szerelt kiadás sajnos nincs a Samsung 950 Pro SSD meghajtókból – de a Kingston termékeiből van.

Végül, de cseppet sem utolsó sorban nézzük, hogy áll a 256 GB-os Samsung 950 Pro SSD ár tekintetében a 240 GB-os Kingston HyperX Predatorral szemben. A Samsung termékét jelenleg mintegy 63 000 forintért lehet hazavinni, a Kingston terméke pedig 69 000 forintba kerül. Ennek fényében nem kérdés, hogy a Samsung 950 Pro a jobb választás. Nagy kár, hogy a termék nem kapható PCI Express 3.0 x4-es bővítőkártyával ellátott csomagban – utóbbi a Kingston kínálatában kapható, ára pedig nagyjából 77 000 forint. Külön PCI Express 3.0 x4-es bővítőkártya egyelőre csak nehezen szerezhető be, de remélhetőleg a helyzet hamarosan változik.

Ahogy az a fentiekből is kiderült, a Samsung 950 Pro sorozat M.2-es képviselői igazi rétegtermékek, amelyek a modern konfigurációk tulajdonosait veszik célba. Teljesítmény, ár és garancia tekintetében egyértelmű a helyzet: a Samsung 950 Pro sorozat 256 GB-os tagja egyértelműen ajánlott vétel, ha rendelkezünk PCI Express 3.0 x4 alapú M.2-es slottal.

Hasznos hivatkozások

Samsung 950 Pro M.2 256 GB

Gyártói weboldaliPon webshop

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward