Rengeteg újítással és javítással jelent meg az iOS 14.5

Az Apple gondoskodik arról, hogy megérje frissíteni az iOS-t, szinte mindenkinek kínálni valamilyen releváns újítást.

Rengeteg újítással és javítással jelent meg az iOS 14.5

Az iOS 14.4 szinte csak hibajavításokat tartogatott korábban, úgy tűnt, hogy újításokat már nem igazán érdemes várni az iOS 15-ig, azonban az iOS 14.5 erre alaposan rácáfolt. A kiadási jegyzék elképesztően hosszúra nyúlt, nagyon sok változás történt az operációs rendszernél. Ha esetleg valaki nem talál benne a számára érdekes dolgot, akkor pedig a javítások miatt is érdemes lesz telepíteni, mert hibákat is szép számban old ez meg.

Napjainkban az iPhone-ok használata sok esetben problémás azért, mert a Face ID használatát a maszk viselése eléggé körülményessé teszi. Az Apple már módosította néhány ponton a Face ID működését, hogy egyszerűsítse a felhasználók dolgát, de azért továbbra is körülményes lehetett esetenként a mobilok feloldása. Erre jelent megoldást az iOS 14.5 azoknál, akiknek van Apple Watch okosórája is az iPhone-ja mellé.

Galéria megnyitása

Az óra érzékelése esetén az okostelefon egyszerűbben feloldható lesz a Face ID használata mellett. Fontos azt hozzátenni, hogy nem megfelelő ehhez bármilyen Apple Watch. Legalább a Series 3 generációra van szükség az arcfelismerés gyors átugrásához a mobilok elővételét követően.

Galéria megnyitása

A tavaszi eseményén jelentette be az Apple az AirTag nyomkövetőjét, és az iOS 14.5 biztosítja ennek a használatához a szoftvertámogatást. A Lokátor alkalmazás segíti majd a felhasználó által vásárolt AirTag eszközöknek a követését. Ez támogatja az UWB technológiát is, amivel a pontos helyzetet tudja meghatározni a felhasználó környezetében. Ehhez viszont már olyan iPhone kell, amiben ott lapul az U1 chipje az Apple-nek, szóval legalább a 11-es szériára lesz szükség.

Galéria megnyitása

Az iOS 14.5 alól lehet majd hangjelzést küldeni az AirTagekre, így könnyen megtalálhatják az apró kiegészítőt azok is, akiknek a készüléke nem támogatja a kiterjesztett valósággal is megtoldott UWB opciót. A Lokátor keretei között arra is lesz mód, hogy a távolabb levő AirTagek is megtalálhatóak legyenek. És van elveszett funkciója is ennek, amivel telefonszám társítható a kütyühöz, és ezt a megtalálók is kiolvashatják belőle.

A Siri már az eddigieknél jobb partner lesz a bejövő hívások kezelésében fül- vagy fejhallgató viselése közben. Amennyiben az ember valamilyen Beats vagy AirPods terméket használ, abban az esetben az okostelefon a Siri révén tudja majd a bejövő hívásokról úgy értesíteni az érintetteket, hogy rendesen beolvassa a hívó fél azonosítóját. És természetesen lehet majd a beszélgetéseket fogadni hangutasítással.

Továbbá a Sirit használva már csoportos FaceTime hívást is lehet majd indítani, valamint a veszélyhelyzetben értesítendő kontakt felkeresésére is megkérhető a szolgáltatás, ha probléma adódik.

Galéria megnyitása

Az Alkalmazáskövetés átláthatósága funkció is megjelent itt, ami adatvédelmi szempontból jelent egy módfelett hasznos újítást. Ezt kihasználva az emberek pontosan nyomon tudják majd azt követni, hogy mely applikációknak van arra lehetősége, hogy a különböző tevékenységeket kövessék. Ez lehet akár webhelyen keresztül történő követés is, nemcsak appokhoz fűzhető. A szolgáltatások a nyomkövetés révén tudnak jobb lehetőségeket biztosítani, de az ember bármikor dönthet majd úgy, hogy visszavonja ezeket az engedélyeket.

Galéria megnyitása

Az Apple Music esetében mér lehetősége lesz az embereknek a közösségi oldalakon történő széleskörű megosztásra. Üzenetekben küldhetőek dalszövegek, a Facebookra posztolhatóak majd a zenék, de az Instagram Történetekbe is eljuthatnak majd ezek. Így a felhasználók a követőikkel gördülékenyebben oszthatják majd meg a kedvenc dalaikat.

Galéria megnyitása

Az Üzenetekben le is lehet majd játszani az app elhagyása nélkül a zenéket. A Siri pedig lehetőséget nyújt majd az alapértelmezett lejátszó kiválasztására. És a toplisták között már van Nagyvárosok rész is, ahol több mint 100 világváros népszerű dalait lehet majd áttekinteni.

Galéria megnyitása

Megújult a Podcastok, ahol már egyszerűbben el lehet majd érni a fontos műsorokat a különböző oldalakról. A letöltött vagy szimplán elmentett beszélgetős adások pedig azonnal a meglévő könyvtárakhoz lesznek hozzácsapva, hogy a rendszerezés egyszerűbben menjen. Ezentúl az adott műsorok esetében egyedileg lehet majd azt állítani, hogyan viselkedjenek a letöltés és az értesítés szempontjából. És már itt is megjelent, illetve előtérbe kerül több olyan dolog, amik az új podcastok felfedezésében fognak segíteni.

Galéria megnyitása

Ettől kezdve az iPhone 12 széria esetében megoldott lesz a Dual-SIM támogatás az 5G hálózati modem kihasználása mellett. Egészen eddig ugyanis erre nem volt mód. A vállalat ezen felül intelligens fejlesztések bevetésével hatékonyabbá tette az 5G hálózatokon mutatott viselkedését a mobiloknak, így jobb üzemidő és adathasználat érhető majd el. Innentől pedig már a globális 5G roaming szupport is adott lesz.

Galéria megnyitása

Az Apple térképe lehetőséget nyújt majd arra, hogy a biciklis és a gyalogos közlekedés esetén is megoszthassa az eszköz tulajdonosa a várható érkezési idejét, amit a felhasználói adatokból fog kiszámolni a szolgáltatás. Ezt nemcsak az app felületéről, hanem a Siri segítségül hívásával is meg lehet majd oldani. A funkciót elérni ugyanúgy az útvonalkártyáról lehet majd, mint eddig. Továbbá jelezhetőek lesznek a támogatott régiókban a közlekedési balesetek, traffipaxok, torlódások.

Galéria megnyitása

Az Emlékeztetők az iOS-ben nagyon hosszú ideje megvannak, de újdonság lesz az, hogy ezeket minden eddiginél többféle módon rendezhetik az emberek. Sorba tehetők majd a bejegyzések cím, prioritás, valamint létrehozási dátum szerint is a lejárati dátum mellett. Plusz listákat úgy lehet majd alkotni, hogy azok lenyithatóak legyenek, ezáltal az áttekintés könnyebbé válik.

Galéria megnyitása

Az Apple arra is szánt némi időt, hogy a Fordító esetben gondoskodjon a lejátszási sebesség változtatásáról. A játékok esetében pedig már teljesen támogatott lesz az Sony PS5 DualSense, valamint a Xbox Series X és Series S vezeték nélküli kontrollereknek a használata. Továbbá a CarPlay használata közben is lehet majd ezentúl könnyedén megosztani a becsült érkezési időt. És a Fitness+ keretében is használható lesz ezentúl az AirPlay 2. A MagSafe Wallet használatánál pedig rezgő visszajelzést ad majd az iPhone 12.

Galéria megnyitása

Még arról is beszámolt az Apple, hogy bevezetésre kerültek új hangulatjelek. Van már újabb arc, szív, de még szakállas nő is, ha valaki esetleg olyat szeretne küldeni. Plusz a bőrszínekkel való variálás is az eddigieknél több esetben lesz majd használható, például a páros emojik is megkapták ezt az opciót.

Galéria megnyitása

Tucatnyi javítás is belekerült az iOS 14.5-be, ezáltal a jobb lehetőséget biztosítása mellett stabilabb és megbízhatóbb is lesz az operációs rendszer. Kijavította az Apple egyebek mellett a billentyűzet egy hibáját, azt, hogy a Spotlight-keresésben törölt üzenetek is megjelenhettek, és az üzenetek küldésével sem lesz már gond. Az iCloud kapcsán több hibát kellett felszámolni, de érintett a javításoknál a Siri, az AirPods, a Mail, valamint még az akkumulátorkalibráció is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap