Samsung 3D V-NAND immár prémium SSD meghajtókban is

A kedvező tulajdonságokkal rendelkező 3D V-NAND alapú SSD meghajtók idén végre eláraszthatják a boltok polcait is.

Samsung 3D V-NAND immár prémium SSD meghajtókban is

A Samsung műhelyében tavaly kezdődött meg a 3D V-NAND típusú memóriachipek gyártása, amelyek különlegessége, hogy tokozásukon belül több NAND Flash lapka is helyet foglal, méghozzá egymásra rétegezve. Ezek a háromdimenziós NAND Flash memóriachipek első körben csak szerverekbe szánt SSD meghajtókban tűntek fel, és tavaly nyáron váltak elérhetővé.

Azóta a 3D V-NAND memóriachipekkel kapcsolatban meglehetősen nagy volt a csend, ám a napokban megtört a jég, ugyanis a Samsung illetékesei bejelentették: megkezdődött a második generációs 3D V-NAND memóriachipek gyártása, amelyek már a prémiumkategóriás SSD meghajtókban is fel fognak tűnni a nem is oly távoli jövőben.

A második generációs megoldások 32 réteggel rendelkeznek, ami nyolccal több, mint az első generációs 3D V-NAND memóriachipek rétegeinek száma. Az újdonságokkal kapcsolatban annyi már tudható, hogy ugyanazzal a felszereléssel készültek, mint első generációs társaik, az azonban nem derült ki, hogy a friss termékek pontosan milyen adattároló kapacitással rendelkeznek. Az első generációs chipek egyenként 128 Gb-es adattároló kapacitást kínálnak, így amennyiben a gyártáshoz nem csak ugyanazt a felszerelést, de ugyanazokat a lapkákat is használták, úgy a friss chipek 32 réteggel számolva 171 Gb-es adattároló kapacitást kínálhatnak. Ez persze hivatalos adatok híján egyelőre nem több, egyszerű spekulációnál.

A Samsung 3D V-NAND memóriachipjei prémiumkategóriás SSD meghajtókban tűnhetnek fel, amelyek akár 1 TB-os adattároló kapacitást is kínálhatnak. Az új SSD meghajtókkal kapcsolatban szintén nagy a homály, így nem tudható, hogy SATA vagy PCIe csatolófelületet használnak-e, valamint az is rejtély, pontosan milyen adatátviteli sebességeket biztosítanak az adott rendszer számára. Annyi biztos, hogy az újdonságok a hagyományos, kétdimenziós MLC NAND Flash alapú SSD meghajtókhoz képest 20%-kal alacsonyabb energiafelhasználás mellett üzemelnek, írási strapabíróságuk pedig nagyjából duplája hagyományos társaikénak.

Idén több 3D V-NAND alapú SSD meghajtó is megjelenik majd kereskedelmi forgalomban, amelyek több szempontból is érdekesek lesznek. Reméljük, a különböző gyártók a rövidesen a Computex alkalmával lerántják majd a leplet egyik-másik 3D V-NAND alapú SSD meghajtójukról.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward