Saját grafikus egységet tervez az Apple?

Az Apple a kisebb mérethez és a Metal API-hoz igazíthatja a következő években az IGP-t.

Saját grafikus egységet tervez az Apple?

Az Apple immáron több éve szállítja olyan központi chippel az okostelefonjait, táblagépeit és multimédiás eszközeit, ami saját tervezés. Azonban egy egyedi lapka nem feltétlenül tartalmaz egyedi alkotóelemeket. Az Apple egy ideje már saját processzormagokkal dolgozik, de az IGP még mindig nem házon belül készül. Hamarosan azonban ez változhat – állítja több, jellemzően iparági pletyka is.

Az Apple az ARMv8 megjelenése óta készít az ízlésének megfelelő processzormagokat, és már most sem áll annyira messze tőle az egyedi IGP. A cupertinói alakulat szereti egyedinek nevezni a grafikus feldolgozóját is, ám eddig mindössze annyiban merült ki az egyediség, hogy az Imagination Technologies olyan PowerVR összeállítások felhasználására biztosított lehetőséget az Apple-nek, amelyek a többi partner számára egyébként nem elérhetőek. Ilyen például a 12 klaszteres PowerVR Series7 GPU, vagy az Apple A8X esetében látott PowerVR GXA6850 – az előbbiből eredetileg csak 8 vagy 16 klaszteres érhető el a partnereknek, míg az utóbbinál 6 klaszter lenne a maximum, de az Apple nyolcas felállással támadt.

Egyelőre semmilyen információval nem rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy pontosan mire is készülhet az Apple, így több lehetőséggel is számolni kell. Az Apple rendelkezik elég kapacitással ahhoz, hogy egy teljesen egyedi IGP-t alkosson, viszont az ehhez szükséges tapasztalatnak már híján van, és így a megfelelő alapok lerakása eléggé nagy feladat lenne. Valószínűbb opció lehet, hogy a tervezésben az Apple segítséget kér, méghozzá attól az Imagination Technologies-től, aki eddig szolgáltatta az Apple A szériás központi chipek grafikus gyorsítóját. Az Imagination Technologies számára nem lenne gond, ha az Apple a jövőben nem az általuk fejlesztett GPU-kat használná, ha cserébe licencelné a vállalat az ImgTec megoldásait, ami továbbra is jelentős bevételt hozna a konyhára. Még az sem elképzelhetetlen, hogy az Apple mindössze kicsit fogja megbolygatni a PowerVR GPU-kat (nem kizárólag a feldolgozómotorok számát), hogy azok jobban idomuljanak a fejlesztők igényeihez, ennek eredményeként egy köztes IGP jöhetne létre.

Diakocka az Apple A9X bemutatójáról.

Bár az Apple eddigi munkássága alapján egyáltalán nem lenne elképzelhetetlen az, hogy a kezébe veszi a grafikus feldolgozó egység fejlesztését is, jelenleg mégis inkább az a verzió tűnik reálisabb jövőképnek, hogy az Imagination Technologies megoldásait fogják a jövőben is a saját igényeikhez igazítani. Az Imagination Technologies-zel fontos a jó viszony ápolása és a kapcsolattartás, hiszen az Apple 9,5 százalékos részesedéssel bír a csoportban. Az IGP fejlesztésénél a legfontosabb cél minden esetben az lehet, hogy egy fizikailag kisebb, de olyan megoldás szülessen, ami az átlagosnál hatékonyabban szolgálja ki az Apple grafikus API-ját, a Metalt, amihez a vállalat nagy reményeket fűz. A méretben jelenleg komoly hátrányban van az Apple a konkurensekkel szemben, és az Apple A8X és A9X chipeknél is a lapka jelentős részét a brutális tempót diktáló IGP teszi ki. Ez pedig nincs jó hatással az előállítási költségekre.

Zöld keret szegélyezi az IGP-t

Egyébként nem az Apple az egyelten, kinek kapcsán már szóba került az, hogy egyedi grafikus feldolgozó egységet alkothat. A Samsung esetében is hallani lehet már olyan pletykákról, hogy a saját kezébe veheti a GPU fejlesztését (is) a vállalat. A dél-koreaiak idén valóban ebbe az irányba indultak el, hiszen számos saját chipdizájnt követően novemberben bemutatkozott az Exynos 8890, amiben a vállalat már egyedi teljesítményorientált magokkal dolgozik – mivel egy big.LITTLE-szerű koncepcióról van szó, az energiahatékonyság felelőse maradt a Cortex-A53 egység. A Samsung egyébként jellemzően az ARM termékeire hagyatkozik, hiszen korábban minden esetben ARM magokat használtak, és a grafikus egységet is az ARM-tól licencelték, illetve licencelik jelenleg is, hiszen a fent említett Exynosban például egy Mali-T880 MP12 (!) lesz jelen, ami biztosan figyelemre méltó teljesítményt fog felmutatni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward