Rugalmas online árazással kísérletezik a zeneipar

Különös új stratégiával próbálja kompenzálni a zeneipar a CD-eladások csökkenő bevételeit - nevezetesen a digitális eladások árazásának keresletarányosan rugalmassá tételével kezdtek kísérletezni.

Rugalmas online árazással kísérletezik a zeneipar

Különös új stratégiával próbálja kompenzálni a zeneipar a CD-eladások csökkenő bevételeit - nevezetesen a digitális eladások árazásának keresletarányosan rugalmassá tételével kezdtek kísérletezni.

A konkrét árváltozásokat sok tényező határozza meg, de a gyakorlatban ez a legtöbbször két fő ösvény mentén látszik érvényesülni: egyrészt a népszerűbb és keresettebb egyes számok ára emelkedik, miközben az egész albumoké (amelyekhez ezek a számok tartoznak) csökken - másrészt pedig egyénileg drágulnak a számok azon vásárlók számára, akik hat hónap alatt 10 és 50 közti mennyiségben töltenek le számokat, azok számára pedig olcsóbbakká válnak, akik ugyanennyi idő alatt még 10-et se töltenek le.

Fogyasztói szemszögből tehát kissé ellentmondásos a dolog, mert míg e két ösvény közül az elsőt még akár egészen jó ötletnek is lehet mondani, addig a második már egyszerre jó és rossz: a keveset vásárlók engedményekkel való csábítása érthető, viszont a sokat vásárlók büntetése a még több vásárlásra ösztönzés helyett kissé furcsa... Legalábbis elméletben.

A gyakorlat azonban úgy tűnik, azt mutatja, hogy annyira mégsem élik meg a dolgot büntetésként a sokat vásárlók, mivel a PassAlong 16 hetes próbaüzeme határozottan pozitív eredménnyel zárult: átlag 122%-os bevételnövekedést értek el, ami azonban egyes kiugró számok esetében még az 500%-ot is elérte. Mi több, olyan albumaik is fogyni kezdtek, amelyek előtte senkinek nem kellettek. A magyarázat pedig az, hogy a csökkenő albumárak hatására olyanok is vettek egész albumukat, akik eleinte csak két-három számot akartak megvenni arról.

Várhatóan ez az árazási módszer nagyobb teret is fog nyerni a jövőben, mivel a kiadók szeretnék minél jobban elterjeszteni és a DRM-mentes zenék árulásához leginkább akkor járulnák hozzá, ha az online zeneboltok cserébe elfogadják a változó árazást - elemzők azonban rámutattak arra is, hogy érzékelhető hatása a dolognak várhatóan akkor lesz csak, ha vagy beadja a derekát ennek a módszernek az iTunes is (ami pedig nem valószínű), vagy pedig ha a versenytársai nagyobb befolyást szereznek a piacon (kérdéses, de mindenképpen időigényes). Valószínű mindenesetre, hogy nem most hallottunk utoljára erről a kérdésről.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward