Saját felhasználói felületet kapott az Intel Tizenje

Az Intelnél eléggé újszerű formavilággal próbálkoznak, de nem a semmiből építkeznek. Korábban már látott felület került elő ismét.

Saját felhasználói felületet kapott az Intel Tizenje

Az idén végre teljesen elkészülő Tizen operációs rendszert (immáron a 3.0-s verziónál tart) legtöbbször a Samsunggal említik egy lapon, pedig nem csak a mobilos piacot vezető gyártó van jelen nagy névként a Tizen zászlaja alatt. A Samsung az Intellel együtt közösen „birtokolja” a Linux alapú Tizent, és bizony az Intelnél is gőzerővel folynak a fejlesztések.

Ezúttal néhány képernyőmentéssel lettünk gazdagabbak, amelyeken az Intel által használt felhasználói felületet tekinthetjük meg, illetve valamelyest meg is ismerhetjük. Az új grafikus felület az Obsidian UI névre hallgat jelenleg, és az Intel által készített referencia okostelefonon fut, amit Josephine-ként emlegetnek a vállalat berkeiben. Az Obsidian érdekessége, hogy az összes előretelepített alkalmazás parancsikonja egy 45 fokos szögben elforgatott, lekerekített sarkú négyzet, természetesen egy képpel a belsejében. Ráadásul nem csak az ikonok ilyenek, hanem például az értesítések és a widgetek is. Az Obsidian UI összességében kellemes látványt nyújt a szemnek; letisztult, és egészen modern sugallata van.

A képernyőmentések azonban nem csak a megjelenésről árulkodnak, néhány képességre is lehet következtetni belőlük, bár sok ezek közül manapság már alapnak számít a többi rendszerben is. Például tudhatjuk már, hogy lehet fotót készíteni a kijelző tartalmáról, és az Obsidian felület lehetőséget nyújt arra, hogy az alkalmazásokat a felhasználók kedvükre rendezzék; létrehozhatóak lesznek különböző csoportok (könyvtárak). Ki lehet emelni a kedvenceket, de ha egy-egy témában több applikációt is használunk, akkor azok is könnyen összeválogathatóak (pl.: hírek, játékok, fitneszhez kötődő dolgok). Érdekesség még, hogy az ikonok valamelyest dinamikusak. Ez azt jelenti, hogy a legutóbbi megnyitás óta befutott friss események számát nyomon követik és pontosan jelzik is. Ennek köszönhetően azonnal láthatjuk, ha érdemes lenne már felnézni a Facebookra, Twitterre vagy bármi másra. Továbbá néhány gyorsgomb is feltűnik a képernyő alsó részén, így bármikor ellenőrizhető a hívás- és az üzenetkezelő, valamint gyorsan lehet a hangokat állítani, és a kamera is pillanatok alatt használatba vehető.

Megfigyelhető még, hogy sok rendkívül népszerű alkalmazás tűnik fel a képeken, és itt nem csak a Facebookra vagy a Twitterre kell gondolni. Látható, hogy a Skype, a Flickr és a Netflix is jelen van már a Tizenen, illetve jó néhány Google szolgáltatásba is bele lehet futni: ilyen például a Drive tárhely vagy az Aktuálisok (Currents), mely az internet híreit gyűjti össze több ezer forrásból az érdeklődésünknek megfelelően. Messzemenő következtetéseket korai lenne ebből a felhozatalból levonni, ám nem zárható ki, hogy a Tizen képes lesz futtatni az androidos alkalmazásokat is. Az Obsidian UI egyébként nem most először villantotta meg magát, ugyanis csaknem egy évvel ezelőtt egy videón már látható volt, ám akkor még rettentő kezdetleges formában tűnt fel.

A Tizen ezzel együtt már két különböző testet öltött, ugyanis a Samsung prototípus telefonján a TouchWiz felület fut. Az sokkal inkább emlékeztetheti az érdeklődőket az Androidon látott „grafikára”. Ebből az is kiderül, hogy a Tizen is épp annyira testreszabható ilyen tekintetben, mint az Android.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward