Rendkívül okos stratégiát eszelt ki az AMD

Az új elgondolás lábkompatibilis x86-os és ARM alapú SoC egységekre épít, azaz akármelyik architektúra is álljon nyerésre egy adott szegmensben, az AMD mindenképpen meg tudja lovagolni a hullámokat.

Rendkívül okos stratégiát eszelt ki az AMD

Az AMD nemrégiben egy sajtóeseményen meglehetősen érdekes tervről rántotta le a leplet, amelynek lényege, hogy olyan platform készül, ami ARM és AMD64/X86 architektúrákkal egyaránt kompatibilis. A platformba illeszkedő chipek lábkiosztás és alapvető belső felépítés tekintetében egyformák lesznek, valamint természetesen mindannyian GCN architektúrára támaszkodó videovezérlőt alkalmaznak, ám processzormagok terén már lesz köztük különbség.

A vállalat az ARM alapú szerverek piacát a nyolcmagos Seattle chippel veszi célba a nem is oly távoli jövőben. A szóban forgó chip nyolc darab ARM Cortex-A57-es processzormaggal rendelkezik és 28 nm-es csíkszélességgel készül, nagyobb mennyiségben történő szállítása pedig még az idei év vége előtt megindul. A szerverek piacát persze nem csak ARM alapú SoC egységekkel, hanem x86-os chipekkel is támadja az AMD: az alacsony fogyasztású Kabini APU szerverekbe szánt változatait már szállítják. Az AMD tehát már 2014-ben is kínál majd ARM, illetve x86 alapú SoC egységeket a szerverpiacon, de jövőre szintet lép a kínálat, hála a SkyBridge platformnak.

A 2015-ben érkező SkyBridge platform lényege, hogy az adott rendszer alaplapjának processzorfoglalatában nem csak x86-os, hanem akár ARM processzormagokkal szerelt SoC is helyet kaphat. A kétféle architektúrára alapozó modellek lábkiosztás tekintetében teljesen kompatibilisek lesznek, sőt, belső felépítésük is nagyon hasonlít majd – itt elsősorban az I/O vezérlőkre, illetve a GCN alapú videovezérlőre kell gondolni. A speciális stratégia jóvoltából az AMD vásárlói eldönthetik, igényeiknek éppen melyik architektúrára alapozó termék felel meg és ezt gond nélkül alkalmazhatják majd. További előny, hogy a lábkompatibilitás nem csak a szerverpiacon, hanem akár a táblák, illetve az átlagfelhasználóknak szánt egyéb konfigurációk szegmensében is jól jön majd. Az ARM alapú konfigurációkból minimális erőfeszítéssel készülhet x86 kompatibilis konfiguráció, így csekély befektetéssel egyszerre két szegmens is megcélozható. A fejlődő piacokon az ARM például beléphet a költséghatékony asztali konfigurációk szegmensébe, ahol a Kabini APU egységek már megkezdték térhódításukat.

Az új SoC egységek GCN alapú videovezérlőt kapnak és HSA támogatással is rendelkezni fognak, teljesen mindegy, hogy x86-os vagy ARM alapokon nyugszanak-e. Az új kezdeményezés keretén belül persze többféle méretű, teljesítményű és így többféle tokozást használó SoC készülhet, amelyek eltérő szegmenseket vesznek célba, de az adott szegmensbe szánt ARM és x86 alapú megoldások között mindig lesz átjárás, hála a lábkompatibilitásnak. Az első SkyBridge platformba szánt SoC egységek közül az ARM alapúak ARM Crotex-A57-es processzormagokra támaszkodnak, míg az x86 alapúak Puma+ processzormagokkal rendelkeznek.

Az AMD SkyBridge kezdeményezése 2016-ban szintet lép. Ekkor bemutatkozik az AMD saját fejlesztésű ARMv8-as processzormagja, de egy x86-os processzormagról is lehull a lepel, ami a Bulldozer leváltója lesz. Mindkét új processzormag egyedi tervezéssel és egyedi felépítéssel rendelkezik majd. A köréjük épített processzorok nem csak lábkiosztás, hanem belső felépítés tekintetében is egyformák lesznek. Itt valószínűleg azonos felépítésű I/O gyűrűről, illetve azonos utolsó szintű gyorsítótárról lehet szó. A sajtóeseményen elhangzott információk alapján az ARMv8 ISA alapú megoldásnak nem lesz szüksége az x86-os processzoréhoz hasonló utasítás dekódoló hardverre, így nagyobb mozgástér marad a minél nagyobb teljesítmény kiaknázásához.

Így vagy úgy, az AMD SkyBridge platformja mindenképpen beválthatja a hozzá fűzött reményeket, hiszen bármelyik architektúra is áll majd nyerésre az adott szegmensben, az az AMD-nek kedvező lesz, ugyanis mindkét architektúrára kínál majd megfelelő SoC egységet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward