Részletek a Microsoft Office 2010-ről

A Microsoft a tegnapi nap folyamán számos részletet mutatott be a vállalat legújabb irodai szoftvercsomagjának, az Office 2010-nek a technikai előzeteséből. Bár sok dolgot nem tudtak mondani, ugyanis pár hónapja kikerült az Internetre az előzetes szoftver, azonban több olyan funkciót és információt közöltek, ami még nem került bele ebbe a változatba.

Részletek a Microsoft Office 2010-ről

A Microsoft a tegnapi nap folyamán számos részletet mutatott be a vállalat legújabb irodai szoftvercsomagjának, az Office 2010-nek a technikai előzeteséből. Bár sok dolgot nem tudtak mondani, ugyanis pár hónapja kikerült az Internetre az előzetes szoftver, azonban több olyan funkciót és információt közöltek, ami még nem került bele ebbe a változatba.

A redmondi szoftveróriás közleménye alapján az új változat leginkább három dologra összpontosít: a hatékonyabb munkavégzésre, a világ bármely részéről történő munkavégzés elősegítésére Web-es alkalmazások segítségével, illetve az együttműködés megkönnyítésére. A vállalat állítása szerint az Office 2010 használatával a PC, telefon és az Internet segítségével hatékonyabban tudunk majd a projekteken egyedül vagy közösen dolgozni.

Továbbra is megmarad a Ribbon elnevezésű felhasználói felület, mely a 2007-es Office-ban mutatkozott be először. Azonban míg a 2007-ben nem mindegyik programban volt jelen ez a felület, addig a 2010-ben már az összes alkalmazás megkapja ezt, egyedi fülekkel és funkciókkal. Például az Outlook 2010-ben a Quick Steps szekcióban olyan opciók vannak, melyekkel könnyen és gyorsan lehet létrehozni csapat-tanácskozásokat, beszélgetéseket egy külön mappába átvinni, vagy tetszőleges üzeneteket megadott címzetteknek továbbítani. A hosszú e-mail szálakat beszélgetésekbe fűzhetjük, így anélkül, hogy végig kellene pásztázni az összes üzenetet, gyorsabban találhatunk meg információt a megadott címről, a nem kívánt üzeneteket pedig könnyedén eltüntethetjük a listából. Az Outlook MailTips szolgáltatás pedig különféle biztonsági riasztásokat, tanácsokat jelenít meg, ha véletlenül egy nagy csoportnak válaszolunk vagy a vállalati hálózaton kívülre küldünk dokumentumot.

Azok számára is könnyebséget jelent az új Office, akik médiaanyagokkal dolgoznak a dokumentumokban és prezentációkban, ugyanis a PowerPoint legfrisebb változatában lehetőség nyílik közvetlenül a programból szerkeszteni a videót. Hozzáadhatunk effekteket, elmosódásokat, levághatjuk a kép szélét illetve még eseményvezérlést is használhatunk, ha egy megadott pontban szeretnénk elindítani a mozgóképet. A sima képek szerkesztését is megkönnyíti az új Word, így nem kell a külső szoftvert igénybe vennünk ehhez. Hasonlóan a többi új szolgáltatáshoz, a képszerkesztés is alkalmazásonként a Ribbon felületen lesz megtalálható. Az Excel a Sparklines nevű újítással bővül, ami azt jelenti, hogy apró kis grafikákat helyezhetünk el a táblázat celláiba. Fontos még megjegyezni a Paste Preview nevezetű új szolgáltatást, amivel egyszerűen kiválaszthatjuk a beillesztési módokat, mielőtt még azt a valódi dokumentumba illesztenénk, így megbizonyosodva a szöveg megfelelő formázásáról.

Ahogy egyre inkább eltolódik a számítási felhő felé az informatika, a megosztás és az együttműködés fontos részévé válik a projekteknek. Az új Office 2010 számos lehetőséget biztosít, amikkel megkönnyíthető a közös munka. Habár a technikai előzetesben még nem voltak jelen a Web-alapú összetevők, a következő változatokban már ezekkel jelentősen megkönnyíthető lesz az információ megosztása - akár otthoni számítógépről, telefonról, vagy utazás közben szeretnénk elérni a dokumentumainkat. A böngészőalapú Word-öt, PowerPoint-ot, Excel-t és OneNote-t is bejelentette a Microsoft, melyekkel a vállalat közleménye alapján ugyanolyan módon és formában érhetjük el a dokumentumokat eszköztől függetlenül (akár okostelefonon is). Az együttműködést megkönnyítő funkciókkal a nagy, sok résztvevős projektek befejezéséhez szükséges időmennyiséget csökkenthetjük le. A vállalkozásoknak ezeknek a lehetőségeknek a kihasználásához a Microsoft SharePoint Server 2010-et vagy a Microsoft SharePoint Services-t kell használniuk, magánfelhasználók pedig a Windows Live-on keresztül tudnak majd együttműködni. A Windows Live-os szolgáltatásról egyelőre csak annyit tudunk, hogy ingyenes lesz az elérés, azonban hogy reklám is fog-e bele kerülni, azt még nem árulta el a szoftveróriás.

Az egyik legjobban várt funkció az Office 2010-ben az úgynevezett Backstage nézet, ami kiindulópontnak szolgál dokumentumok megosztásához, nyomtatásához, jogok beállításához és egyéb alkalmazás-specifikus funkciókhoz. Emellett a szokásos dokumentum-kezelő funkciók, azaz a mentés és megnyitás, valamint új dokumentumok számára témák, sablonok, minták, oldalbeállítások érhetők el egy helyen. Ugyan legtöbbször elutasítják a felhasználók az új dolgokat, azonban azok szerint, akik kipróbálták a tesztverziót ez egy nagyon hasznos és hatékony módja számos funkció egy helyen történő eléréséhez.

Előreláthatólag három fogyasztói változat lesz, az Office Home and Student, amiben a OneNote, Word, Excel és PowerPoint lesz megtalálható, az Office Home and Business, amibe még bekerül az Outlook, és az Office Professional, ami tartalmazza az előző változatok összes szoftverét, valamint az Access adatbázis-kezelőt és a Publisher kiadványszerkesztőt. Üzleti oldalon lesz egy Microsoft Office Standard tömeges licenszelőknek Excellel, Outlokkal, PowerPointtal, Worddel, OneNote-tal és Publisherrel, valamint egy Professional Plus változat, melyben még helyet kap az Access, InfoPath, SharePoint Workspace (korábban Groove) és a Microsoft Communicator azonnali üzenetküldő alkalmazás. Árakat egyelőre még nem közölt a szoftveróriás. A 32- és 64-bites változatokban is megjelenő Microsoft Office 2010 várhatóan a jövő év első felében fog piacra kerülni, egy idén kiadott nyilvános bétaváltozat után. Addig is kedvcsinálóként nézzük meg az Office 2010: The Movie előzetest, és a CNET által készített videót, mely itt is megtekinthető, a hír alatt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward