Rengeteg új AMD termék érkezhet a második negyedévben

Jönnek a Carrizo APU-k, a Seattle sorozatú Opteronok és az R9 300-as sorozat első képviselői is tiszteletüket teszik a piacon – ha minden a tervek szerint halad.

Rengeteg új AMD termék érkezhet a második negyedévben

Az AMD pénzügyi eredményeit tárgyaló befektetői konferenciahívás alkalmával elég lehangoló teljesítményre derült fény, és az is kiderült, hogy az idei év első negyedévében sem igazán várhatunk pozitív változást. A bejelentés kapcsán az AMD első embere, Lisa Su utalt rá, hogy az idei év második negyedévétől kezdve visszatér a vállalat az egészséges pénzügyi tartományba – ez azt jelentheti, hogy nem jön több piros, vagyis veszteséges negyedév.

Górcső alatt az iparági pletykák

Már a pénzügyi eredmények tárgyalásakor is felmerült találgatás szintjén, hogy vajon milyen termékektől várja a cég a fellendülést, most azonban egy picit részletesebben is megvizsgáljuk a helyzetet – már amennyire azt a nem hivatalos értesülések engedik.

Az idei év második negyedévében, azaz a márciustól májusig tartó időszakban megérkezhetnek az AMD következő generációs APU egységei, amelyek a Carrizo nevet viselik. Ezek a termékek nem az asztali számítógépek, hanem a noteszgépek és az egybegépek szegmensét veszik célba. A Carrizo család tagjainak processzormagjai már egy új, Excavator névre keresztelt CPU architektúrát használhatnak, a fedélzeten helyet foglaló GPU pedig Graphics CoreNext 1.2-es architektúrára támaszkodhat – csak úgy, mint az AMD korábban bejelentett Tonga GPU-ja, amely a Radeon R9 285 alapját adja. Ugyanebben az időszakban megjelenhetnek az AMD legújabb Opteron sorozatú szerverprocesszorai, a Seattle kódnévre keresztelt termékek is. Ezek az újdonságok maximum nyolc darab 64-bites ARM Cortex A-57-es processzormaggal rendelkeznek és az ultrasűrű szerverek piacát veszi célba.

A második negyedév folyamán videokártya fronton is sok újdonságra számíthatunk, ugyanis elkezdenek majd megjelenni a Radeon R9 300-as sorozat tagjai, amelyek már a következő generációt képviselik. A teljesítmény szegmensben az R9 380 száll harcba a rivális megoldásokkal szemben – ez a videokártya rengeteg érdekességet tartogat. A pletykák szerint a fedélzetén lapuló GPU 4096 GCN 1.2-es stream egységet kap, ami brutálisan soknak tűnik, hiszen az R9 280X esetében pont feleennyi shader áll rendelkezésre, az R9 280 pedig csak 1792 stream egységgel gazdálkodhat. További érdekesség, hogy a fedélzeten 4 GB-nyi rétegzett fedélzeti memória is helyet kap (HBM – High-Bandwidth Memory), azaz a memória-sávszélesség aligha lehet gyenge láncszem. A teljesítmény kategóriában harcoló R9 380 mellett egy középkategóriás, a kereskedelem fő áramába szánt megoldás is érkezik, amely a Trinidad kódnevet viseli és a Curacao utódjaként tarthatjuk majd számon. Ez a videokártya a 200 dollár körüli árkategóriában foglalhat helyet.

Egyszóval érdekes második negyedév elé nézünk – és az AMD próbálkozásait valószínűleg az Nvidia sem hagyja majd szó nélkül, aki a GeForce GTX 960 piacra dobása után most már minden bizonnyal az új GeForce GTX Titan rajtjára készül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward