Részletek a Kabini APU egységek várható tulajdonságairól

A Kabini sorozatú APU egységek a Brazos alapú megoldások helyét veszik majd át a piacon

Részletek a Kabini APU egységek várható tulajdonságairól

Az AMD következő generációs APU egységeiről nemrégiben már érkezett néhány érdekes pletyka. Most újabb információkra derült fény, ugyanis elkészültek a Brazos platform tagjait leváltó Kabini APU egységek első mintapéldányai, amelyek már el is érhetőek az AMD különböző gyártópartnerei számára. Az újdonságok A0-s steppingre alapoznak.

A szóban forgó APU egységekből a hírek szerint több különböző variáns is készül. A négymagos példányok TDP-je 9 és 25 watt között helyezkedhet el, kétmagos Kabini APU egységekből pedig 4,8 wattos, 5,9 wattos, 9 wattos és 15 wattos TDP-vel rendelkező példányok készülnek. Az egyes modellek esetében az elsőszintű gyorsítótár 32 KB-nyi adat- és 32 KB-nyi utasítás gyorsítótárból áll, a másodszintű gyorsítótár mérete pedig 2 MB lesz. Az újdonságok esetében 1,4 GHz-es alap- és 1,75 GHz-es Turbo órajelről tesznek említést a források, ám ezek az értékek valószínűleg csak a leggyorsabb Kabini APU egységekre igazak, a többieknél ezektől – lefelé – eltérő órajeleket alkalmazhat a gyártó.

Az új APU egységek a maximum négy darab, Jaguar architektúrára támaszkodó processzormag mellett egy beépített memóriavezérlővel, valamint egy GCN architektúra köré épülő integrált videó vezérlővel is rendelkezni fognak. A beépített GPU a pletykák szerint összesen 128 shadert kínál, amelyek 2 CU-ra osztva foglalnak helyet a rendszerben. A DirectX 11.1-es támogatással ellátott GPU magórajele 686 MHz lesz. Persze a különböző APU egységek esetében eltérő GPU magórajel és eltérő mennyiségű shader áll majd rendelkezésre, ahogy az lenni szokott – az említett GPU magórajel és shader mennyiség valószínűleg csak a leggyorsabb Kabini APU-k kiváltsága lesz. A repertoárban következő generációs UVD motor, illetve VCE egység is helyet kap – előbbi a különböző videó tartalmak hardveres gyorsítás mellett történő lejátszásáért felel, míg utóbbi a különböző videók egyik formátumból a másikba való átkódolásának folyamatát gyorsítja, méghozzá hardveresen.

Ahogy az a korábbi pletykákból már tudható, a Brazos platformmal ellentétben a Kabini APU egységekre alapozó platform nem kettő, hanem egychipes megoldás lesz, ugyanis az FCH (Fusion Controller HUB) az APU egység tokozásán belülre kerül. Azzal, hogy a klasszikus értelemben vett déli híd is beköltözik az APU tokozásába, helytakarékosabb, kevesebb komponensből álló rendszerek készülhetnek, ami a mobil eszközök esetében különösen fontos szempont. A beépített FCH USB 1.1, USB 2.0 és USB 3.0-s támogatással rendelkezik, de emellett SATA 6 Gbps-os vezérlőt, HD audió vezérlőt és SD memóriakártya-támogatást is kínál.

A dolgok jelenlegi állása szerint a Kabini APU egységek köré épülő táblák, ultravékony noteszgépek és kompakt asztali konfigurációk a következő év első felében jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban. Ennek fényében nincs kizárva, hogy a CES 2013 alkalmával már láthatunk majd néhány olyan terméket, amelyekben Kabini APU egység dolgozik.

Mivel a fentiekben hivatalos forrásból meg nem erősített pletykákról van szó, így illik ezeket távolságtartóan kezelni.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward