Saját központi chipet készít a ZTE?

Úgy tűnik, hogy a ZTE is beállt az ARM fejlesztői brigádjába, és ha minden jól megy, szeptemberben kiderül mire is jutottak.

Saját központi chipet készít a ZTE?

A nagyobb gyártók körében lassan megszokottá válik, hogy elkészítik a saját chipjüket, amit aztán az okostelefonjaikkal vagy egyéb termékükkel karöltve értékesítenek. A dél-koreai ETNEWS és a kínai C114 híroldalak információi szerint a ZTE is erre készül, ám egyelőre a lapkáról nem sok konkrétumot tudhattunk meg.

A forrásaink alapján a ZTE számára a PT/Expo Comm China 2013 konferencián jöhet el a leleplezés nagy napja. A szeptember 24-én kezdődő kiállításon a ZTE standján, ha minden jól megy, egy olyan chip fog nagy feltűnést kelteni, ami egyebek mellett integrálja a 4G LTE mobil kommunikációs modemet is. Ez egyben azt is előrejelzi, hogy minden bizonnyal egy felsőbb kategóriát célzó termékről lesz szó, ám részletesebb információk hiányában pontosabban nem tudjuk behatárolni, hogy mire is számítsunk.

A ZTE mérnökeinek keze munkáját dicsérő alkotást minden bizonnyal egy okostelefon vagy táblagép formájában is megcsodálhatjuk majd hamarosan. A konkurensek általában a csúcsgépeiket vértezik fel a maguknak faragott chipekkel, és az eddigiek alapján itt is így alakulhat ez. A ZTE ezzel a lépéssel hosszabb távon még több bevételre tehet szert, és tekintve az eladási mutatókat, a döntés teljesen logikus is, hiszen jó eséllyel megtérülhetnek már az ilyen fejlesztések. Az IDC adatai szerint a gyártó idén eddig 50 százalékot meghaladó növekedést produkált, és több mint 10 millió okostelefont értékesített egyetlen negyedév alatt. Jelenleg javarészt az Intel, az Nvidia és a Qualcomm partnerségét élvezik; nagy kérdés, hogy kitől vehetnek búcsút a közeljövőben.

Amennyiben valóban meglépik ezt - elkészítik a saját lapkájukat -, akkor olyan nevekhez csatlakozhatnak, mint az Apple, a Huawei, a Samsung vagy az LG, aki jelenleg is egy saját chipen dolgozik. Vélhetően ugyanolyan stratégiát folytatnak majd ők is, mint a felsoroltak. A ZTE lehetőségei mostanra szinte határtalanok. Alkothatnak egyszerű 2, 4 illetve 8 magos SoC-ket, de létrehozhatnak energiahatékonyabb kivitelű, big.LITTLE vagy big.LITTLE MP architektúrát használó megoldásokat. És ne feledjük, hogy az ARM azokat sem tartja vissza, akik az alapoktól szeretnének módosított magokat használni, és nem a Cortex család valamely konyhakész tagját vetik be (pl: Apple, Qualcomm). A ZTE nem az egyelten kínai készülékgyártó, aki még idén leplezne le új lapkát: a Huawei gőzerővel dolgozik a HiSilicon K3V3-on - ez dupla Cortex-A15 és Cortex-A7 egységeket, valamint Mali-T658-as grafikus processzort fog csatasorba állítani.

Látva, hogy a nagyobb megrendelőknek számító vállalatok egyre nagyobb mértékben "veszik le a terhet" a mezei SoC gyártókról, van mitől félnie az ilyen cégeknek. Az Nvidia például legutóbb már kénytelen volt a Tegrák népszerűségcsökkenéséről beszámolni (persze ennek sok oka volt), és azért a piacvezető óriás, a Qualcomm jéghegye is folyamatosan olvadozik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward