Saját CPU mikroarchitektúrát fejlesz a Samsung?

Ha saját mikroarchitektúrán nem is, egyedi, szerverekbe szánt SoC egységeken azért egészen biztosan dolgoznak a cég mérnökei.

Saját CPU mikroarchitektúrát fejlesz a Samsung?

A Samsung ugyan házon belül fejleszti saját alkalmazásprocesszorait, ám ezek az egységek mind-mind az ARM egyes licenceihez kötődnek, azaz a Samsung jelenleg nem rendelkezik házon belül kifejlesztett mikro-architektúrával. Nem titok, hogy a vállalat a szerverek piacára is szeretne belépni saját fejlesztésű SoC egységeivel, ami a pletykagyárak szerint annak a jele is lehet, hogy a vállalat házon belül fejleszt magának saját mikroarchitektúrát. Ez, vagyis a saját mikro-architektúra persze nem csak a szerverekben tűnhet majd fel - ha igazak a pletykák.

A pletykák

A Samsung az elmúlt időszakban több neves chipfejlesztő szakembert is leszerződtetett, akik nagy nevektől érkeztek, többek között az AMD-től is. Rájuk építve a cég a Texas államban található Austin-i kutató-fejlesztő központba szervez világklasszis processzorfejlesztő-csapatot. A Samsung eddig nem igazán beszélt nyilvánosan arról, hogy milyen természetű kutató-fejlesztő munkákkal foglalatoskodnak szakemberei, valamint arról sem nagyon érkezett még hír, hogy milyen sajátosságokkal rendelkező chipek fejlesztése zajlik éppen. Az viszont tudható, hogy a készülő egyedi SoC egységekkel többféle piacot is célba vesz a gyártó, köztük a szerver és kliens szegmenset is.

Az ETNews nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a Samsung következő generációs Exynos SoC egységei már a vállalat saját mikroarchitektúrája köré épülnek majd. A mostani Exynos chipeket okostelefonokban és táblákban használja a cég.

A Samsung eddig többféle ARM architektúra generációt is licencelt már, úgy, mint az ARMv7-et, illetve az ARMv8-at, de emellett konkrét processzormag licencek is vannak a vállalat birtokában, amelyek között az ARM Cortex A7, A8, A9 és A15 egyaránt megtalálható. Figyelembe véve, hogy a Samsung Exynos chipjei ARMv7 architektúrára épülnek, a következő generációs megoldásoknak már 64-bites ARMv8 alapokon kell nyugodniuk.

Architektúra ide vagy oda, következő generációs SoC-ok mindenképpen jönnek

Épüljenek bármilyen architektúrára, az sajnos tény, hogy a következő generációs SoC egységekkel kapcsolatban elég kevés részlet tudható - szinte semmi. A nem hivatalos értesülés alapján úgy tűnik, hogy a platform esetében, amelynek fejlesztésén jelenleg is munkálkodnak a Samsung mérnökei, arra helyezi a legfőbb hangsúlyt a gyártó, hogy a különböző komponensek közötti busz-sávszélesség minél nagyobb legyen. Azáltal, ha a mérnökök processzor, a RAM és az adattároló rendszer közötti busz-sávszélességet maximalizálják, a Samsung teljesítményelőnybe kerülhet riválisaival szemben. Véleményünk szerint egyébként arról lehet szó, hogy a Qualcommhoz hasonlóan (krait magok) a Samsung is átalakítaná az ARM magokat a saját szájíze szerint. Manapság új utasításkészlettel rendelkező, új mikroarchitektúrával a piacra állni nem lenne túl reális lépés.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward