Rengeteg újítással érkezett az iOS 13

Az iOS 13 az elődjénél is gyorsabb lesz, de kevesebb eszközt fog támogatni.

Rengeteg újítással érkezett az iOS 13

Az Apple tavaly célzottan a stabilitásra, a megbízhatóságra és a kellő szintű optimalizálásra ment rá az iOS 12 esetében, ezért viszonylag kevés volt az újítást. Most viszont nagyon sok területre kiterjedően lehet új dolgokról beszámolni, és jó hír, hogy a teljesítményt érintő optimalizálásokról sem feledkezett meg a vállalat.

A cupertinói alakulat szakemberei ebben az évben is odafigyeltek arra, hogy a teljesítménnyel ne legyenek problémák, éppen ezért az iOS 13-ról szóló bejelentés rögtön azzal indult, hogy több ponton is sikerült még tovább javítani a tempón. Szerte az operációs rendszerben rengeteg olyan módosítás történt, amelyek a jobb tempó elérésére szolgálnak, az optimalizálások elérték a kernelt, a keretrendszereket, a hálózati kapcsolatok kezelését, a Swift kódját, a Super Retina kijelző működését, a Metal API-t, az iCloudot és lehetne még sorolni ezeket. A Face ID működésén állítólag 30 százalékot sikerült gyorsítani, ami hozzá fog járulni a görldülékenyebb felhasználói élményhez. Az applikációk indulásának a tempója akár a kétszeresére is növekedhet. Az alkalmazásoknak a frissítése pedig kevesebb adatforgalmat fog igényelni a jövőben.

Galéria megnyitása

Az előzetes várakozásoknak megfelelően az iOS 13 egyik legnagyobb újításaként azt emelte ki az Apple, hogy megérkezett a rendszerszintű sötét mód, ami egész egyszerűen Dark Mode névre hallgat. Idén a Google és az Apple is ezt emelte ki, így érdekes lesz majd látni ősszel, hogy melyik vállalatnak a sötét módja fog jobban sikerülni. Ahogy az Android esetében a Google, úgy az Apple is ügyelt arra az iOS-nél, hogy az operációs rendszer saját felülete mellett az applikációk is besötétedjenek menet közben.

A bemutató során minden jól mutatott, de persze azért kíváncsiak leszünk, hogy a harmadik féltől származó programokban hogyan fog ez működni. A Dark Mode mellett nemcsak azt hangsúlyozta ki az Apple, hogy este kíméli a szemet, hanem azt is, hogy az OLED kijelző esetén ezzel energiát lehet megtakarítani, de arra, hogy ez milyen mértékű lehet, csak annyit mondott, hogy jelentős mértékű. Persze ez csak azoknál az iPhone-oknál lesz tapasztalható, amik az említett paneltechnológiát használják.

Galéria megnyitása

Kisebb újítása az iOS 13-nak, hogy már a billentyűzettel úgy lehet majd írni (quick path), hogy az embernek nem kell felemelnie az ujját, csak húznia a betűkön, és az alkalmazás ki fogja találni, hogy milyen szót kell beírnia. Mivel az Apple támogatja a harmadik féltől származó gombsorokat, ezt már több alternatívával is meg lehetett oldani, de ettől kezdve natívan is működni fog. Jelentősen át lett dolgozva a Reminders, ami az emlékeztetők kezelésére szolgál, és egy ideje már nem igazán nyújtott ebben újításokat a vállalat.

Az iOS 13-nál már egyszerűen áttekinthetőek lesznek a felvett bejegyzések, és lehet majd találni olyan opciókat a szűrőrendszerében, mint például a napi teendők, a kiemelt emlékeztetők és az ütemezett feladatok. Az egész grafikus felület is megújult itt, nemcsak a funkcionalitásban lehet tetten érni a fejlődést. Az Apple a mesterséges intelligenciát is bevezette ide, ami automatikusan fog értesítéseket mutatni az éppen aktuálisnak vélt emlékeztetőkről. Az emlékeztetőkön belül pedig már arra is lehetősége lesz az embereknek, hogy kontaktokat emeljenek ki.

Galéria megnyitása

Az iOS 13-ban a Safarinál már több finomhangolási lehetőség lesz biztosított az egyes honlapokhoz kapcsolódóan. Az Apple Mail új formázási funkciókkal bővült, a Notes pedig egy galériás nézetet kapott, amin keresztül pillanatok alatt át lehet majd nézni a jegyzeteket. Az Apple Maps pedig a Remindershez hasonlóan már egy jelentősebb átalakításon esett át. A térképet a vállalat elvileg teljesen az alapoktól indulva építette újra az iOS 13 számára.

A friss alkalmazás már sokkal jobban fogja kezelni a rendelkezésére álló adatokat, és lesz benne új használati mód is, ami a Google Street Viewhoz hasonló. Az Apple Maps újításait sajnos nem élvezheti majd mindenki a kezdetektől, eleinte csak az Egyesült Államokban lesz elérhető minden, a nemzetközi „nyitás” 2020-ra van betervezve.

Galéria megnyitása

A biztonságról nagyon sokszor ejtett szót az esemény során az Apple, és külön is kitért arra, hogy milyen extra biztonsági intézkedéseket tervez bevetetni. A tartózkodásra vonatkozó helyadatokkal kapcsolatos információkat már egyszeri alkalommal is meg lehet osztani az applikációkkal, de a lényeg, hogy alapvetően a programok nem fognak hozzáférni ehhez az érzékeny információhoz. És az iOS képes lesz jelezni, ha szokatlan viselkedést észlel egy app részéről.

Lesz már arra is lehetőség, hogy valaki az Apple fiókjával lépjen be más szolgáltatásokba, és ezekben az esetekben az is beállítható lesz, hogy semmilyen személyes adatot ne osszon meg a fiókkal kapcsolatosan az Apple, még átmeneti email-címet is tud készíteni a rendszer. A bejelentkezéshez lehet használni a Face ID-t, ami egyszerre gondoskodik a kényelemről és a biztonságról. A HomeKit is biztonságosabb lett, az adatokat már titkosítva kezeli teljesen, és a lehető legtöbb elemzést helyben végzi, és ez a szolgáltatás már a routereken is elérhető lesz.

Galéria megnyitása

A Messages keretében a felhasználóknak lehetősége lesz arra, hogy általános profilképet és nevet állítsanak be, amit a rendszer automatikusan képes lesz megjeleníteni másoknál. Memoji is beállítható lesz, ez szinte már természetes. Sőt mi több, jönnek a Memoji matricák az üzenetek felületén, szóval már szinte mindenhova eljuthatnak majd a Memojik, és egészen kifejező matricákat lehet majd alkotni. A testre szabhatósági lehetőségek sora szinte végtelen.

A kamerát érintő újítás, hogy a portrémódban már az eddiginél több világítás és egyéb beállítási lehetőség lesz biztosított. Egyszerűen lehet majd a legfontosabb paramétereket hangolni, és nemcsak a fotóknál, hanem a videóknál is lesznek szerkesztési lehetőségek, már forgatni is lehet a mozgóképfelvételeket, ami külön jó hír. Az albumban pedig már új gépi tanulási algoritmusok segítik a rendezést.

Galéria megnyitása

A Sirin is dolgozott az Apple, ennek eredményeként ez kellemesebb hangon fog megszólalni, nem lesz olyan gépies a beszéde, mint korábban. És az sem elhanyagolható tény, hogy okosodott is. Amikor a felhasználó AirPods fülhallgatót használ, akkor például automatikusan be fogja olvasni az új üzeneteket, és még választ is lehet ezekre az üzenetekre diktálni.

A Siri már képes rádiókat bejátszani a felhasználó kérésére, és rengeteg állomásból tud majd válogatni. Az Audio Sharing opcióval pedig meg lehet osztani az éppen hallgatott tartalmakat a barátokkal. A Siri Shortcuts már külön applikációval rendelkezik, és magától ajánlani fog új lehetőségeket a felhasználó viselkedéséből kiindulva. Változások történtek még a CarPlay esetében, a Calendar applikációban, és a fájlkezelőben is, ahonnan már a korábbinál több helyről lehet elérni dokumentumokat.

Galéria megnyitása

Az iOS 13 már csak az iPhone 6S-ig és az iPhone SE-ig nyúlik vissza a támogatásban, szóval az iPhone 5S és az iPhone 6 támogatása egyszerre lett most megszüntetve. És ahogy arra számítani lehetett, a hatodik generációs iPod Touch sem kapja ezt meg, csak a legújabb modell. A regisztrált bétatesztelők már a mai naptól kipróbálhatják az új operációs rendszert, de ezt egyelőre még nem ajánlott elsődlegesen használatban levő készülékre telepíteni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap