Részletek a Gigabyte 990FX csúcsalaplapjáról

Az AMD 990FX lapkakészlete köré épülő alaplapok közül egyre többről érkeznek információk, így már nagyjából látható, hogy a friss platform megjelenésekor nagyjából milyen felsőkategóriás alaplap kínálatból lehet majd válogatni. A napokban - többek között - a Gigabyte AMD 990FX alapokon nyugvó csúcsalaplapjáról is beszámoltunk, amely a GA-990FXA-UD7-es típusjelzést viseli és amelyről most végre hivatalos, részletes információk is rendelkezésre állnak.

Részletek a Gigabyte 990FX csúcsalaplapjáról

Az AMD 990FX lapkakészlete köré épülő alaplapok közül egyre többről érkeznek információk, így már látható, hogy a friss platform megjelenésekor nagyjából milyen felsőkategóriás alaplap kínálatból lehet majd válogatni. A napokban - többek között - a Gigabyte AMD 990FX alapokon nyugvó csúcsalaplapjáról is beszámoltunk, amely a GA-990FXA-UD7-es típusjelzést viseli és amelyről most végre hivatalos, részletes információk is rendelkezésre állnak.

Az új alaplapról egy 18 diát tartalmazó kis bemutató prospektus érkezett, amely kitér a deszka összes fontosabb tulajdonságára, sőt, még azt is elmondja, hogy a termék pontosan milyen technikai ínyencségeket vonultat fel.

A Socket AM3+-os processzorfoglalattal ellátott termék visszafelé kompatibilis lesz a jelenleg is forgalomban lévő Socket AM3-as processzorokkal, ami sokak számára lehet jó hír (bár egy ilyen laphoz már Bulldozer dukál). Az ATX formátumú termék 305 x 264 mm-es mérettel rendelkezik, mégis hat darab PCI Express 2.0 x16-os slotot kínál, ami azért jó hír, mert így nem kell E-ATX kompatibilis számítógépház után kutatni - állítja a gyártó. A processzor hatékony tuningjáról a hardveresen vezérelhető feszültségvezérlő IC-k gondoskodnak, amelyek a GPIO alapú megoldásokhoz képest több lehetőséget kínálnak a tuningmesterek számára. A precíziós tuningot támogató OV (Over Voltage) vezérlő IC-k lehetővé teszik, hogy 10mV-os lépésközzel emeljünk feszültséget. Ezeket az integrált áramköröket az összes 900-as sorozatú Gigabyte alaplapon megtalálhatjuk majd.

A processzor tápellátásáról Driver MOSFET-ekkel ellátott tápáramkör gondoskodik, amely 8+2 fázissal áll a rendszer rendelkezésére. A VRM áramkör komponenseit, valamint az északi- és déli hidakat passzív hűtőbordák hűtik majd, amelyek hőcsővel kapcsolódnak egymáshoz. Az alaplap természetesen DualBIOS technológiával üzemel és a Hybrid EFI-nek köszönhetően támogatja a 3TB-nál nagyobb adattároló kapacitással rendelkező merevlemezek használatát is.

Az alaplapon elhelyezett hat darab PCI Express x16-os slot közül kettő x16-os, kettő x8-as és kettő x4-es sávszélességgel üzemel, utóbbiak a déli hídhoz kapcsolódnak. Az alaplap alkalmas mind négyutas SLI, mind pedig CrossfireX multi-GPU konfiguráció építésére.

Az új alaplap hat darab USB 3.0-s csatlakozóval érkezik, amelyek közül kettő az alaplapon kivezetés formájában, míg további négy a hátlapi csatlakozók között lapul. A Gigabyte mérnökei az összes USB port esetében külön-külön biztosítékot alkalmaznak, így egy port meghibásodása nem jelenti azt, hogy a vele egy biztosítékon lévő porttól is elbúcsúzhatunk, ellentétben a tradicionális megoldásokkal, ahol általában két USB portra jutott egy biztosíték. A termék ezen kívül két darab FireWire portot is kínál, amelyek közül az egyik a hátlapon, míg a másik kivezetés formájában van jelen.

A felsőkategóriás deszka 10 darab SATA 6 Gbps-os porttal érkezik, amelyek közül hatot az SB950-es déli híd biztosít (RAID 0,1,5,10), kettőről pedig egy Marvell SE9172-es vezérlő gondoskodik (RAID 0,1). A hátlapon található eSATA 6 Gbps+USB kombó port és az eSATA 6 Gbps-os port szintén egy Marvell SE9172-es SATA vezérlőhöz kapcsolódnak. A SATA 6 Gbps-os portok esetében rendelkezésre áll majd a Turbo XHD támogatás, ami annyit tesz, hogy egy gomnyomással hozhatunk majd létre például RAID 0-ás tömböt, ha két SATA 3 Gbps-os vagy 6 Gbps-os merevlemezt pakolunk a rendszerbe.

Az alaplapon Realtek RTL 8111E típusú Gigabites Ethernet vezérlő és egy Realtek ALC 889-es HD audió vezérlő is lapul. Utóbbi a szokásos 3,5 mm-es analóg Jack audió kimenetek mellett koaxiális és optikai audio kimenetet is kínál. Az alaplap pontos specifikációit az utolsó kép tartalmazza.

A Gigabyte újdonságáról egyébként a bekapcsoló-, reset és CMOS Clear mikrokapcsolók sem hiányoznak, sőt, még egy Debug LED kijelző is rendelkezésre áll, amellyel egyszerűen fény deríthetünk a rendszer működésében tapasztalt rendellenességek okára vagy okaira.

A Gigabyte GA-990FXA-UD7-es csúcslapja valamikor június folyamán kerül a boltok polcaira.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward