Rövidesen leáll a Microsoft Surface 3-as tábla gyártása

A döntés hivatalos és végleges, arról azonban még nincs hír, hogy a Surface 3 helyére érkezik-e utód, és ha igen, pontosan mikor.

Rövidesen leáll a Microsoft Surface 3-as tábla gyártása

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, idén év végén, egészen pontosan december folyamán leáll a Surface 3-as táblagépek gyártása. Ez összességében nem túl meglepő lépés, hiszen a Surface 3 nem egy friss darab, 2015 tavaszán jelent meg, így szépen lassan eljár felette az idő. A termék egyébként az 500 dolláros árszinten elhelyezkedő windowsos táblák szegmensében próbál szerencsét, ahol meglehetősen nagy népszerűségnek örvend, ugyanis dizájnja, kijelzője és 499 dolláros ára vonzóvá tette, valamint hardver terén is teljesen vállalható, amit nyújt.

A Surface 3 tehát rövidesen elbúcsúzik, ám limitált mennyiségben azért még egy ideig kapható lesz kereskedelmi forgalomban, ráadásul kedvezőbb áron. A négymagos Intel Atom x7-8700-as SoC egységgel szerelt termék 499 dolláros induló ára a gyártás leállításának bejelentésével egy időben 399 dollárra csökkent. Ezért az összegért 2 GB-nyi rendszermemóriával, 64 GB-nyi NAND Flash tárhellyel és WiFi támogatással ellátott példányt kapunk, de ha 4G LTE támogatásra is szükség van, akkor 499 dollárra növekszik az ár. Érdekesség, hogy a 4 GB-nyi rendszermemóriával, 128 GB-nyi tárhellyel és WiFi vezérlővel ellátott példány ugyancsak 499 dollárba kerül – ez is 100 dollárral lett olcsóbb –, 4G LTE támogatással karöltve azonban még mindig 699 dollárt kérnek érte.

A Surface 3 Pro modell továbbra is kellő mennyiségben áll majd rendelkezésre, ugyanis annak a gyártása tovább folyik. Arról egyelőre nincs hír, hogy a Surface 3 helyére érkezik-e utód, pedig igény valószínűleg lenne rá. Mivel az Intel korábban úgy döntött, nem teszi elérhetővé a Cherry Trail utódjául szolgáló következő generációs platformot, így a Microsoft keze alaposan meg van kötve. Egyrészt választhatnák az ugyancsak táblákba szánt Apollo Lake platformot, ami igazából nem pont a Surface 3 szintjét veszi célba; másrészt akár Core M sorozatú Intel processzor alkalmazása mellett is dönthetnének, ezzel viszont búcsút mondhatnánk a kedvező árnak.

Központi egység ide vagy oda, több egyéb téren is lenne lehetőség a Surface 3 fejlesztésére: az utódmodellbe kerülhetne PCIe csatolót és NVMe protokollt használó tárhely, így gyorsabb lenne az adatok olvasása és írása, plusz a Micro USB csatlakozót is lecserélhetnék a sokkal ütőképesebb USB 3.1 Type C portra. Dizájn (vastagság) és tömeg tekintetében szintén lenne hova javulnia a Surface 3 utódjának, ám megfelelő SoC egység nélkül nehéz bármerre is lépni.

Idővel mindenképpen kiderül, mi történik a Surface 3 nyugdíjazása után, amelyre nagyjából fél év múlva kerül sor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward