Robonővér

Ezt a valamit sosem választaná be Fábry a szépségdíjas nővérkék közé. De mégis, lehet, hogy ezentúl ilyenek hőmérőznek minket?

Robonővér

Alig három éven belül robotnővérekkel találkozhatunk egy japán kórház folyosóin. A mechanikus angyalkák sem nem szépek, sem nem kedvesek, ráadásul három kerekük van, viszont fáradhatatlanok. Az Európai Unió által finanszírozott kutatás célja lényegében az, hogy a valódi nővérek válláról levegyék a hétköznapi, mechanikus munka terheit. Ezért aztán a nővérdroidok takarítani fognak, méghozzá alaposan, a látogatókat az általuk keresett beteg ágyához vezetik majd, kihordják az ebédet, szétosztják a gyógyszereket, sőt, lézerhőmérőkkel az összes paciens lázát is megmérhetik észrevétlenül.

Technikai szempontból még érdekesebb a nővércsapat felépítése. Mint azt a Fraunhofer Intézet és a Cardiffi Egyetem kutatói elárulták, a droidokat nem központi szerverről vezérlik majd, hanem egy decentralizált WiFi hálózatot alkotnak, ami egyszerre teszi őket alkalmassá az önálló munkára és szükséges esetben az összehangolt tevékenységre. Ezen túl természetesen kapcsolatban lesznek a kórház egyéb rendszereivel is, tehát maga az intézet képez majd egy összefüggő, interaktív és intelligens rendszert. A beépített kamerák segítségével pedig a valódi nővérek és az orvosok bármelyik beutalt állapotát figyelemmel kísérhetik.

Szép új világ, mondhatnánk, de azért ne felejtsük el, a magyar egészségügy közismert vagyoni helyzete miatt egyhamar nem láthatjuk még a vasangyalokat a hazai kórházak folyosóin. És a magyar állapotok sajátos volta miatt amúgy is át kell majd őket alakítani minálunk. Az, hogy a panaszokra nem reagálnak egy hanggal sem, nem lesz szokatlan. Külön programmódosításra lesz szükség viszont, hogy képesek legyenek átgurulni bárkinek a lábán, esetleg alkalmassá váljanak cserbenhagyásos gázolásra is. Valamint új perifériákat kell csatolni hozzájuk: zsebet, pénzbedobó nyílást és bankkártyaolvasót.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward