Rengeteg újdonság tűnt fel a Kingston standján

Egy 1800 MB/s-os tempóban olvasó SSD kártyát, egy új SSD meghajtót és egy új memóriacsalád tagjait sikerült lencsevégre kapni.

Rengeteg újdonság tűnt fel a Kingston standján

Új memóriamodulok érkeznek

A Kingston bemutatta legfrissebb memóriacsaládját, amely a HyperX Fury nevet viseli. A család tagjait a kereskedelem fő áramába szánt HyperX Genesis, illetve a felsőkategóriás megoldások szegmensét ostromló HyperX Predator sorozat közé pozicionálja a gyártó. Az új memóriamodulok a Corsair Vengeance sorozata ellen, illetve a hasonló árkategóriában elhelyezkedő egyéb gyártók termékei ellen szállnak harcba.

A HyperX Fury család tagjai többféle kivitelben is elérhetőek lesznek: az órajelek 1600 MHz-től 2400 MHz-ig, a memóriacsomagok kapacitása pedig 4 GB-tól egészen 64 GB-ig terjed. Jó hír, hogy az új memóriamodulok négyféle színben lesznek elérhetőek, így mindenki megtalálhatja az alaplapjához, illetve az egyéb hardverkomponensekhez leginkább passzoló kivitelt.

A HyperX Fury memóriamodulok mellett a HyperX LoVo és a HyperX Genesis So-DIMM memóriamodulokat is megcsodálhatták a látogatók.

Kingston SSD meghajtó SandForce SF-3700-as SSD vezérlővel

Az új memóriamodulok mellett egy 2,5 hüvelykes formátumú SSD meghajtó is jelen volt a vállalat standján. Az újdonság az LSI-SandForce SF-3700-as SSD vezérlőjére támaszkodott, amelyről korábban már írtunk. Az egyelőre nem derült ki, hogy az SSD meghajtó pontosan milyen típusjelzéssel kerül a boltok polcaira, de az biztos, hogy az SSDNow sorozatot erősíti.

Az SF-3700-as vezérlő SATA 6 Gbps-os és PCI Express 2.0 x4-es támogatást is kínál, így könnyen alkalmazható klasszikus SSD meghajtók és PCI Express alapú SSD kártyák készítésére. Ezen felül az új SSD vezérlő a SATA Express csatolófelület érkezésére is fel van készítve, sőt, NGFF formátumú egységek gyártására is használható lesz.

Fotó: AnandTech

A friss SSD meghajtó a 2,5 hüvelykes SATA 6 Gbps-os adattárolók közül az egyik leggyorsabb lehet, igaz, a gyártó egyelőre nem árult el részleteket a termék várható tulajdonságaival kapcsolatban. Sajnos az sem tudható, hogy a friss SSD meghajtó pontosan mikor jelenik meg kereskedelmi forgalomban.

Lencsevégen egy HyperX Predator SSD kártya

A Kingston azon szerencsés LSI partnerek között volt, akiknek a vállalat engedélyezte, hogy bemutassák saját SF-3700 alapú megoldásaikat, igaz, némi megkötéssel, már ami a tulajdonságok és a sebességek tálalását illeti.

Fotó: AnandTech

A HyperX Predator SSD kártya egy félmagas, PCI Express x4-es csatolófelületet alkalmazó megoldás, amely az SF-3700-as SSD vezérlőnek köszönhetően natív PCIe SSD kártyának mondható, ami nagy szó, hiszen ilyen megoldás eddig nem igazán vette célba a felsőkategóriás asztali számítógépek szegmensét. A korábbi megoldások általában fedélzeti RAID módba kapcsolt adattárat kínáltak, amely több SATA vezérlőre támaszkodott, így rendszerint sem árban, sem teljesítményben nem nyújtottak többet, mint a RAID módba kapcsolt, külön-külön SATA csatolófelületre illeszkedő 2,5 hüvelykes SSD-k.

Fotó: AnandTech

Szerencsére a HyperX Predator teljesen más – és ezt az első tesztek is alátámasztják. Az LSI jóváhagyása alapján sajnos csak olyan olvasási teszt készülhetett, amely a folyamatos olvasási sebességről rántja le a leplet. A teszt az Iometer segítségével készült, méghozzá tömöríthetetlen, 10 GB-os terjedelmű adatmásolás beállítása mellett. Az eredmény magáért beszél: a teszt 1807,32 MB/s-os tempóval zárult. Az sajnos érthetetlen, hogy miért nem lehet eredményeket közölni az írási tempóval kapcsolatban. Mivel az SF-3700 alapú SSD-k az idei év harmadik negyedévében jelennek meg, így a Computex alkalmával már remélhetőleg részletesebb képet is kaphatunk teljesítményükről.

Fotó: AnandTech

A Predator SSD kártyák AHCI módban üzemelnek majd, de később, valamikor az év vége felé NVMe támogatást is kapnak egy firmware frissítés segítségével. Utóbbi, azaz az NVMe azért fontos, mert alacsonyabb overhead-del üzemel, mint a PCIe kapcsolaton keresztül működő SATA protokoll.

Fotó: AnandTech

A HyperX Predator SSD kártyák 240 GB-os, 480 GB-os, 960 GB-os és 1,92 TB-os kiszerelésben lesznek elérhetőek, és mindannyian a Toshiba 19 nm-es MLC NAND Flash memóriachipjeire támaszkodnak. A Toshiba memóriachipjeit azért választják egyre többen, mert a Micron és a Samsung memóriachipekből nem készül elég, ugyanis a vállalatok főként saját SSD meghajtóikban használják fel őket.

A HyperX Predator SSD-k várható árazásával kapcsolatban egyelőre nincs információ.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward