Saját SSD-vel állt elő az Intel

Több érdekes újdonsággal is szolgált az Intel a Shanghai-i fejlesztői fórum alkalmával; ezek egyike az is, hogy hamarosan saját SSD-meghajtókkal is jelentkezni fognak.

Saját SSD-vel állt elő az Intel

Több érdekes újdonsággal is szolgált az Intel a Shanghai-i fejlesztői fórum alkalmával; ezek egyike az is, hogy hamarosan saját SSD-meghajtókkal is jelentkezni fognak.

Az említett SSD-ket előzőleg "Rocket" kódnéven emlegették; 1,8 és 2,5 hüvelykes változatban lesznek kaphatóak, 3.0 Gbit/s-es SATA-interfésszel, 32-től 160 GB-ig terjedő tárkapacitással. Emellett különösen ellenállóvá is teszik őket: a különféle töréstesztek során 1500G-s erőhatásokat is el kell viselniük - ami pedig már valóban kellő strapabírásnak mondható.

Jelentős csökkenéssel kecsegtetnek továbbá fogyasztás terén is - a hagyományos merevlemezekhez képest mintegy "4,5x" kisebb értékkel (amit ebben a megfogalmazásban nem igazán lehet ugyan értelmezni, de talán úgy érthették, hogy negyede-ötöde lehet a hagyományos merevlemezeknek). A sebességet pedig egy teszttel szemléltették, amelynek során három gép (egy 7.200RPM-es merevlemezzel ellátott, 65nm Merom-os, egy ugyanilyen procis, de az új SSD-t használó, valamint egy 45nm-es Penryn-es, és szintén új SSD-t használó) videó-kódolási sebességét vetették össze, és az eredmény egyértelműen azt mutatta, hogy az SSD-alapú rendszerek lényeges előnyben vannak.

Váratlan fejleményként értékelhető az is, hogy ezen új, saját SSD-ik megjelenését mindössze két hónapon belülre tervezik - az Atom-alapú laptopjaikkal, mobil internet-eszközeikkel és NetTop formátumú asztali rendszereikkel együtt. Megjegyzésre érdemes tény az is, hogy az Intel természetesen jelenleg is foglalkozik flash memóriákkal és SSD-kkel, azonban ezt USB-interfésszel teszi - az újdonság tehát maga a SATA, amit ha még tovább is fejleszt, úgy valóban erőteljesen konkurálhat az SSD-k piacát jelenleg meghatározó Samsung-gal is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward