Saját Android variánst készít a OnePlus

A Cyanogen ROM helyét az Oxygen OS veszi át a OnePlus okostelefonján.

Saját Android variánst készít a OnePlus

Az egykori OPPO szakember által alapított OnePlus tavaly tavasszal mutatta be az első okostelefonját. A One már a kezdetektől fogva különcnek számított a szoftveres oldalát figyelembe véve, és most is erre a területre gyúrnak rá a OnePlusnál. Az operációs rendszert eddig a Cyanogen csapata biztosította, akik bizony elég nagy rutinnal alakítják kényük-kedvük szerint az Androidot, most viszont a OnePlus úgy döntött, hogy a kezébe veszi a gyeplőt.

A CyanogenModot leváltó ROM alapját továbbra is az Android fogja adni, ilyen tekintetben tehát nem változik a helyzet, azonban az átalakításokkal valószínűleg komoly változások állhatnak be a One életében. A OnePlus programozói keze alatt született Android variáns az Oxygen OS nevet kapta. A fejlesztés alatt álló újdonságról egyelőre nem sok információt árult el a kínai cég, azonban a nyilvánosságra hozott ütemterv alapján komoly tempóban haladnak a készítők, és hamarosan leránthatják a leplet az operációs rendszerről. Az Oxygen OS már most is próbára tehető, de pillanatnyilag még csak egy szűkös körnek van erre lehetősége, ugyanis alfa verzióban érhető el a rendszer. A képességeiről részletesebb beszámolót február 12-én fognak tartani, és ha minden jól megy, már nem is kell rá sokat várni. Ha hihetünk a OnePlusnak, akkor már február vége előtt befuthat az első stabil kiadás, ez pedig eléggé komoly eredmény lenne figyelembe véve azt, hogy most még csak alfa állapotban van.

A OnePlus egyébként nem véletlenül döntött az Oxygen név mellett, mostantól ez is része lesz a PR-gépezetnek. „Az oxigén körülvesz minket. Ez része mindennek, valamint mindenkinek. Ez teremti meg a vizet, ami kifaragja a völgyeket, és megmozgatja a hegyeket. Önmagában tiszta és egyszerű – egyike az alapvető építőelemeknek –, de amint a részévé válik valami nagynak, elképesztő dolgokra lesz képes. Akárcsak mi.” – nyilatkozták az Oxygen OS kapcsán. A rendszer nyitott, remekül testreszabható és a különböző felesleges dolgoktól mentes lesz, tehát letisztultság fogja jellemezni. Remélhetőleg ez már az Android 5.0-t fogja alapul venni, így ezt a jelentős frissítést is letudják vele.

Arról nem számolt be a OnePlus, hogy miért döntött a jól működő és stabil lábakon álló CyanogenMod lecserélése mellett, de elképzelhető, hogy az elmúlt hetek eseményei is közrejátszottak a továbblépésben. Miről is van szó? Nos, a OnePlus és a Cyanogen között decemberben eléggé ellenséges helyzet alakult ki, miután Indiában jogerősen megtiltották a One mobil importálását. A bíróság a Micromax által indított per végeredményeképpen hozta meg a súlyos döntését, ugyanis – mint az mostanra kiderült –, a Micromax kizárólagos felhasználási szerződést kötött a Cyanogennel Indiára vonatkozóan. Erről viszont a OnePlust nem tájékoztatták megfelelően, akinek szintén szerződése van érvényben a Cyanogennel a CyanogenMod felhasználásáról, így komoly meglepetésként érte őket a per. Mostanra ugyan újra megkezdték a One forgalmazását Indiában, de érthető lenne, ha ezek után megrendülne a partnerébe vetett bizalma a OnePlusnak.

Sokan az új generációs OnePlus okostelefon érkezésére is nagyon várnak már, de erről egyetlen szó sem esett a Oxygen OS hivatalos bejelentésekor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward