Részletek a Racetrack memóriáról

Újabb érdekes részleteket fedtek fel a Racetrack névre keresztelt térbeli memóriájukról az IBM kutatói, bár a megjelenés várható időpontja sajnos továbbra sem tartozik ezek közé. Az új adatok tanúsága szerint azonban az memóriaegység új típusa nem kevesebb, mint 100x annyi adat tárolására képes, mint a jelenleg tesztelés alatt álló típusok - amellett pedig természetesen kevesebbet is fogyaszt azoknál.

Részletek a Racetrack memóriáról

Újabb érdekes részleteket fedtek fel a Racetrack névre keresztelt térbeli memóriájukról az IBM kutatói, bár a megjelenés várható időpontja sajnos továbbra sem tartozik ezek közé. Az új adatok tanúsága szerint azonban a memóriaegység új típusa nem kevesebb, mint 100x annyi adat tárolására képes, mint a jelenleg tesztelés alatt álló típusok, miközben kevesebbet is fogyaszt azoknál.

Ezt a fajta adattárolót immár nem kevesebb, mint hat éve fejlesztik - a megoldás lényege pedig abban áll, hogy nanohuzalból kialakított "versenypályán" (=Racetrack) mozgatják az adatok mágnesbitjeit a huzal tároló részeiről az írást/olvasást végző részhez. Ezzel a megoldással a fejlesztők a mágneses merevlemezek és az SSD-k legjobb tulajdonságait igyekeznek ötvözni.

A mágnesbiteket néhány nanométer széles mágneses régiókban, ún. domainekben tárolják. A domainek falai óránkénti több száz kilométeres sebességgel mozgathatóak, és hajszálpontosan állíthatóak meg a kívánt helyen - az eltárolt adatokhoz így a másodperc egymilliárdod részénél is hamarabb lehet hozzáférni.

A kutatók sokáig nem voltak biztosak benne, hogy a domainek falai rendelkeznek-e egyáltalán tömeggel, és hogy a mozgatásuknál pontosan hogy is viszonyul egymáshoz a gyorsulás és a lassulás - de immár ezekre is megtalálták a válaszokat: van tömeg, viszont a pozicionálás így is könnyen kezelhető a mozgató áramimpulzusok hosszának szabályozásával.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward