Rövidesen drágulhatnak az alaplapok

Úgy néz ki, hogy az alaplapgyártó vállalatok áremelésre készülnek. Hogy működésük biztosított legyen, drágábban kell adják különböző termékeiket.

Rövidesen drágulhatnak az alaplapok

Úgy néz ki, hogy az alaplapgyártó vállalatok áremelésre készülnek. Hogy működésük biztosított legyen, drágábban kell adják különböző termékeiket.

Az árak emelkedése mögött sok tényező áll. Az alaplapok Kínában és Tajvanon készülnek, így áruk nagyban függ az ottani viszonyoktól: a gyárak üzemeltetési költségeinek emelkedése, az infláció és a nyersanyagok drágulása mind-mind szerepet játszik abban, hogy a vállalatok áremelésre kényszerülnek. A fentiek melle – még ha kismértékben is – de szerepet játszik az árak emelkedésében az is, hogy az Intel kivonja a forgalomból az igen olcsó G31-es lapkakészletét, amelynek helyét egy drágább megoldás, a G41 veszi át az abszolút belépő szintű megoldások piacán. Szerencsére ez utóbbi valószínűleg nem sok embert érint.

Az ipari források szerint a három legnagyobb alaplapgyártó, azaz az ASUS, a Gigabyte és az MSI már biztos, hogy emelni fogják alaplapjaik árát, ugyanis ez az egyetlen megoldás, hogy a megemelkedett „rezsi költségeket”, anyagárakat és egyéb költségeket ellensúlyozzák. A tervek szerint a következő három hónap folyamán mintegy 10%-os drágulásra lehet majd számítani az említett vállalatok alaplapjainál, de a felsőkategóriás alaplapoknál akár 20%-os áremelésre is sor kerülhet, ha Kínában tovább emelkednek az üzemeltetéssel kapcsolatos költségek.

Érdekes adalék, hogy a PCB (nyomtatott áramköri lap) gyártók a nagytisztaságú réz árának emelkedése után szintén kénytelenek voltak megemelni a nyomtatott áramköri lapok árát. Ez utóbbi lépés nem is meglepő, tekintve, hogy a minőségi réz ára a korábbi tonnánkénti 6000 dollárról tonnánkénti 9000 dollárra nőtt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward