Rendkívül strapabíró Micron SSD-k érkeztek

Az újdonságok strapabíróságuk miatt remek alternatívák lehetnek az SLC NAND Flash alapú üzleti SSD meghajtókkal szemben.

Rendkívül strapabíró Micron SSD-k érkeztek

A Micron lerántotta a leplet legfrissebb SSD meghajtó családjáról, amelynek tagjai üzleti felhasználóknak készültek. A gyártó a P400m család három tagját adatközpontok szervereibe, illetve különböző adattároló platformokhoz ajánlja, ugyanis az újdonságok rendkívül jól bírják az írással kapcsolatos terhelést: öt éven keresztül naponta akár tízszer is teleírhatjuk őket, azt is bírni fogják.

A P400m típusú SSD meghajtók 25 nm-es csíkszélességgel készülő MLC NAND Flash memóriachipeket használnak, amelyek egy Marvell 9187-es SSD vezérlőhöz kapcsolódnak. Az SSD vezérlő a Micron saját szoftverével üzemel, így egy teljes egészében egyedi megoldásról van szó.

A 2,5 colos formátumú SSD meghajtók 7 milliméter vastag alumíniumházban kapnak helyet, az adott rendszerhez pedig SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódnak. Sebesség tekintetében ezúttal ne számítsunk nagy tüzijátékra: az újdonságok közül a 400 GB-os modell 300 MB/s-os írási- és 350 MB/s-os olvasási tempót kínál. Ez a modell véletlenszerű 4K-s olvasási feladatok alkalmával 55 000, míg véletlenszerű írási feladatok alkalmával 17 000 I/O művelet elvégzésére képes. A 200 GB-os példány nagyjából hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, ám véletlenszerű 4K-s írási feladat alkalmával már csak 16 000 I/O művelet elvégzésére képes. A 100 GB-os példány esetében ezzel szemben már csak 210 MB/s-os folyamatos írási sebesség áll rendelkezésre, de a 4K-s teljesítmény is szerényebb: 4K-s véletlenszerű olvasás alkalmával 50 000, 4K-s véletlenszerű írás alkalmával pedig 14 000 I/O művelet elvégzésére képes ez a modell.

Ezek az értékek önmagukban nem tűnnek túl vonzóaknak, de a Micron újdonságai nem is sebességükkel, hanem megbízhatóságukkal és rendkívül jó strapabíróságukkal próbálnak hódítani. Az új SSD meghajtók adattároló kapacitástól függően élettartamuk során akár 7 PB-nyi írást is kibírnak.

Hogy mi áll a rendkívül jól hangzó strapabíróság hátterében? Nos, nem más, mint az XPERT (eXtended Performance and Enhanced Reliability) technológia, ami segít a NAND Flash memóriachipek minél optimálisabb kezelésében. Ez az eljárás több optimalizált firmware algoritmus gyűjtőnevének tekinthető, plusz némi hardveres optimalizáció is áll a háttérben, így összességében észrevehetően javul az MLC NAND Flash memóriachipek strapabírósága a kliens és a belépő szintű termékekéhez képest. Ezzel együtt további jó hír, hogy az adatfolyamok is teljes védelem alatt állnak - végponttól végpontig. A siker érdekében a vállalat a P320h típusú PCIe SSD kártyánál alkalmazott RAIN (Redundant Array of Independent NAND) eljárást is beveti, sőt, a repertoárban az ARM/OR (Adaptive Read Management/Optimized Read), illetve a DataSAFE technológia is jelen van.

Az új SSD meghajtókon kondenzátorok is helyet kaptak - szám szerint három darab -, amelyek áramszünet esetén elegendő áramot biztosítanak az SSD vezérlőnek ahhoz, hogy az aktuális írási feladatot még befejezhesse, és így elkerülhető legyen az adatvesztés.

A Micron azáltal, hogy az olcsó MLC NAND Flash memóriachipek strapabíróságát egyedi szoftverrel jelentős mértékben javítja, remek alternatívát kínál az üzleti felhasználóknak az SLC alapú, jóval drágább üzleti SSD meghajtókkal szemben. A fejlett technológiák alkalmazásával az MLC NAND Flash memóriachipek jóval strapabíróbbak lehetnek, mint belépő szintű társaik; az MLC NAND Flash memóriachipek kedvező ára pedig segít a költségeket alacsony szinten tartani, így végeredményként remek ár/teljesítmény aránnyal rendelkező termékek születhetnek.

Az alábbi videó segítségével betekinthetünk az SSD gyártás különböző folyamataiba is.

 

A Micron P400m SSD sorozata 100 GB-os, 200 GB-os és 400 GB-os tagokat tartalmaz, amelyeknek szállítása 60 napon belül megkezdődik. Árakról nem szól a fáma.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward