Rendkívül strapabíró HDD-k autóipari felhasználásra

A HGST újdonságai nem jönnek zavarba az extrém melegtől és az extrém hidegtől, sőt, komoly terepen is helytállnak, akár még 5500 méteres tengerszint feletti magasság esetén is.

Rendkívül strapabíró HDD-k autóipari felhasználásra

A HGST egy új, kifejezetten autóipari felhasználásra szánt merevlemez-családot mutatott be, amely az Endurastar szériát erősíti. A J4K320-as családban 80 GB-os, 100 GB-os, 200 GB-os, 250 GB-os és 320 GB-os modelleket találunk, amelyek megbízhatóan üzemelnek még a legszélsőségesebb körülmények között is.

Az új sorozat tagjai bevált technológiákra alapoznak, a legnagyobb adattároló kapacitást kínáló tag pedig piacvezető terméknek tekinthető, ugyanis 320 GB-os adattároló kapacitásának köszönhetően 220%-kal több tárhelyet kínál, mint elődje. Hasonló terméket jelenleg egyetlen gyártó sem kínál ekkora adattároló kapacitással.

Az autóiparba szánt adattárolóknak igen komoly teszteket kell kiállniuk, ugyanis az ezeknek termékeknek rendkívül mostoha körülmények között is megbízhatóan, stabilan kell teljesíteniük. Mindegy, hogy az Alpokban autókázunk-e a téli zimankóban, vagy a Szahara homokdűnéit másszuk meg az 50 Celsius fokos hőségben - a merevlemeznek állnia kell a sarat. Az Endurastar J3K320-as sorozat tagjai az említett körülmények között tökéletesen helytállnak, ugyanis 5500 méteres tengerszint feletti magasságig üzemképesek, méghozzá a -30 Celsius fok és + 85 Celsius fok közötti hőmérséklet tartományon belül. Az adattárolók üzem közben immár 300G-s terhelést is kibírnak, kikapcsolt állapotban azonban 800G-s erőhatás is érheti őket, ami igen jól hangzik, hiszen így sérült utakon, illetve komoly terepen lavírozva sem kell félni az adattároló, illetve az adatok sérülésétől - persze ehhez az autónak is partnernek kell lennie a mókában.

A fentebb említett, kétségtelenül igen-igen impozáns értékek a HGST 2006-os szabadalmának köszönhetőek. Akkoriban a gyártó levédette a Thermal Fly-height Control (TFC) technológiát, ami segít az extrém hőmérsékletváltozások és a tengerszint feletti magasság változása miatt fellépő, a HDD író/olvasó fej és a média közötti távolság-változások kompenzálásában. A HGST emellett úgy tervezte és tesztelte az új adattárolókat, hogy azok a legtöbb ipari szabvány követelményeit messze túlteljesítsék. Az Endurastar J4K320-as sorozat tagjai egyébként a második olyan autóipari merevlemez-generációnak számítanak, amelyek alkalmazzák a fentebb említett TFC technológiát.

Az újdonságok merevlemezkorongjai adattároló kapacitástól függetlenül 4260-as percenkénti fordulatszámmal üzemelnek, maguk a merevlemezek pedig SATA 1,5 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódnak az adott rendszerhez. A termékek átlagos késleltetési ideje 7,04 ms, az átlagos olvasási keresési idő pedig 13 ms. A 8 MB-nyi bufferrel ellátott adattárolók alvás közben 0,14 wattot, készenléti állapotban 0,2 wattot, üresjáratban 0,8 wattot, írás és olvasás közben pedig 2,15 wattot fogyasztanak. A HDD korongok felpörgetésekor a fogyasztás 6,5 wattra ugrik. A termékek üresjáratban 24 dB(A), terhelés közben pedig 30 dB(A) zajszintet produkálnak.

A 2,5 colos formátumú, 9,5 milliméter magas adattároló formájában érkező autóipari merevlemezek könnyedén alkalmazhatóak a tradicionális, illetve új tervezésű rendszerekhez, ami nagy könnyebbséget jelent a gyártók számára.

A HGST Endurastar J4K320-as merevlemez-család tagjainak szállítása már megindult. Arról nem érkezett információ, hogy az újdonságok pontosan mennyibe kerülnek majd, de mivel főként komplett autós szórakoztató- és információs rendszerek részeként érkeznek, így ez az adalék talán nem is annyira fontos.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward