Saját ikerkamera-technológiát fejleszt a Qualcomm

A Qualcomm Clear Sight nem ismeretlen recepttel próbálkozik, hanem az egyik legjobbnak tűnő irányba indul el.

Saját ikerkamera-technológiát fejleszt a Qualcomm

Az okostelefonokban talán a kamera az egyik legdinamikusabban fejlődő egység jelenleg. Az újabbnál újabb mobilok mindig egy kicsit gyorsabbak, egy kicsit jobb a kijelzőjük, esetleg nagyobb a tárhelyük és a memóriájuk, éppen ezért ezeket a fejlesztéseket már nem igazán lehet vízválasztónak tekinteni. A kamera viszont az a terület, amivel a gyártóknak van lehetőségük kitűnni a tömegből, így nem meglepő, hogy a Qualcomm is bedobta a saját technológiáját.

A Qualcomm a Clear Sight névre keresztelte megoldását, de mielőtt ezzel megismerkednénk, érdemes végignézni, hogy idén milyen kamerarendszerek tűntek fel, ugyanis az egyik alternatívára nagyon hasonlítani fog a Qualcomm technológiája.

Először érdemes az LG összeállítását górcső alá venni; az dél-koreai alakulat a hagyományos főkamera mellé egy különleges, nagylátószögű egységet pakolt, amivel hasonló hatású képeket lehet készíteni, mint az akciókamerákkal. Ez a képalkotó akkor tehet például jó szolgálatot, ha mondjuk egy épület belsejét vagy más szűk helyet kell megörökíteni, valamint ha egy objektum túl nagy vagy túl közel van az optikához. (Ehhez hasonló megoldást időközben a Kyocera is leleplezett, a Duraforce Pro okostelefont konkrétan akciókameraként is helytállónak hirdeti a vállalat.)

A Huawei duplakamerája ezzel szemben szinte két teljesen azonos modult vonultat fel szorosan egymás mellett, viszont az egyik szenzor teljesen nélkülözi a színszűrőt, kizárólag szürkeárnyalatos felvételek megörökítésére alkalmas. Ebben az a jó, hogy a színszűrőréteg hiánya miatt sokkal több fény éri a képérzékelőt, így jobban lehet használni rosszabb fényviszonyok mellett, és minden körülmények között több részletet tud megörökíteni, a szoftver pedig azt is megoldja, hogy a két kamera által alkotott kép tökéletes egységet alkosson.

A legfrissebb szerzettel az Apple rukkolt elő, de csak az iPhone 7 Plus esetében. A cupertinóiak gyakorlatilag éppen annak az ellenkezőjét tették, mint amit az LG csinált, a második szenzor elé egy szűkebb látószögű, „telefotó optikát” szereltek, ami a hagyományos 28 mm-es helyett 58 milliméteres gyújtótávval dolgozik. Szóval az Apple másodlagos kamerája a sima főkamerához képest kétszeres nagyítású fényképek és videók megörökítésére lesz alkalmas, meg lehet vele örökíteni kicsit távolabbi tárgyakat, témákat is, illetve a közelebbi dolgoknál valós mélységélesség érhető el, nem kell kizárólag szoftveres trükkökkel előállítani a mosott hátteret.

Hogy a Qualcomm milyen irányba indult el? Nos, a Clear Sight a Huawei által kínált kamerához hasonló technológiát fog kínálni a partnereinek. A vállalat az újdonság esetében is a már jól bejáratott Spectra képfeldolgozó processzort fogja használatba venni, csak hozzáigazítva a két szenzor nyújtotta igényekhez. A Qualcomm elmondása szerint az emberi szemek tulajdonságát szeretnék utánozni itt, így érnének el nagyobb dinamikatartományt, jobb élességet és alacsonyabb zajszintet rosszabb fényviszonyok mellett.

A PR szavak mögött tehát lényegében ugyanaz az eljárás bújik meg, mint a Huawei „Leica” kamerája esetében. Az egyik szenzor a megszokott módon, színes képet készít, a másik pedig monokróm, melynek köszönhetően sokkal érzékenyebb, és ennek több területen is jó hasznát lehet venni. A Qualcomm elmondása szerint kb. háromszor több fényt tud befogadni a szürkeárnyalatos érzékelő, ebből kifolyólag lehet alacsonyabban tartani a zajszintet, nagyobb kontrasztot elérni és részletesebben megörökíteni egy-egy témát. A vállalat elmondása szerint a technológiájuk kivételesen szépen tudja majd egyesíteni a szenzorok képeit egyetlen fotóba, és ez lehet a siker kulcsa.

A Qualcomm Clear Sight technológia azokba az okostelefonokba lesz beépíthető, amelyekbe a Snapdragon 820 vagy 821 szériás központi chipek dolgoznak, vagyis egyelőre csak a csúcsmodelleknél adott erre a lehetőség. Arra számítani lehetett már tavaly is, hogy idén megszaporodhatnak a kettő hátlapi kamerával szerelt mobilok, most pedig már az sem tűnik túl merész kijelentésnek, hogy jövőre szinte csak ilyen felállást tartogató okostelefonok fognak bemutatkozni a csúcson.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward