Rövidesen leállnak a Yahoo DRM szerverei

A Yahoo Music hozzáféréssel rendelkező felhasználók számára most rossz hír következik. Az már nem titok, hogy a Yahoo Music Unlimited szolgáltatása hamarosan megszűnik, de a legfrissebb fejlemények szerint ezzel egy időben a DRM szerverek is leállnak szeptember 30-án. Ez a felhasználók számára mindössze annyit jelent, hogy a korábban a Yahoo szolgáltatásán keresztül megvásárolt zenéket nem fogják tudni lejátszani, amennyiben újratelepítik rendszerüket, vagy megváltoztatják konfigurációikat.

Rövidesen leállnak a Yahoo DRM szerverei

A Yahoo Music hozzáféréssel rendelkező felhasználók számára most rossz hír következik. Az már nem titok, hogy a Yahoo Music Unlimited szolgáltatása hamarosan megszűnik, de a legfrissebb fejlemények szerint ezzel egy időben a DRM (Digital Rights Management - digitális jogokat kezelő ) szerverek is leállnak szeptember 30-án. Ez a felhasználók számára mindössze annyit jelent, hogy a korábban a Yahoo szolgáltatásán keresztül megvásárolt zenéket nem fogják tudni lejátszani, amennyiben újratelepítik rendszerüket, vagy megváltoztatják konfigurációikat.

A Yahoo a megszűnő szolgáltatás esetében már kínál megoldást: a vásárlók továbbra is hozzájuthatnak majd a zenékhez, de már a Rhapsody szolgáltatásán keresztül, ahol ugyanannyiba fognak kerülni a zenék, mint korábban a Yahoo Music Unlimited szolgáltatás esetében. A váltás egyrészről megoldottnak tekinthető, másrészről viszont problémák vannak, ugyanis a vállalat a DRM kezelés problémájára, illetve a hamarosan leálló szerverek miatt felmerülő gondokra nem kínál megoldást. Az információk szerint a Yahoo már kiküldött egy e-mailt, amelyben felhívja a felhasználók figyelmét a várható problémára, és azt javasolja, hogy a zenéket írják ki CD-re, így a DRM szerverek leállása után is meg lehet hallgatni a zenéket.

Ez a megoldás sem nevezhető jónak, ugyanis nem egyszerű történet egy komplett gyűjteményt 80 perces CD-kre kiírni. Szakértők szerint a Yahoo lépése jogi problémákat is magában hordoz a felhasználók számára. Az Electronic Frontier Foundatiuon ügyvédje, Corynne McSherry szerint a felhasználók potenciális veszélybe kerülhetnek, ugyanis a megvásárolt zenékről nincs írásos bizonyíték, azaz számla. Probléma továbbá az is, hogy a szerzői jogok birtokosai sem biztos, hogy belemennek abba, hogy engedélyük nélkül biztonsági másolatok készüljenek a zenékről. McSherry szerint a legjobb, amit a Yahoo tehet az az, hogy DRM-mentes zenéket kínál a vásárlóknak a jelenlegi DRM-mel ellátott trackek helyett, valamint írásos bizonyítékot ad a vásárlás tényéről.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward